Следващият патриарх да бъде достоен като Максим!

Росен Плевнелиев дойде на опелото на в "Св. Александър Невски"
Обновена: 9 ное 2012 14:32 | 9 ное 2012 11:06,
58
Следващият патриарх да бъде достоен като Максим!
Снимка: БТА

Под траурния звън на камбаните на катедралния храм "Св. Александър Невски" висши духовници от 13 поместни църкви участват в заупокойната Света литургия и опелото на патриарх Максим.

Сред чуждите духовници са вселенският патриарх Вартоломей Първи и сръбският патриарх Ириней.

На заупокойната Света литургия в храма "Св. Александър Невски" около ковчега на Патриарх Максим стоят четирима гвардейци - символ на държавната власт.

Пред ковчега, поставен на подиум, има голям портрет на Негово светейшество с черна лента.

Около гвардейците има големи вази, също обвити с черни ленти, в които са поставени бели цветя.

„С чисто сърце си пожелавам следващият патриарх да бъде толкова достоен, колкото беше и патриарх Максим“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Още по темата
Държавният глава каза, че Негово Светейшество е бил достоен патриарх, добър и благ човек.

„Нека всички заедно да скърбим, но нека и да се гордеем с това, което патриарх Максим направи за единството на църквата и за духовността на българите“, посочи Плевнелиев.

Председателят на НС Цецка Цачева каза, че ще запомни Патриарх Максим с неговия стоицизъм. За опелото в храма пристигнаха президентът Георги Първанов (2002-2012г.), лидерът на БСП Сергей Станишев, депутати, министри, главният мюфтия Мустафа Хаджи, дипломати и други.

Желаещите да се поклонят пред тялото на патриарха са подредени в редица пред входа на храма - от към парламента.

Около храма има заграждения и засилено полицейско присъствие.

Висшите духовници и представители на държавната власт влизат в храма през централния вход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
3
 
! Отговори
Ванко преди 11 години
За какво го кандилкат това с тамяна?! Мухите ли гонят?! Това ли е християнството?! Не, това е суеверие.
27
3
 
5
 
! Отговори
Kozleto Bocko преди 11 години
Абе, достоен, достоен! Само след някой друг месец/година да не се окаже с картонче в архивите на ДС!?
26
2
 
20
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
Предпочитам недоказаното ДС минало пред очевадното мутронастояще на лудото Ники.
25
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
БПЦ е основана на Любов и Смирение.За това който дойде на власт тя е пак добре.Обичат властимащите и те ги обичат.Каква взаимна любов Боже!!!Такава Любов между мъж и жена няма.
24
2
 
3
 
! Отговори
До Плевнелиев преди 11 години
Това означава ли , че трябва да бъде и бивш агент на ДС !
23
3
 
8
 
! Отговори
Ванко преди 11 години
Днешният ден е ярко доказателство за истинското призвание на Българската православна църква. То не е да служи на Христос, а на държавната власт. Призванието на БПЦ е да слуша бат Боко, бай Тошко или кой друг дойде, независимо колко неук и атеист е той. БПЦ разчита на държавата за своето съществуване не на Бог. Всъщност БПЦ слугува на едни политиците, като очаква от тях в замяна протекция за имоти и търговия. БПЦ се уповава на държавната власт. Ето защо е обречена на упадък.
22
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
С чисто сърце си пожелавам следващият патриарх да бъде толкова достоен, колкото беше и патриарх Максим, заяви президентът Росен Плевнелиев. Роска цяла България знае,че нашето духовенство е било с агетнтурно минало.Ти на това ли казваш достойно ,че чак ни го пожелаваш с чисто сърце.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименФундаменталист да не би да бъркате с финансист ? :)
20
1
 
1
 
! Отговори
Сизлак преди 11 години
До 17То и без това учението на Исус Христос, какъвто и да е бил, няма нищо общо с институционализираните форми на християнството.
19
0
 
2
 
! Отговори
Модератор преди 11 години
До petkov: Благодарим за сигнала ви!
18
0
 
4
 
! Отговори
petkov преди 11 години
Росен Плевнелиев дойде на опелото на в "Св. Александър Невски" - абе вие четете ли какво пишете.Нямате една статия без грешки.Нито ЕДНА!
17
0
 
17
 
! Отговори
МАРИ преди 11 години
НЕ ТРЯБВА НИКОЛАЙ -ПЛОВДИВСКИ ДА СТАВА ПАТРИАРХ ! ТОЙ ИЗЛЪЧВА ЗЛОБА , ГНЯВ И ЯРОСТ ! НЯМА ЧОВЕШКО ИЗЛЪЧВАНЕ ! ИМА ВИД НА ПРЕДАТЕЛ ! МИСЛЯ , ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК МОЖЕ ДА МИНЕ ПРЕЗ ТРУПОВЕ ЗА ДА СЕ ИЗДИГНЕ ! ТЕЖКО И ГОРКО НА НАШАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА , АКО ТОЙ СТАНЕ ПАТРИАРХ ! ПОСЛЕ ТОЙ Е СРЕБРОЛЮБЕЦ И ГРАНДОМАН! А БОГ НЕ ОБИЧА ЛАКОМИТЕ И КАЗВА -ДА ИЗГОНИМ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА ! НО И ТУК БОЙКОВЦИ ЩЕ СЕ НАМЕСЯТ И ЩЕ ГО ПОСТАВЯТ НА ТОВА ОТГОВОРНО И ВАЖНО ЗА БЪЛГАРИТЕ МЯСТО ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !
16
3
 
6
 
! Отговори
вероучение в училища преди 11 години
Хубаво е да въведат вероучение в училищата. Тъкмо владиците ще разказват на децата как са станали агенти на ДС и колко хубаво е било да бъдеш доносник!
15
2
 
10
 
! Отговори
мутрополит преди 11 години
Ако Исус Христос знаеше за съществуването на пожарникаря и на мутрополит Николай, отдавна щеше да напусне църквата и щеше да стане атеист!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЛЕДВАЩИЯТ ПАТРИАРХ ЩЕ Е ТОЗИ КОЙТО ЩЕ ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ НА БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ КАТО ГИ УЧИ НА СМИРЕНИЕ И ПОСЛУШАНИЕ,МАФИЯТА ВЕЧЕ СИ ИЗБРА АГЕН НИКОЛАЙ ПЛОВДИВСКИ,ТОВА СТАНА ЯСНО ОЩЕ ПРЕДИ ГОДИНА,НА МАФИОТИЗИРАНОТО НИ ПРАВИТЕЛСТВО ИМ ТРЯБВА ПОСЛУШНА И РАЗГРАДЕНА ЦЪРКВА,ТАКА КРАЖБИТЕ И ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА НАД БЪЛГАРИТЕ СА ПО ЛЕСНИ
13
0
 
5
 
! Отговори
възмутена преди 11 години
Редно ли е и в такъв момент да отделят богопомазаните " представители на държавната власт " от " простолюдието "
12
0
 
5
 
! Отговори
казал да казва преди 11 години
Другарят Плевелиев каза, че другарят Борисов му е казал да казва, че Негово Светейшество е бил достоен патриарх, добър и благ човек.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това последното ми хареса!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да попитат Николай, защо Тодор Батков и Петър Манджуков стоят толкова плътно зад него при всеки негов опит да заеме една или друга позиция в църквата, както и каква е причината Николай да е в толкова близки и трайни отношения с Манджуков и Батков. Свързват ги атеизмънт, прането на пари, ДС, всичкото това заедно или има и още причини?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да се избере за патриарх Бойко Борисов, отговаря на възрастовия критерий (53г), той си е своего рода митрополит на ГЕРБ-ерската епархия и освен това има по-висок ранг от Максим (генерал-лейтенант е по-висше от полковник). Пък и патриаршеската позиция ще му пасне идеално - ще му се радваме пожизнено, ще го дават по телевизията целия в бяло и златни шевици и ще казва "Христос Воскресе" всеки великден!