Депутатите решиха: Караме с фарове през цялата година

От опозицията яростно се противиха срещу приетите промени
20 юли 2012 16:00, Красимир Ангелов
439
Депутатите решиха: Караме с фарове през цялата година
Депутатите решиха да караме с фарове през цялата година. Снимка: Булфото

Моторните превозни средства през цялата година ще се движат с включени фарове и през деня, реши парламентът след като депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за движение по пътищата. „

"За" този текст гласуваха 80 народни представители, "против" бяха 12, а 17 се въздържаха.

Според измененията през деня моторните превозни средства трябва да се движат с включени дневни светлини или с къси светлини. В момента такова задължение има само за периода от 1 ноември до 1 март.

Народните представители Димитър Чукарски, Румен Такоров и Ремзи Осман поискаха текстът да отпадне, но предложението им не беше прието.

Независимият депутат Чукарски посочи, че този текст е безпрецедентен за нашата географска ширина.

"При нас няма сумрак, а изгарящо сахарско слънце", коментира народният представител. Според него в момента регламентацията е съвсем нормална, а промяната би довела единствено до допълнителни изисквания и главоболия за гражданите.

Още по темата

Депутатът от Синята коалиция Иван Иванов посочи, че резултатът от тези промени ще бъде основно в защитата на корпоративни интереси. Той изчисли, че 750 млн. лева годишно ще струва повишеният разход на гориво на превозните средства заради целогодишно включените фарове.

Председателят на комисията по транспорт Иван Вълков обаче го контрира и заяви, че тази цифра не е вярна и отбеляза, че разходът ще бъде 28-32 грама средно увеличение на разхода на гориво на 100 км.

Вълков аргументира предложената промяна с целта да се повиши сигурността по пътищата, защото точно в часовете рано сутрин и в късните часове, по здрач, стават основната част от катастрофите.

Според депутата от ДПС Ремзи Осман обаче, след като се приеме този текст, той просто няма да се спазва.

Парламентът прие и текст, с който задължи велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Този текст също предизвика дискусия в пленарна зала.

Димитър Лазаров от ГЕРБ поиска велосипедистите да бъдат задължени да носят светлоотразителни жилетки и в населените места. Предложението му беше подкрепено от Ремзи Осман от ДПС, който посочи, че в градска среда карането на колело дори е по-опасно и велосипедистите трябва да носят светлоотразителна жилетка, за да бъдат забележими за автомобилите.

Цветомир Михов от ГЕРБ обаче настоя да остане предложението на комисия и даде пример, че ще се затрудняват хората със задължението да носят светлоотразителна жилетка и в града.

Той даде пример, че когато някой отива на работа с велосипед, ще трябва да носи жилетката си, както и ще има проблем например, ако се наема велосипед под наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия дето са го гласували туй да идат на очен лекар, да видим дали не са някви калинки с фалшиви шофьорски книжки.
273
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това вече си е подигравка с хората. Всеки ден измислят все по-*** изисквания. Чудят се как да ни вземат и последните пари. Какво ли не измислиха глобите да са повече, а пари в хазната все няма!!!
272
3
 
5
 
! Отговори
Пфффф Българска рабо преди 11 години
Jiveq v Scotland ot 5g I tuk takova neshto nqma,a tuk slance I 15 ako vidqt I sa polugoli prestavete si za kakvo vreme stava navapros.Ponqkoga daje v 22h karam bez farove....Idvaite nasam qko e hahaha
271
6
 
4
 
! Отговори
Jena преди 11 години
Az taka ili ina4e taka si karam, pla6ta6 i ti gi pravqt avtomati4no-pali6 kolata i te se vkliu4vat. Hi4 ne mislq ot koga do koga trqbva i koga ne, taka karam ot 4-5 godini!
270
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Туй вече преля чашата предлагам да се съберем пред парламента и да искаме по един фар и на пътните знаци, че не се виждат.
269
13
 
4
 
! Отговори
Александър преди 11 години
Мрънкащи колкото искаш. Трябва по всяко време да се движим на фарове. Като имаш навик да ги пускаш не ти пука дали ти блести слънцето на таблото, достатъчно е да хвърлиш поглед на врътката за фаровете. Имаше въпрос не били ли само за през нощта - те и мигачите са за всяка маневра ама селянина не се сеща и нито фаровете включва, нито мигачите пуска.
268
18
 
5
 
! Отговори
33 преди 11 години
Аз и семейството ми караме целогодишно с пуснати фарове. Доказано е пуснатите фарове привличат вниманието на отсрещния / пешеходец, шофьор/ както през зимата, така и през лятото. Както свикнахте да пускате фарове зимата така и ще свикнете и сега,няма страшно!
267
3
 
17
 
! Отговори
Гочето преди 11 години
Поредната колосална глупост на упрвляващите! Те ще си получат отплатата от народа, който е наясно, че сбърка и с тях. Дали преди да доограбят страната няма да решат и да шофираме с униформа, нали така са правели преди столетие...Нихната мама посткомунистическа!
266
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правилник на парламента (така са си го гласували още от ВНС): Заседанието се открива, когато има повече от 50% от народните представители... Решения се приемат при повече от 50% ОТ ПРИСЪСТВАЩИТЕ В ЗАЛАТА..Noment= влизаш за регистрация и си излизаш по бизнес (подкуп) сделки..
265
13
 
4
 
! Отговори
20 годишен преди 11 години
Казах ,че ми е по- лесно , ако колата срещу мен е с фарове , не че НЕ я виждам ако няма фарове , ***!
264
4
 
4
 
! Отговори
до 329 преди 11 години
ИЗвинявам се , че забравий че на ГАНЙО и зрението му е перфектно , както всичко останало , затова взима годишна заплата която аз изкарвам за месец ;)
263
1
 
7
 
! Отговори
до 323 преди 11 години
Ти да не си кьорав или далтонист като депутатите от управлението, как си взел книжка като недовиждаш, върни я да не стане някоя беля ???????????????
262
6
 
3
 
! Отговори
20 годишен преди 11 години
А и забравих да спомена , че за тези 2 години каране на фарове спестих 10 лева ( от 2 кутии цигари ) и си подържам количката в изрядно състояние, ако нямате възможност да подържате леката кола , мисля ,че вие сами трябва да си прецените какво да направите .
261
2
 
6
 
! Отговори
Дражко преди 11 години
НЕ депутатите,а ВАСАЛИТЕ решиха.......Пфу.....
260
1
 
8
 
! Отговори
ЛУКчо Златев преди 11 години
К'во блеете, бе оФце?!?И на дълги светлини мога да ви накарам да карате, и с включени светлини за мъгла, и с включено осветление в купето!Бреееее, само мрънкате! Ами то не може така, данъци трябва да се плащат, нова яхта съм си харесал...
259
15
 
6
 
! Отговори
20 годишен преди 11 години
Като млад шофиор шофьор ми е много по - лесно да видя насрещнодвижещата се кола , също така ми е много по-лесно да преценя разстоянието и така нататък. Карам с включени фарове целогодишно , за да ме виждат и мен по - добре , от 2 години насам . Ето ви аргумент защо трябва да са включени фаровете ЦЕЛОГОДИШНО !
258
9
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
то гошо *** си знае едно, че 2+2=5, и ти колко и да му обясняваш че е 4 няма как да стане, и тук е същото, някой плямпа че щял да му се развали акумулатора, което е голяма глупост, защото това не е така. Също така е доказано че включените фарове намаляват ПТП-тата, но това е правено от специалисти, а не от плчмпачи по форумите
257
1
 
18
 
! Отговори
Иванов преди 11 години
За 80 + 12 против + 17 въздържали се = 109. Закона не се приема, защото в гласуването му са участвали по-малко0 от половината народни представители. Ако не е така, що за демокрация е това?
256
2
 
22
 
! Отговори
Шофьор преди 11 години
Това е наистина възмутително! Как може родните шамандури да се занимават и да прокарват такива глупости?! През зимата е разбираемо фаровете да бъдат включени, но защо през лятото? Значи на 40 градусова жега, трябва да мисля дали съм запалил фаровете или не...още повече, че Слънцето като освети таблото и не мога да видя въобще дали свети! България не е северна държава с целогодишно мъгливо време, за да се спазват такива закони!
255
2
 
29
 
! Отговори
1% преди 11 години
Догодина с включен клаксон и чистачки..........а от 2015 всички в купето на автомобила с каска и бронежилетка.................тъпотиите им на това правителство край нямат !!!