Депутатите решиха: Караме с фарове през цялата година

От опозицията яростно се противиха срещу приетите промени
20 юли 2012 16:00, Красимир Ангелов
439
Депутатите решиха: Караме с фарове през цялата година
Депутатите решиха да караме с фарове през цялата година. Снимка: Булфото

Моторните превозни средства през цялата година ще се движат с включени фарове и през деня, реши парламентът след като депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за движение по пътищата. „

"За" този текст гласуваха 80 народни представители, "против" бяха 12, а 17 се въздържаха.

Според измененията през деня моторните превозни средства трябва да се движат с включени дневни светлини или с къси светлини. В момента такова задължение има само за периода от 1 ноември до 1 март.

Народните представители Димитър Чукарски, Румен Такоров и Ремзи Осман поискаха текстът да отпадне, но предложението им не беше прието.

Независимият депутат Чукарски посочи, че този текст е безпрецедентен за нашата географска ширина.

"При нас няма сумрак, а изгарящо сахарско слънце", коментира народният представител. Според него в момента регламентацията е съвсем нормална, а промяната би довела единствено до допълнителни изисквания и главоболия за гражданите.

Още по темата

Депутатът от Синята коалиция Иван Иванов посочи, че резултатът от тези промени ще бъде основно в защитата на корпоративни интереси. Той изчисли, че 750 млн. лева годишно ще струва повишеният разход на гориво на превозните средства заради целогодишно включените фарове.

Председателят на комисията по транспорт Иван Вълков обаче го контрира и заяви, че тази цифра не е вярна и отбеляза, че разходът ще бъде 28-32 грама средно увеличение на разхода на гориво на 100 км.

Вълков аргументира предложената промяна с целта да се повиши сигурността по пътищата, защото точно в часовете рано сутрин и в късните часове, по здрач, стават основната част от катастрофите.

Според депутата от ДПС Ремзи Осман обаче, след като се приеме този текст, той просто няма да се спазва.

Парламентът прие и текст, с който задължи велосипедистите да ползват светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост. Този текст също предизвика дискусия в пленарна зала.

Димитър Лазаров от ГЕРБ поиска велосипедистите да бъдат задължени да носят светлоотразителни жилетки и в населените места. Предложението му беше подкрепено от Ремзи Осман от ДПС, който посочи, че в градска среда карането на колело дори е по-опасно и велосипедистите трябва да носят светлоотразителна жилетка, за да бъдат забележими за автомобилите.

Цветомир Михов от ГЕРБ обаче настоя да остане предложението на комисия и даде пример, че ще се затрудняват хората със задължението да носят светлоотразителна жилетка и в града.

Той даде пример, че когато някой отива на работа с велосипед, ще трябва да носи жилетката си, както и ще има проблем например, ако се наема велосипед под наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами ЩОМ НЕ СЕ ВДИГАТ ТЪПИТЕ РОБИ МОЖЕ ДА ГИ НАЛОЖЕМ ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ. ДА ВИ Е ЧЕСТИТ ТЪПИЗМА НА ГЕРБ. БОЙКО ТРЯБВА ДА СИ СЛОЖИ СИН БУРКАН НА ТИКВАТА И ЕДИН ГОЛЯМ АКУМОЛАТОР В ***. НАЙ-ПРОСТОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ НО ВИЕ СИ ГИ ИЗБРАХТЕ. ЛОБИЗЪМ ДО КРАЙ. ХОРАТА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА НАМАЛЯТ ВРЕДНИТЕ ГАЗОВЕ И ДА ИКОНОМИСВАТ.ГЕРБ ЛОБИРА ЗА ПО-ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ НА МУТРИТЕ ОЛИГАРСИ. ПОВЕЧЕ АКЦИЗИ В ХАЗНАТА ДА ХРАНТУТИМ ***. АНАТЕМА НА ГЕРБЕРИ И БОЙКО. МУТРИ МРЪСНИ.
293
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи няма да види многотонния ТИР насреща, ама ще види светлините:) Добре бе *** герберски!
292
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласувам за всеки който изправи герберите до стената!
291
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко, къде сте с физкултирника, да ти ви из*кам по една перука на плешивите картуни :)
290
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Говедата български като не видят колата ще видят фара на пътя:))))) Тъпааааци! ГЕРБ ги отписах окончателно ***! Толкова *** хора досега не са правили закони! Ненапразно постоянно Калинки излизат измежду тях!
289
9
 
1
 
! Отговори
Транспортьора преди 11 години
Трябва да се кара с включени светлини през деня, но само извън града, в градски условия абсолютно няма смисъл.
288
2
 
19
 
! Отговори
Няма акумулатор преди 11 години
Цялата идея драги сънародници е, че сега някой от тези тупани в парламента ще започне да внася диодни (дневни) фарове за допълнителен монтаж, които ние със старите си бракми с охота ще купуваме...Този закон е нещо подобно на забраната на производство, продажба и внос на празни цигари с филтър - лични интереси!До година пак гласувайте за Боко и мутрите му...
287
10
 
1
 
! Отговори
гримар преди 11 години
толкова си бил и шофьор
286
16
 
3
 
! Отговори
гримар преди 11 години
Незнам процента но това води до резултат . В Ромъния и Унгария много одавна е задължително . а в европейските държави е препора4ително и всеки си кара на вклю4ени фарове само бай Ган4о го е страх да не му игорят крушките
285
18
 
4
 
! Отговори
Един емигрант преди 11 години
Абсолютно подкрепям. От години се чудя защо в България се кара с изключени фарове, интересно обяснение ми даде шофьор на такси "А кой ще ми плаща крушките на фаровете"!?!?!?! Логика. Несъмнено при шофиране на път насрещния автомобил е пъти по-ясно видим, ако фаровете са включени.Тази опозиция май е преставена от комуниостическата клика, заради която половин България емигрира...
284
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Може ли някой от застъпниците на тези правила да каже през годините когато фаровете на колите светеха от ноември до март с колко процента е намаля дяла на пострадалите пешеходци и деца, с колко процента са намалели починалите и инвалидите от тях; с колко процента са намалели разходите на здравната каса за този контингент болни? Тогава, ако има полза нека си сложим и червени крушки във фаровете, нека да свети и купето на колата, нека и пешеходци и возещите се в колите да носят запалени свещи..
283
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не виждам нищо положително в това.Съгласен съм фаровете да се задължителни в сумрак, лошо време и подобни. Но като цяло това е глупост. Освен разхода на гориво ще бъдем ощипани и от КАТ които като те спрат и без това се чудят за какво да се хванат:)
282
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Донякъде е хубаво заради децата които изкачат внезапно на пътя без да се огледат но не трябва да е задължително!
281
19
 
8
 
! Отговори
гримар преди 11 години
Ей най после нещо важно и смислено решиха браво.
280
3
 
18
 
! Отговори
Мноо сам прос преди 11 години
Освен това ще трябва и да сме с дръпната ръчна, за да може още повече да си вдигнем разхода и консумацията на акцизни горива да достигне космически размери, че след година за някой свършва келепира!!! А това че всеки грам изгорен бензин или дизел или друго горива ще ни трови кой го ***.
279
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На следващите избори ще гласувам за тази партия, която обяви, че ще премахне целодневния фаро-дебилизъм! Опааа... май няма такава оферта, а аз съм *** дато гласува ...
278
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак са гласували малоумия за отвичане на вниманието от терористи, корупция сред депутатите и докладите от ЕС, сбогом гроб от партията ви взе да мирише на изгнили тикви.
277
2
 
25
 
! Отговори
ГРОБАРЯ преди 11 години
Пешеходците да носят по една лоена свещ и то запалена.
276
4
 
24
 
! Отговори
Време е за бунт! преди 11 години
И как тихомълком го приеха тоя закон, мислейки, че още сме зашеметени от взрива в Сарафово и ще ни мине покрай ушите/очите...
275
1
 
10
 
! Отговори
w преди 11 години
Нема а се пести ток. В никкъв случай. Пари требва да се събират. Нали затова приповдигнахме цената му!