Панагюрското съкровище си остава на държавата

Решението на ВАС може да се обжалва
Обновена: 8 апр 2013 15:23 | 8 апр 2013 14:19,
74
Панагюрското съкровище си остава на държавата
Панагюрското златно съкровище Снимка: архив, Булфото

Панагюрското съкровище остава собственост на държавата, реши Върховният административен съд. Решението на тричленния състав може да бъде обжалвано.

Припомняме, че наследници на откривателите братя Дейкови претендираха за съкровището в съда. Внуците на най-големия брат Павел Дейков – Стефка Ангелова и Павел Цветанков, поискаха министърът на културата да впише Панагюрското златно съкровище като собственост на откривателите и собственика на земята, където е открито.

Жалбоподателката Стефка Ангелова твърди, че съкровището е намерено случайно на частна земя, че не е съставен приемо-предавателен протокол между откривателите и директора на Пловдивския музей и още, че находката не е откупена от Пловдивския музей или от държавата, като е дадена само парична награда за доблестна постъпка на братя Дейкови и на още 12 души.

Собственик на земята, където е намерено съкровището, е Георги Топалов. Наследниците на Дейкови се позовават на действащия от 1911 г. до 1970 г. Закон за старините. Неговият член 16 гласи, че „откритите в частни имоти движими старини принадлежат на намервача, ако той е собственик на мястото, където са намерени. В противен случай те принадлежат по половина на собственика на местото и намервача”.

Според ВАС обаче актът на вписването през 1949 година на предметите от Панагюрското златно съкровище в Инвентарната книга на Пловдивския музей не подлежи на съдебен контрол и оспорването му е недопустимо. 

"Панагюрското златно съкровище е с безспорна научна и културна стойност и в този смисъл е "колекция". А Стефка Ангелова не е доказала качеството си на колекционер”, категорични са от ВАС.

Съставът на ВАС се аргументира, че ако теренът, в който е  било заровено съкровището е бил частен, то е било логично този  факт да бъде отбелязан някъде в съставените през 1949 и 1950 година документи, което не е станало.

Като анализира доказателствата, тричленният състав на ВАС приема, че братя Дейкови са изпълнили своето законово и гражданско задължение; не са оспорвали фактите и констатациите на административните власти, включително и факта, че намереното е било заровено на „държавно място”; определено им е било възнаграждение, което ги е удовлетворило и поради това не са го оспорвали пред съда.

Античните златни съдове са 9 и са от края на IV и нач. на III в. пр. Хр. Съкровището тежи общо 6,164 кг и е изработено от 23-каратово злато. Тримата братя - Павел,Петко и Михаил Дейкови, го намират през 1949 г., докато копаят глина за тухли в Панагюрище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сетили се да си го искат защо през Татово време не издигнаха глас щяха да отидат в Белене.Нали през соц. режима са ги обезщетили какво дирят.Те и спестяванията на хората едно време бяха нещо но после се стопиха какво негодуват хайлязи търсят кьоравото.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми то хубаво, ама за кво им е, след като е фалшификат?
58
1
 
3
 
! Отговори
63 преди 11 години
Щях да водя децата да го видим ама като разбрах,че е менте се отказах.
57
2
 
2
 
! Отговори
виктор преди 11 години
То хубаво остава държавна собственост но дали е истинско съкровището или си имаме поредния фалшификат като фалшивите ни политици . Да ли е фалшификат съкровището или не е потвърждение за това от международна независима институция няма , а колко много километри нави то по света ! Защо не го изпратят за експертиза в British Museum ????
56
1
 
3
 
! Отговори
petter.bojinov преди 11 години
до 54.Какви еляни та гонят по тракийските земи тебе? Откъде ти хрумна че е еленистично. Що в елянските земи не намират златни съкровища - виж камънаци имат много но за злато не съм чул.Айде стига си се подлагал на гърците.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може да претендираш ако има на земята ти природно злато !Но обработено в съдове , било е притежание на древни хора ,и това е държавно притежание , не е за продаване !Така както златното съкровище на Кубрат, са го разграбвали , докато руското правителство не е запазило остатъка в музеите !
54
4
 
6
 
! Отговори
тъпа работа преди 11 години
това е станало преди доста години - предването на съкровището на държавата от братята. Тогава са важали и други закони с други правила и т.н. Неможе толкова години по късно да се сетят че нещо не е наред и че роднините им са проспали парите. В крайна сметка си има съд, той ще реши на кого какво.Аз нямам против да бъдат обезщетени, искам само съкровището да остане там където е сега.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Елинистично и "гръцко", са две различни неща!
52
5
 
3
 
! Отговори
тъпа работа преди 11 години
ами да са ги обезщетили преди 50 години, да не са спали тогава, сетили се те толкова време по късно.
51
2
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 11 години
no v kraia na vsiaka godina-25 procenta ot prodazbite na bileti i drugi podobni svurzani sus sukrovisteto pecalbi-da se izplastat na kusmetliite.Vsicki drugi varianti sa KRAZBA.
50
2
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 11 години
no tuk e vmuknato edno tavance na plastaniata...Ei taka, da ne e oficialno Nacionalizacia, no vidite li-obezstetenie..., koeto e prosto smesno.Kato mu slagate pliusove na tupata rabota vie bihte bihte li se suglasili tiui narecenata ni durzavica da vi konfiskuva pecalbata ot tototo, t.k. i v dvata slucaia imame edin vid krazba.Da, tova e nacionalno sukroviste i TRIABVA da otide v durzavata, no ne i bez civilizovano obezstetenie.Ako niama pari-25procenta e na kusmetliite, durzavata go polzva
49
1
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 11 години
ama verno e ''*** работа''...:))Purvo cico ti howard carter e bil naemen rabotnik na investitora Lord Carnarvon i e bil nesto kaT na zaplatka pri nego...Vtoriat e razpolagal s koncesia davasta mu da pravi razkopki v Dolinata na carete.A tam da ne mislis, ce ne sa upomenati klauzi pri namirane na NESTO...??Nikoi ne si zalaga parite bez ideia za pecalba.A tuk-slucaina nahodka, koiato durzavata po zakon bi triabvalo da obezsteti s 20 procenta otkriv/sobstv na zemiata...,
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Панагюрското съкровище е едно от най-големите съкровища открити у нас и е типичен пример как едно елинистическо съкровище, носещо типично гръцки и ахеминидски черти, се използва в царския дом на един тракийски владетел. Няма нищо по-гръцко от един момент, взаимстван от Омировата Илиада. Съгласно гръцките надписи, буквити и цифрите от амфората и фиалата Венедиков2 изчислява, че те са купени в гръцкия град лампсакос с дарейки и то в атически драхми.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
значи ако на комшията докато минава покрай моя двор и случайно му падне портмонето в моята земя имам право да си задържа портфейла му и всичките пари :)
46
4
 
36
 
! Отговори
тъпа работа преди 11 години
Мале тези двамата колко са прости. Все едно наследниците на Хауърд Картър да предяват иск към Египет да им върне златото от гробницата на Тутанкамон - а то не е 6-7 кг. Човешката наглост и алчност няма край. Лошото в българия че е пълно с такива "селски тарикати" които си мислят че хората срещу тях "пасът трева"
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стефка Ангелова коя е пък тази да пуска жалби
44
2
 
39
 
! Отговори
Никола преди 11 години
Очевидно зад тези двама наследника стои някой с много пари , защото да водиш едно такова дело струва доста средства . Самия иск е някакво безумие- техните дядовци в качеството на наемни работници на територия на чуждо предприятие намират съкровище , взимат обещетение-награда по тогавашен закон , сега внуците водят *** битка за него , олигофрения ?!
43
1
 
4
 
! Отговори
до Тъпия 47 преди 11 години
За разлика от теб (явно) има хора, които притежават исторически ценности, като те ги предоставят за изложби в музеи или галерии. Не могат да ги продават или реставрират, но как ще ги съхраняват си е тяхна грижа. Ако не ги съхраняват в тях, когато не са изложени трябва да си плащат разходите по охрана и издръжка в музея или галерията в която ги съхраняват. Отделно от това има един куп други условия.
42
1
 
12
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Каква "царска фамилия"!? На кое царство? Прочети си малко историята и тогава говори. Нашите "царе" от края на 19 до средата на 20 век са натрапени ни от великите сили бедни роднини "царе" без царства на богатите си и царстващи братовчеди. За 50 г. царстване съсипаха държавата на няколко пъти. Наследниците на българските царе никога не са управлявали след падането ни под турско робство до ден днешен. Симеон няма никакво право да иска каквото и да е било, ако е така да си плати за нац. катастрофи!
41
5
 
5
 
! Отговори
Тъпи преди 11 години
Аве големи сте невежи. Първо дори да им признаят собственост, те нямат право да я продават или да я крият в къщи. Според изказванията на наследниците, целта им е да повдигнат въпроса защо съкровището е в София? Ако ги признаят, могат да изискват да се върне в Пловдив или в друг музей.