Кой е митрополит Кирил?

Владиката ръководи Варненска и Великопреславска митрополия от 1989 г.
Обновена: 9 юли 2013 12:38 | 9 юли 2013 12:37, Веселина Йорданова
26
Кой е митрополит Кирил?
Митрополит Кирил. Снимка: архив, БТА

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 08.06.1954 г. в с. Царев брод, Шуменско. През 1968 г. постъпва в Софийската духовна семинария. След завършването й през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската св. Обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет. Монашество приема на 21.07.1972 г., като духовен старец му става Браницкият епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария. За иеродякон е ръкоположен на 17.12.1972 г., а за иеромонах - на 14.11.1976 г. от духовния си старец.

В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема "Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през ХІХ в.", заради което получава научната степен "кандидат на богословието", което днес се равнява на "доктор на богословието".

До 01.09.1986 г. е представител на българската Патриаршия при Московската и Всерусийската Патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител. От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ.

За Варненски и Преславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. След кончината на патриарх Максим на 6 ноември 2012 г. Светият синод избра митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква до избирането на патриарх Неофит.

Владиката привлече общественото внимание през декември 2011 година, когато се появи за празничната служба в храма "Св. Николай Чудотворец" във Варна с нов луксозен Линкълн MKZ Хибрид. Тогава дядо Кирил обясни, че само американският президент се вози на такъв автомобил и добави, че е сменил „Пежо“-то си, защото харчело много. Митрополитът уточни, че не го притесняват финансови проверки, защото новият му автомобил не бил купен с църковни пари.

Митрополит Кирил се оказа един от 11-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Под псевдонимите „Ковачев“ и „Владислав“ е бил вербуван през 1976 г. като "секретен сътрудник" и възстановен през юни 1989 г. като "агент".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: митрополит Кирил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
0
 
! Отговори
ТатоСталин преди 10 години
Нека да почива в мир .По отношение на службата му в ДС само уважение,а на сегашните англо-саксонски слуги и предатели на България ще свикаме отново Народния съд.Слава на Русия.
18
0
 
3
 
! Отговори
поп кръстю преди 10 години
При Илко Ескенази и Мишо Бирата също нямаше следи от насилие . . . Колкото за Кирчо Милиционера - който му купи Линкълна - той ми нахлузи шнорхела . . .
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой ли ще му кара сега Линкълна?
16
2
 
2
 
! Отговори
Kibrit преди 10 години
Veche nyama da kara kolata kibrit XD
15
3
 
4
 
! Отговори
FanboyOfNone преди 10 години
atheism-bg - По-добре ръце, които помагат, отколкото уста която се моли
14
2
 
6
 
! Отговори
333 преди 10 години
do kokoboko А ЗАЩО УМНИК ТАКЪВ ВИЕ ВСИЧКИ СЕЛЯЦИ СЕ ВЛАЧИТЕ В СОФИЯ АМАН ОТ ВАС
13
1
 
0
 
! Отговори
monte carlo преди 10 години
xa Varnenci bili opozoreni.. mnogo ste jalki pak tceliat da Vi razdeliat ma varnenci ,sofianci ,komunisti ,deputati , kranisti , gazo,..lizci,koga shte vi stigne akala che rakata koiato pipa e edna i sashta..PROSTO DEDOTO ZNAESHE POVECHE OTKOLKOTO MU SE POLAGASHE ...TIMADJIITE SA NARED DA UMRAT SEGA...bavno za udovolstvie na vsichki
12
14
 
4
 
! Отговори
kokoboko преди 10 години
няма по прости хора от софиянци
11
3
 
12
 
! Отговори
Делчо Раднев преди 10 години
atheism-bg - По-добре ръце, които помагат, отколкото уста която се моли
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 11Той простия си личи по правописа. Ти първо отиди на училище, малко се научи на четмо и писмо, а после влизай по форуми и пиши кой колко е *** :)
9
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНяма по прости хора от варненци.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БУДАако може без обиди,пиши квот ти душа сака но без да обиждаш Варна и нейните граждани
7
2
 
29
 
! Отговори
дългоушко преди 10 години
" Човек и добре да живее, умира и друг се ражда..." хан Омуртаг.Това винаги звучи актуално за всички простосмъртни , независимо от статуса в обществото.С доброто и с лошото, Дядо Кирил ще си остане едно от лицата на Варна.Дано не открият насилие в смъртта му.Бог да го прости !!!
6
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог да го прости! Всеки от нас ще даде отговор на Страшния съд и за делата и за думите си!Бог да прости Варненския митрополит Кирил и да вразуми обезумелия от безбожие народ!
5
11
 
18
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
И все още има мега много хора които се кланят на тая институция ...боже мой ... немога да повярвам , че тази институция работи за доброто на хората и че тази институция служи на господ ...трябва наистина да не си наред с мозъка си за да вярваш , че тези хора са духовно извисени и че работят за добрата кауза на човека и неговото духовенство ...хората които вярват в тези типове институции са просто психически болни или изключително отчаяни хора ! тези институци са пълна измам и водяат само към АДА
4
6
 
32
 
! Отговори
с една дума преди 10 години
МУТРА
3
7
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само с линкълн пускат през райските врати
2
4
 
32
 
! Отговори
ъъ преди 10 години
В каква дъ,жава живеем
1
16
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как кой е -ченге, доносник,при това с брада и линкълн.