Ректори съветват за още оставки в скандалния фонд

Предлагат бивш колега за управител на Фонд "Научни изследвания"
Обновена: 8 фев 2013 17:12 | 8 фев 2013 17:00, Веселина Йорданова
7
Ректори съветват за още оставки в скандалния фонд
Министър акад. Стефан Воденичаров. Снимка: БТА

Съветът на ректорите на висшите училища предлага за управител на Фонд "Научни изследвания" да бъде назначен доц. Борис Стефанов, бивш ректор на Химикотехнологичен и металургичен университет.

Това съобщи председателят на Съвета проф. Ваньо Митев на пресконференция след среща на новия образователен министър акад. Стефан Воденичаров с ректори на висшите училища, представители на БАН, на Националната агенция за оценяване и акредитация и на Селскостопанската академия.

Още по темата

В края на януари след проверка на Инспектората към Министерския съвет наяве излязоха редица нарушения от последната сесия на Фонда. Проверката бе назначена след протести на учени и обвинения, че средствата са разпределени непрозрачно и на приближени фирми. Пръв оставка хвърли управителят на фонда Христо Петров. Образователният министър Сергей Игнатов също бе освободен, поста си напусна и проф. дтн Рангел Гюров, председател на Изпълнителния съвет на фонда.

Ректорите предлагат членовете на Изпълнителния съвет на фонда да подадат оставка, но това може да стане само ако са съгласни, тъй като имат двегодишен договор.  Мотивът за предложението е, че отговорност трябва да поеме и Изпълнителният съвет, за да се "развържат" ръцете на новия министър за цялостни промени в институцията. Съветът на ректорите настоява да се актуализира и правилникът на фонда, за да се минимизира всеки опит за субективизъм.

Образователният министър Стефан Воденичаров заяви, че приема кандидатурата на доц. Борис Стефанов като професионалист и като министър, но трябва да я съгласува.

Още днес ще информирам членовете на Изпълнителния съвет на Фонд "Научни изследвания" за препоръката от научната и преподавателската общност към тях да си подадат оставките, заяви акад. Воденичаров. Той обясни, че се правят юридически консултации каква да бъде съдбата на конкурса, заради който учени протестираха.

Воденичаров ще изпрати писма до всички научни организации да му посочат членове за нови журита във Фонд "Научни изследвания". По думите му нови журита, с новото ръководство на фонда и с преработените правилници за работа ще може да направят нова класация на конкурса "стъпка по стъпка".

Бившият управител на фонда Христо Петров ще остане в него, докато напише отчета на институцията.

Воденичаров смята да се срещне с финансовия министър Симеон Дянков във връзка с идеята му
Фондът да стане дирекция в образователното министерство. Според новия министър, ако това се случи, по някакъв начин ще бъде нарушена нормалната връзка между хората, които могат да оценяват и управляват научни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: фондМОМН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 11 години
Шефът на БАН е академик, а бившият ректор на ХТМУ - доцент вече 16 години, цветен металург. Не зная тази специалност да е престижна в бившето ХТИ, дори беше на едно от последните места по рейтинг, по-точно - на предпоследното място. Нейсе... Учудва ме фактът,че на такава отговорна длъжност се поставя човек със специфична специалност, далече от изискванията за широка обща култура и познания исериозни научни постижения. Дано да е добър администратор.
5
0
 
1
 
! Отговори
curiosity преди 11 години
Какво съвпадение, той бил шеф на института по металургия в БАН, а другия ректор на Металургичен университет
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
смешници! Що спряхте досъпа до списанията на Elsevier пак. Ало Тошев?
3
1
 
1
 
! Отговори
брадваро преди 11 години
меркурий е удушвач на псетаа друго си знае. само къде се намира страната ашур е интересноашурбанипал
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скандалното е, че Рангел Гюров и Христо Петров, архитектите на безобразията във ФНИ през последните 2 години, не са уволнени от фонда, а само са преназначени на други длъжности. Това означава, че новият министър Воденичаров продължава линията на Борисов, Дянков и Игнатов на прикриване на злоупотребите и нередностите във ФНИ през периода от 2008 г. до 2012 г.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ква наука бе, Буда каза младите да садят картофи и да пасат патките на къра.....