Бум на трафика на хора. Коварните схеми

Напливът за работа в чужбина е пролетта и лятото
Обновена: 23 апр 2012 14:43 | 23 апр 2012 10:47,
69
Бум на трафика на хора. Коварните схеми
Кадир Мехмед беше докаран в безпомощно състояние. Снимка: архив Булфото

С настъпването на пролетта и лятото се очаква бум на опитите за трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Това е периода, в който най-много хора търсят сезонна работа навън и лесно могат да станат плячка на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати и приятели, предупреждават от Националната комисия за борба с трафика на хора.

Още по темата

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация често се определя като съвременна форма на робство. Жертвите на този тип експлоатация полагат нерегламентиран труд, който е минимално заплатен или изобщо не се заплаща.

В тези случаи предварителните договорки с работодателите обикновено се разминават драстично с реалните условия на живот и работа или изобщо не са формализирани с предварително подписан договор.

Трафикантите често взимат документите за самоличност на жертвите си, за да не могат да се обърнат към властите и да ги държат в подчинение.

Те често прибягват и до психически тормоз над жертвите си. Веднъж попаднали в схемата, тези хора са заплашвани със саморазправа със семействата и близките им.

Вече все по-рядко се среща физическо насилие, защото то е лесно доказуемо и трафикантите избягват да го използват. Психическото насилие от друга страна е трудно доказуемо и самите жертви са до такава степен пресирани, че отказват да говорят.

Типичен пример за трудова експлоатация е българинът, който лятото на миналата година бе захвърлен до границата ни с Гърция.

Кадир Мехмед беше предаден на българските власти в безпомощно състояние. Мъжът беше стигнал почти до състояние на жив труп. След възстановяването си той разказа, че гръцкият му работодател го е оставял без храна и не е заплащал труда му.

Най-често жертви на трафикантите стават ниско образовани хора от най-бедните социални общности. Поради липсата на работа те са в тотална безизходица и могат лесно да бъдат подлъгани с обещания за добра работа.

Трафикантите обикновено подбират жертви, които не владеят чужди езици, защото те по-трудно могат да се обърнат към властите извън страната.

Не рядко се случва и роднини да примамват свои близки и да ги вкарват в канали за трафик на хора.

От Националната агенция за борба с трафика на хора алармират, че все по-често жертви на трафикантите стават мъже.

Ако до преди години основната плячка бяха жени, които бяха използвани за сексуални робини, сега все по-често в каналите попадат мъже за трудова експлоатация.

Националната агенция за борба с трафика на хора призовава внимателно да се проучват работодателите и да не се тръгва бе изрядно подписан договор.

Задължително е да получите копие на договора на български език или друг език, който разбирате, както и на официалния език за страната на работодателя.

Документите за самоличност не трябва да се предоставят на никого, под никакъв предлог.

Преди заминаването, е добре да се свържете с някоя от организациите, които предоставят повече информация за възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина.

Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в съответната страна. Потърсете помощ от полицията, дори да нямате документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
2
 
! Отговори
Anonimna преди 12 години
"Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в съответната страна. Потърсете помощ от полицията, дори да нямате документи."Bylgarskite predstavitelsvta sa, za syjalenie, tvyrde nedobrojelatelni - az lichno ne bih se obyrnala kym tqh az sym v beda!!!
54
0
 
17
 
! Отговори
потърпевш преди 12 години
Хиляди хора са пострадали от услугите на ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НАРЕЧЕНИ ПОСРЕДНИЦИ ЗА РАБОТА В ЧУЖБИНА и на никой от тях не е потърсена отговорност, поне за това че повечето от тях са НЕЛЕГАЛНИ. А не можем и да ги съдим, защото няма договори, няма документи.Излиза че, кучетата си лаят, кервана си върви.
53
0
 
7
 
! Отговори
ANONIMEN преди 12 години
GRAKA IMA I POMOSHTNIK V NABLIUDENIETO-NQKOQ KRASAVICA BALGARKA,KOQTO PO.BAVA!TOCHNO TQ IZKARVA NA RABOTNICITE DUSHICITE!KATO POOSTAREE I DOIDE NQKOQ PO-MLADA,STARATA OTPADA!
52
0
 
19
 
! Отговори
к.сидерова преди 12 години
хайде господа журналисти, къде забравихте родните ал4ни агенции, та те са най-големите трафикантски организации.. помислете, ще изпращат хора в чужбина, работят с чужди агенти, а никога не са се срещали или проверили какви са хората от другата страна, важното е бизнеса да върви..спасих едно момиче, което беше продадено в едно село като ***, дошла месец по рано, да работи в ресторант като сервитьорка, но ги излъгали, добре че документи имаше в нея.. алчни, долни,лъжливи, български агенции
51
0
 
17
 
! Отговори
Демократ преди 12 години
Тука е рана демокрация с наченки на феодали-дерибеи и хора извън схемата са попаднали в робовладелския строй където се продават роби на пазара като ***.И това в 21век
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нямаме вече престпност ние, преборихме я, останаха само едни трафици, на хора, на цигари, на наркотици и тук-так по някое показно убийство, то това престъпност ли е ?!?!?
49
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работя в хотел, миналата година имахме група тръгнала за Франция и понеже имаха цял ден в София се заговорих в някои от тях. Останах подресена! Никой нямаше представа къде отива! Знаеха, че ще берат ягоди, ни нито къде, нито при какви условия, нито колко ще има плащат, нито към кого да се обърнат при проблем... за език да не говорим! Е после как да няма такива случки? Че всеки от тия хора си е потенциална жертва!
48
0
 
20
 
! Отговори
НАЛИ! преди 12 години
Да "БЛАГОДАРИМ НА ПОЛИТИЦИТЕ И УПРАВНИЦИТЕ"през 23 годишният преход ,.....с ЯЙЦА ПО ГЛАВИТЕ ИМ!
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки има глава на раменете и да му мисли. Ама като 90% тръгват без никаква идея нито къде ще работят, нито при какви условия, нито за колко пари, нито пък имат някакви минимални познания по езика или поне адреса/телефона на българското консулство или посолство. Браточед му бил там и бил доволен и хайде и аз. Че тръгва ли се така, бе? Пак проучи, подготви се, подпиши договор. А те на приказки се вързват. Е? При това положение всеки да си носи последиците.
46
2
 
32
 
! Отговори
dragko преди 12 години
И при тези обстоятелства,и при тези условия хората предпочитат да са там роби,отколкото свободни в собствената си страна?По-голям "шамар" за българските политици не би могло да има!Но те са достатъчно *** за да го разберат!Пфу......
45
0
 
19
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 12 години
Хора, ако ви се работи в Германия работодателя да е Немец, истински. Давал съм пари за билет на нашенец които все едно съм хвърлил на земята, които знам че никога няма да видя само и само, защото знам за какво става въпрос.
44
0
 
8
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 12 години
Хора, ако ви се работи в Германия работодателя да е Немец, истински. Давал съм пари за билет на нашенец които все едно съм хвърлил на земята, които знам че никога няма да видя само и само, защото знам за какво става въпрос.
43
2
 
34
 
! Отговори
Продълж. на 50 преди 12 години
Веднъж щях да падна от изумление.Отивам в наше посолство в една от най-важните западноевропейски столици, заради административен проблем.Попаднах на служителка дето не я мързеше да говори - не мучеше нечленоразделно, а благоволи да ми каже: "Ето този другар, който влиза е от консулската служба, той ще ви упъти."Обръщам се и що да видя? Един от моите възможно най-*** и мързеливи бивши съученици!Знаех, че баща му е посланик, но не знаех той докъде е стигнал на 26 г.Съчувствам на българите в чужб
42
0
 
21
 
! Отговори
опарен преди 12 години
Най-страшното започва от България. Много са "посредниците" за работа в чужбина. Доста от тях си "сътрудничат" много добре с Бюрата по труда. Така че, за сезонна работа дори и чрез Агенцията по заетостта може да ви се случи същото.
41
0
 
22
 
! Отговори
Към написаното от 48 преди 12 години
В чужбина пътувам само на гости при близки хора-чужденци, при българи, които живеят на Запад още от времето, когато тук беше социализъм,а също и на екскурзии, организирани от туристически фирми. Много рядко ми се е налагало да търся наше посолство или консулство там. По времето на соца,още като влезеш, виждаш оядените физиономии на служители, които са сред галениците на тогавашната червена върхушка - на челата им все едно пишеше "мързел, високомерие, убеденост, че са недосегаеми"! Продължавам...
40
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалък опит от властите да накарат българите да си стоят и да мизеруват за без пари или за жълти стотинки в България. Умните хора отиват да работят легално, а не като ромските ни събратя къде легално, къде не. Премислят всичко, говорят с фирми, шефове и т.н. Подобна статия е поръчкова и не цели нищо добро - просто заставяне на хората да търпят *** и да им се промиват мозъците, навън колко лошо било - типичен комунизъм. Вземете затворете и границите - мишки такива.
39
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха, ха "... Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в съответната страна... "Тази глупост може да напише само някой, който никога не му се е налагало по спешност да търси помощ с българско представителство в чужбина. Там цари такова пренебрежение и бездушие, че по-добре да не се заблуждават хоратаНали миналата година точно от нашето представителство в Италия отпратиха закъсала българка на произвола на съдбата, та я отвлякоха и насилиха ромънци
38
0
 
16
 
! Отговори
777 преди 12 години
ПЪТЯТ КЪМ АДА Е ПОКРИТ С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ!
37
0
 
22
 
! Отговори
до 45 умника преди 12 години
Не всеки има способността да бъде частник и да създава работни места ! Какво имаш в предвид :да създаде нещо смислено?! Някои хора просто могат да работят и толкова ,но за тази работа трябва да им плащат онези дето са "създали нещо смислено" !
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ааа, между другото, всеки, който дори се зачете в нерегламентираната обява на 44-и, е потенциална жертва на трафик и прочие схеми за изсмукване на достатъчно бедни хора... Защо администраторите не трият "коментари" като поканите за "лесни пари"??