НПО: Легализация за малки дози дрога, инак затворите се задъхват

Издръжката на един зависим зад решетките излиза на месец 500 лева
Обновена: 26 юни 2012 19:36 | 26 юни 2012 19:30,
265
НПО: Легализация за малки дози дрога, инак затворите се задъхват
Снимка: архив, Булфото

Декриминализация на притежанието на доза наркотик за лична употреба е наложителна, смятат неправителствени организации, занимаващи се наркозависими.

Те искат промяна на Наказателния кодекс, в който да бъдат определени количества наркотични вещества за лична употреба и за притежанието на които не се носи наказателна отговорност. Предложенията вече били представени и в парламентарната комисия по здравеопазване.

Днес е Световен ден за борба с наркоманиите и по този повод фондацията "Инициатива за здраве" афишира  проучване на нагласите към наркозависимите.

От фондацията смятат, че криминализирането на притежанието на малки дози наркотик за лична употреба у нас е неефективна и неадекватна мярка, която има обратен ефект. Тя води до корупция и големи разходи за залавяне на зависимия и издръжката му в затвора.

Още по темата

"В Наказателен кодекс липсва разграничение на притежаваното количество психоактивно вещество и е премахната възможността за глоба при притежание на малки количества, което означава, че притежанието на една-две цигари също е осъдително", коментира Юлия Георгиева, координатор по застъпническите дейности във фондация "Инициатива за здраве".

Тя припомни, че в сега действащия Наказателен кодекс присъдата за притежание и употреба на наркотици, независимо от количеството, е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

В онлайн проучване, проведено в периода 13-22 юни сред 602 души, повече от 82 на сто от анкетираните биха предпочели данъците им да отиват за лечение на хора със зависимости, а не за издръжката им в затвора.

На въпрос какви според вас са зависимите от наркотици, 79% от запитаните отговарят, че те са болни хора. Само 2,3 на сто смятат, че употребяващите наркотици са престъпници.

Повече от половината от участниците в анкетата (52,49%) смятат, че месечната издръжка на един зависим в затвора е 150-200 лева. Останалите 47,5 процента са реално запознати със сумата, която надхвърля 500 лева на месец.

В България има около 2000 души, употребяващи наркотици, в затворите. Умножено по 500 лева на човек месечно се оказва, че държавата харчи милион лева на месец, коментираха от фондацията "Инициатива за здраве".

Над 300 хиляди са българите с наркотична зависимост, сочат последните данни на Българската асоциация за метадоново лечение и Българския институт по зависимости.

800 души в България всяка година влизат в затвора за престъпления, свързани с наркотици.

Според данните 200 хиляди души употребяват марихуана, но не постоянно, а от време на време. Това са предимно ученици или студенти, млади хора под 35 години.

Броят на използващите инцидентно амфетамини е 50-60 хиляди души, често по време на партита и купони.

Според международно изследване за употребата на алкохол, цигари и наркотици, България е на първо място в Европа по използване на амфетамини от ученици.

В рамките на едно десетилетие страната преживя хероинова епидемия, като в началото на 2000 г. последва спад на хероинозависимите, които сега наброяват 15-20 хиляди.

Липсват данни за броя на употребяващите кокаин, но е известно, че това са обикновено хора с високи доходи, коментират от НПО-то.

Неправителствените организации настояват още за въвеждане на лечение и психосоциална рехабилитация като алтернатива на наказанието "лишаване от свобода", засилване на системите за превенция, както и да се осигури устойчиво и достатъчно държавно финансиране.

Това ще доведе до положителна промяна и ще помогне за реинтеграцията на зависимите в обществото, смятат неправителствените организации. Вече била организирана петиция за подкрепа на предложенията им. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя тази работа с личната доза прилича на това, когато ергена искал да вкара на момата само ***, няма да боляло и няало да се чете за еб.....е. Да ама майката рекла-дъще не се лъжи, той х..я рамена няма. Та и нашата работа сега е такава. Дрогата е забранена имаме обаче разрешена лична доза. Дайте сега да я увеличим.
227
1
 
1
 
! Отговори
Гръка преди 11 години
Колко е това за лична употреба, а ?! Май искате повече дрога по улиците, а?! Искате повече като онази всеизвестна съдийка, дето определи 1 тон дрога в с. Опицвет, че било за за лична консумация, а?! Да ви *** мутката майчина наркоманска!!! Ако отровите и детето ми ви обещавам среща с г-н Линч и въобще не ми пука за лична или за обществена употреба ще си го определяте!!!
226
3
 
3
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Всички научни изследвания до сега са доказали, че конопа е по-безопасен за здравето от тютюна. Странно, че първият е абсолютно забранен!(за пояснение, никога не съм пушил цигари, още по-малко марихуана)
225
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз лично съм ЗА това до 5г марихуана да не се наказва, даже е добре да си я легализират, и парите от ДДС-то да отиват в държавата...по 2 коза на месец да си купи човек да разпусне 20лв 18 ще са за държавата...но останалите наркотици трябва да са си забранени! (то който си ги взима си ги взима и до сега това не е пречило ;)
224
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гениално предложение - да се легализира притежанието на малки количества, но да не се легализира производството. Какво си представяме, че тази дрога ще се появява от въздуха в ръцете ни? Не трябва да се легализира дрогата, трябва да се легализира боя на дрогери.
223
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато не се научите правилно да възпитавате децата с нужното уважение към тях още докато са малки, винаги ще има престъпност, колкото и закони да бъдат създавани, наказания и пр. Хората със силно съзнание по рождение са малко на брой.
222
0
 
5
 
! Отговори
do 243 преди 11 години
от 1902 година в Кока Кола няма НИКАКЪВ екстракт от Кока ...
221
0
 
1
 
! Отговори
За ЧОВЕК, НИКОЛАЙ СТ преди 11 години
ПРАВОСЪДИЕ И СПРАВЕДЛИВОСТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ МЕСТАТА В ЗАТВОРА И ИЗДРЪЖКАТА НА ЗАТВОРНИКА Е РЕЗУЛТАТ НА изкуствен, роботизиран и слугуващ интелект.
220
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми той и тютюна е дрога. Алкохола също е пристъастяващ. В Coca-Cola също има екстракти от Кока. Защо не ги криминизират и тях ?--EU + USA приемат закони против предлагането на газираните подсладени напитки на деца. Кога в БЪЛГАРИЯ ще помислят за здравето на едната ни шепичка деца които са ни останали ?
219
0
 
9
 
! Отговори
bat преди 11 години
DOBRO UTRO. a dokoga marijuanata 6te se smqta za visoko riskov narkotik, kato Heroina naprimer?? tova e jalko. v su6toto vreme kontrolirate trafika na droga nali. bokluci ste vsi4ki ot vsi4ki partii.
218
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЛЕГАЛИЗАЦИЯ ЗА МАРИХУАНАТА ДО 10 ГРАМА !!!
217
1
 
3
 
! Отговори
do 236 преди 11 години
в португалия, дрогата е декриминализирана от няколко години - има спад на броя на наркоманите, спад на броя на лекуваните които се връщат към дрогата, спад на младежите пробващи дрога и т.н. локай домашняк бай *** и не се напъвай да вървиш напред това за будалите само.
216
1
 
4
 
! Отговори
do 236 преди 11 години
а бе кретенино, дилърите ако не си забелязал карат с класи защото дрогата е нелегална, като най големите дилъри са съответно министър председател и шеф на мвр. легализирайте я, таксувайте я, 20 години за лица пордаващи дрога на деца и ще станем рай на земята. ама по добре си е циганийката, корумпоирани ушеви, младеж унихстожена от хероин и амфетки и наркобарон за министър пресседател
215
0
 
13
 
! Отговори
Косьо преди 11 години
значи издръжката на един затворник на месец е над 500 лв , а на средностатистически работещ човечец е 290 ... да взема да скокна до районното отсреща с едно зелено фасче да го еа ...
214
0
 
8
 
! Отговори
попа преди 11 години
Смисъл мене не ме интересува дали наркотиците ще са криминализирани или легални - мене ме интересува като го осъдят някой, да го спукат от работа в жегата или студа, че хем да си избие тия 500 лева които плащам на месец за издръжката му, хем да не смее после да пипне да краде или убива. Това е.
213
5
 
6
 
! Отговори
попа преди 11 години
Само така!!! Днес декриминализация на наркотиците за лична употреба и развръзване ръцете на дилърите да печелят необлагаеми пари и да си карат S-класите, утре - декриминализация на кражбичките до 1000 лева, дет се вика, за лична употреба... Затворите са претъпкани само и единствено защото няма работници на кариерите - застави го да копае 1 година от сутрин до вечер по време на присъдата, да видиме после някой ще краде ли или ще носи ли дрога у себе си. Ама на такъв волеви народ - такова дередже.
212
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като става въпрос за наркотици, искам да попитам "запознатите" с последствията от тях - Знаете ли колко човека умират на година, заради злоупотреба с алкохол и колко заради злоупотреба с марихуана? Ако "запознатите" все още не са запознати със статистиката, да се запознаят, преди да коментират. А колко хора умират от тютюнопушене? Истината е, че марихуаната е нелегална заради мафията(която не иска да плаща данъци) и заради фармаиндустрията(за причините на фармаиндустрията няма да коментирам).
211
1
 
0
 
! Отговори
do 233 преди 11 години
от казаното от теб си личи, че хабер си нямаш от това, за което говориш. Къде ги изкара тези проценти ? Така ти звучи по-правдоподобно ли ?
210
0
 
3
 
! Отговори
Хитър Петър преди 11 години
В 99% от случаите на употреба на наркотици , наркоманите извършват продажбе и се явяват , като наркоразпространители !Целта е една-да избият някой лев и дозичката,да им легне по-евтино ! Знаят много добре , кои са по-едрите пласьори , но си траят и се правят на герои ! След,като не искат да съдействат, където е необходимо ще ядат хурката !
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А тютюна е?