АФП: България страда от емигрирането на младите

Напускането на страната от млади висшисти има драматични последици
Обновена: 8 май 2013 22:07 | 8 май 2013 21:54, Елка Василева
115
АФП: България страда от емигрирането на младите
Всяка година между 20 000 и 25 000 души на възраст между 25 и 39 години напускат България. Снимка: архив, Reuters

България, където в неделя ще се произведат предсрочни парламентарни избори, страда от масовото емигриране на млади висшисти. Това напускане има драматични последици за икономиката и обществото на страната, която остава с нискоквалифицирана работна ръка и застаряващо население, пише агенция Франс прес в кореспонденция от София.

26-годишната Румяна Ганева работи в кол-център въпреки магистърската си степен по икономика в най-добрия университет в София. "Това можех да го правя и без диплома", казва тя горчиво.

Румяна обмисля да запише втора магистратура във Великобритания. Баба й ще продаде апартамента си, за да финансира следването й.

Всяка година между 20 000 и 25 000 души на възраст между 25 и 39 години напускат тази страна - най-бедната в ЕС според изследване на синдиката "Подкрепа", отбелязва Франс прес.

По-слабообразованите работят в строителството, ресторантьорството или се грижат за възрастни хора, главно в Германия, Великобритания, Гърция и Италия.

"Повечето ни ученици нямат търпение да вземат дипломата си за средно образование единствено, за да отидат в Европа", посочва Гинка Станчева, преподавател в една от най-добрите софийски гимназии.

Ако се завърнат в България след завършване на висшето си образование, те обикновено могат да разчитат на месечна заплата от 1000 лева (500 евро), отбелязва АФП.

Кореспондентката на агенцията Весела Сергева цитира в. "Труд", който неотдавна написа, че "Основната причина за любовта на българите към Европа е възможността да избягат там".

Освен заплатата има и други страни от живота в България, които подтикват човек да си потърси късмета другаде.

"Грубата сила, парите и арогантността са издигнати в култ. Да подкупиш лекар или полицай е нещо обичайно. Купуват се изпити и дори дипломи!", възмущава се Христо Михайлов, завърнал се в България, след като е следвал право във Франция.

След падането на комунистическата диктатура през 1989 г. около 1,5 милион българи са емигрирали, а сегашното население е 7,3 милиона.

Особено засегнат е секторът на здравеопазването – според ресорния синдикат 57 процента от студентите по медицина искат да емигрират.

Други, често пъти роми, се възползват известно време от социалните помощи в чужбина, преди да бъдат репатрирани, отбелязва кореспондентката на Франс прес.

Загубата на работна ръка, а при оставащите – университетско образование, което често пъти не е пригодено за трудовия пазар, създават "отровен коктейл" за икономиката, заявява президентът на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Той се безпокои от недостиг на инженери, чиято професия стана непопулярна поради упадъка на индустрията след падането на комунизма преди 23 години, отбелязва АФП.

Неграмотността придобива тревожни размери сред ромското малцинство (което е 10 процента от населението на страната), въпреки че то ще съставлява 23 процента от работната ръка в страната към 2020 г., по прогноза на Световната банка. Според БСК при национално равнище на безработица от 12 процента, при младите на възраст под 30 години това равнище е 38 процента от активното население, отбелязва Франс прес.

Емиграцията на българите в Европа ще продължи, предупреждава Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания в София. "Ще са нужни десетилетия, преди българското общество да може да предложи условия на работа и живот, сравними" с тези в Европа, смята той.

Това може само да влоши дългосрочните демографски перспективи, които вече са най-мрачните в Европа.

През 2012 г. пенсионираните българи бяха близо 24 процента от населението, а ненавършилите трудова възраст млади хора - малко над 14 процента, по данни на Националния статистически институт.

Пенсионната система се огъва под тежестта на 2,2 милиона души от третата възраст, от които малко над половината получават пенсии между 150 и 200 лева (между 77 и 102 евро), по данни на правителството.

"Завися от сина си за плащането на тока и лекарствата ми. Сегашната криза не променя кой знае какво", въздиша 80-годишната Димитрина Желязкова, имайки предвид масовите демонстрации тази зима, които доведоха до оставката на консервативното правителство на Бойко Борисов.

"Стягаме коланите повече от 20 години в името на реформи, дето краят не им се вижда", казва тя горчиво.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
немога да со обясня едно................Защо Дянкоффффффффф съсипа целенасочено българския бизнес????????????????????
89
0
 
3
 
! Отговори
У преди 10 години
Ама бачо 91-ви, то ти си на работа, ама следиш приятелите си кога са в интернет. Ами ти как хем работиш, хем ги следиш? Да не си СЛЕДЯЧ?
88
0
 
3
 
! Отговори
+ преди 10 години
няма работа, няма пари, затова заминават, но кой ли го е грижа ?
87
0
 
6
 
! Отговори
До 101 преди 10 години
101, не си прав. За необразованите може и така да е, но ако знаеш език, ако си разбираш от работата, от занаята, те приемат без никакви проблеми. Имат известни резерви в началото, защото нямат представа, че България е повече от ***, дето свирят с цигулки на площадите и лелките, дето просят по улиците, но това е напълно нормално. Работата е напълно нормална, и е много по-добре да си работиш за пари в чужбина, отколкото да си стоиш в България и да печелиш 600 лева и да вършиш същата работа.
86
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напускането на държавата е много"правилно" решение. Миите кенефите и задниците на старците на запад . Бъдете роби там , никога няма да ви приемат , никога, всичко там спрямо вас е лицемерие! На запад и в ЕС на никой не му пука за българите , те гледат евтин работник, послушна и зависима жена и евтини курорти . Видяхме го колко е вилик "великия" запад.
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен, че икономиката ни беше ликвидирана по учебник, малкото работещи фирми в областта на комуникациите и услугите са чужди и изнасят печалбите си към фирмите - майки. Същото е положението с банките. Капиталите се изнасят, а младите хора се изнасят след тях. Те също са капитал, и то безценен. Честита ни колонизация и приемане при банановите републики!!!
84
0
 
9
 
! Отговори
Дивият запад преди 10 години
"На практика ние си имаме работа със страна от Дивия запад", каза занимаващ се с Източна Европа служител от ЕС, който изрази съмнение в способността на България да прилага закона и да живее съгласно демократичните норми."
83
0
 
3
 
! Отговори
Дивият запад преди 10 години
'Очаква се на изборите в България в неделя да победи десноцентристката партия, оглавявана от бившия министър-председател Бойко Борисов, въпреки че тя може да не събере достатъчно гласове, за да състави свое правителство, а казва, че няма да участва в коалиция.Това увеличава изгледите за по-нататъшна политическа несигурност в страната и също така поражда съмнения за икономическата й програма, като и двете неща ще намалят тежестта й в Брюксел.'
82
4
 
4
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО !!!! преди 10 години
България изобщо не страда от липса на хора.Особено от липса на млади хора.Още по времето на комунизма превръщаха в посмешище семействата с три деца като им се подиграваха че са детска градина.Беше унизително да имаш две или три деца.Така че по-добре да няма деца отколкото да ми се подиграват че имам две или три деца.Никакви деца !!! Нещата не са от вчера а от отдавна - да няма деца!
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как няма да страда България,нали Европа това иска ,ЗА ДА НИ КУПУВАТ ЗЕМЯТА НА БЕЗЦЕНИЦА.ТРЯБВА НАРОДА ДА СЕ ОБЕДИНИ ЗА ДА НАПРАВИМ ПО-ДОБРА БЪЛГАРИЯ ,А НЕ ДА БЯГАМЕ В ЧУЖБИНА
80
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще страда, защото няма работни места за младите хора. За това ще страда - всички работни места в администрация и т.н. са заети от връзкари, които по цял ден нищо не правят и гледат да им мине работното време. За това седене те получават по 1000 лв. заплата, че и отгоре а за премиите да не говорим. В това време младите хора чистят *** в чужбина или работят в закусвални понеже видите ли работа нямало - работа има, ама се заема от ей такива търтей и *** хора на тоя и оня.
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България заприличва все повече на САЩ, които стават държава на *** и *** без да са имали никакви комунисти.
78
0
 
15
 
! Отговори
Геро преди 10 години
Хайде сега да се появят Хампарцумян, Бехар и други представители на работодателите и да обяснят как няма квалифицирани кадри в Бг! Интересно ми е на бизнесът в Бг какви неземни кадри му липсват, а и да не забравим да работят за без пари ...
77
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България след време ще бъде давана като пример в световните училищни учебници като първата страна в света унищожена и ликвидирана като държава от своите комунисти!Дори в бившият СССР(Съветска Русия) комунистите не успяха да унищожат тяхната държава!Това което е днес БГ беше предначертано на Кръглата маса 1990г. от Андрей Карлович Луканов(потомствен предател и ренегат)и всичко начертано в този план неотклонно се изпълнява от всички БГ-политици!Запомнете: БКП=ДС=БСП=СДС=ДПС=ДСБ=НДСВ=РЗС=ГЕРБ
76
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От доста време живея в чужбина.Живея сравнително добре и изпращам пари на близките си в Родината, за да могат и те да живеят добре и да си плащат сметките. Прави ми впечетление обаче, че всички мои приятели / които работят в България / влизат във Фейсбук в 9ч и 10 мин и излизат в 16ч и 50мин.Това е времето , когато са на работа. Та в работно време харесват , коментират, качват снимки, чатят си...... Питам се кога работят. Тук това е невъзможно.Влизаш на работа и работиш.
75
1
 
21
 
! Отговори
не емигрирал преди 10 години
Проблемът в Бг е че няма реални работни места нито за вишисти нито за среднисти. Всичко е ала бала. Ние нямаме икономика на която да са и нужни хора за да работят. Имаме банки, една шепа супер скъпо платени банкери с една шепа любовници и секретарки и всичко друго е на дъното. Последните години нашето висше образование бълва какви ли не специалности, за които реално в неработещата икономика няма нужда, ако си платиш и диплома на космически инженер или специалист по марсианска икономика ще получш
74
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Младите напускали , че аз съм на христова възраст и мисля постоянно къде да замина с цялото семейство. Никой не иска да живее в дълбока бедност , мезерия , гладен , работещ за някакви брутално мизерни доходи с които нищо не може да покрие. Това е по скоро кучешки живот а не нормален.
73
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление повечето младежи следвали в чужбина няма да се върнат скоро, защото вече са икономически зависими чрез кредите, които са взели за следването си. Не можем да ги упрекваме, че искат качествено образование и възможност за реализация. Какъв оптимизъм може да имат за бъдещето си като гледат как системата изхвърля като ненужен *** възрастните хора, след като се е възползвала до колкото може от тях.
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е реалността в България! Младите хора напускат! По-красноричив отрицателен вот за нашите политици може ли да има? Младите не искат да живеят в държава, където се толерира простотията и посредствеността. Те имат потенциал и умения, които за съжаление ще бъдат в полза на някоя друга европейска държава!
71
0
 
27
 
! Отговори
Това е положението! преди 10 години
Днес е 9 май-68 години от края на Втората световна война.25 години(четвърт век) след края на войната,напълно разрушената Германия е вече възтановена и просперираща държава!Това става възможно благодарение на това,че там идват съвсем нови политици и има Нюрнбергски процес за нацистките престъпници!Почти четвърт век след 1989г. България е една обрулена и загиваща държава.Това е така защото от тогава до сега политиците ни са си същите-бивши комунисти и клонинги на БКП(днес БСП)!Долу БСП(БКП)!