Едни искат работа и пари, други - ранно пенсиониране

Трети искат изборни промени, а четвърти – качествено здравеопазване
15 юли 2013 15:30,
57
Едни искат работа и пари, други - ранно пенсиониране
Снимка: архив, Булфото

Основен приоритет в законодателната дейност на 42-то Народно събрание е социалната политика, смятат 30 на сто от участвалите в национално представително изследване на НЦИОМ.

Хората смятат, че трябва да бъдат предприети промени в действащите закони, така че да не се увеличава повече възрастта за пенсиониране, да бъде върнато швейцарското правило за индексиране на пенсиите, да има по-голяма прозрачност за свободните работни места, да се отпуснат помощи на повече хора за енергийни нужди, да се увеличат обезщетенията за майчинство и детските надбавки.

23 на сто смятат, че важна задача са промените в Изборния кодекс. Според тях необходими изменения са промяна на избирателната система:

- от пропорционална да се премине към мажоритарна или в смесена;
- да се създаде възможност за отзоваване на народни представители;
- да се премахне възможността един български гражданин да бъде народен представител повече от два мандата;
- да се намали броят на депутатите, да се премахне депутатският имунитет;
- да се намали прагът за влизане в парламента;
- да се въведат облекчени условия за регистриране на независими кандидати за народни представители;
- гласуването да стане задължително и да се въведе образователен ценз за упражняване на правото на глас.

12 на сто са на мнение, че са необходими законодателни промени в областта на здравеопазването, които да улесняват достъпа до специализирана медицинска помощ и да има повече лекарства, заплащани от НЗОК.

Законодателни промени, облекчаващи условията за развитие на бизнеса с цел осигуряване на повече работни места трябва да бъдат приоритет в дейността на парламента според 12 на сто.

Социолозите на НЦИОМ коментират, че анкетираните съсредоточават своите очаквания към законодателни промени, гарантиращи подобряване на материалното положение на населението и на страната.

Хората очакват Народното събрание и държавата да им осигурят по-добър живот, социални придобивки и гарантирани доходи, допълват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
4
 
! Отговори
ii преди 10 години
Някои да е чул синдкат или стачка в частна фирма.
47
0
 
1
 
! Отговори
от 46 преди 10 години
Под що годе добре платена да се разбира около средната за региона, което при всички случаи е далече от аналогична работа и заплащане в ЕС....та пак да повторим имаме ли или нямаме право да искаме!
46
1
 
3
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
г-н 46,Съгласен съм, че има печелещи фирми.Проблемът е, че заради подобно отношение от страна на собствениците, много качествени хора напуснаха страната. А покрай все по-лошото образование, заместниците им са на доста по-ниско ниво.Не оспорвам, че има и мързеливци и мрънкачи, но е факт, че работодателите са масово некоректни.Ако работата е добре платена и стабилна - добре, но има и неща като колектив, отношение и др., които масово в България се пренебрегват.
45
1
 
1
 
! Отговори
от 46 преди 10 години
Та както по-долу писах, не пишете с лека ръка заблуждаващи данни изсмукани от пръстите, че нямало нищо работещо в България....не отклонявайте темата, че пишете общи приказки!
44
0
 
3
 
! Отговори
от 46 преди 10 години
Проблемът Г-н Калеко е, че не е толкова лесно да напуснеш що годе добре платена стабилна работа в България (освен може би в София) защото няма много алтернативи за работа с по-добро заплащане! Проблемът също така не е в това, че работодателя слиза от чисто нов джип, в това няма нищо лошо стига да не се опитва да убеждава персонала, че нещата не вървят или пък директно да си казва толкова давам ако не ви харесва изборът си е ваш....и все пак има работещи и по-важното ПЕЧЕЛЕЩИ български фирми
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подкрепям протестиращите и това правителство трябва да си ходи. но слушам икономисти, специалисти , които казвате ,че избори сега и веднага ще бъде пагубно за Б-я в дългосрочен план.Протестиращите трябва да кажат ,кога , как и какво да се прави. те не го правят. Имам чувството , че постепенно започват да се манипулират от определени хора и особено от гладуващият, който гладува само и единствено да върне ББ на власт. Не за друго. Ако това искаме, егати и държавата.
42
1
 
3
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Аз искам водопади
41
1
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н 46,Проблемът е, че Вие полагате труд за някакъв човек. Нещата вървят добре, показателите се подобряват, всичко е ток. При което след година, на въпроса Ви няма ли все пак да получите актуализация на заплата, шефът започва да се чеше по темето и да мънка, че са трудни времена. Влизате му в положението, докато след месец не го виждате да слиза от чисто новия си джип :) Напускате, напускат и други, а той наема по-евтини работници, които обаче не се справят така добре и...
40
1
 
2
 
! Отговори
do Kaleko и Авитохол преди 10 години
Стига сте писали простотии! В България макар и малко има производство и не ми излизайте с глупостите, че нямаме право да искаме! Има достатъчно хора с нагласата, че за да искаш първо трябва да дадеш, така че не ни обяснявайте кой работел и кой искал! Познати омагьосани кръгове дрън-дрън. За положен труд трябва да се плаща с уважение за свършената работа, няма срамна работа има безсрамни работодатели!
39
0
 
3
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
г-н Протестиращ,Аз се питам това с години вече и изводът е, че не го разбират. А на политиците май не им пука. Общо взето - мъртва хватка.
38
2
 
2
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
г-н к.н.Поздравявам Ви. Ако поне 10% от социалистите бяха като Вас, бих ги уважавал доста повече. Но статистиката и резултатите от изборите говорят съвсем друго.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подкрепям протестиращ!!!
36
2
 
6
 
! Отговори
Протестиращ преди 10 години
Аз незнам тези псевдо патриоти по форумите дали загреват, че ако изгонят и шепата мислещи хора на протеста дето им изкарват парите за пенсия ще си останат само с ромите и слушащите чалга - да ги светна че те данъци и осигуровки не плащат.
35
1
 
5
 
! Отговори
к.н преди 10 години
До Kaleko Alekoстига дрънкаи глупости-аз съм 44 годишен,с инженерно образование,живея в пловдив(не селянин ,а 3 поколение пловдивчанин)много добре платен съм,не ползвам кредити и не дължа нищо никомуи не позволявам анонимни драскачи в нета да определят кои сън и да решават вместо мен
34
5
 
7
 
! Отговори
цуро преди 10 години
Къде са днес Бея Гея и Злодея.Къде се скриха като мишки в треци
33
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 10 години
До Dnes4ooo,имам 41години трудов стаж и съм на 61год.и искам веднага да се пенсионирам,това ранно пенсиониране ли е питам аз.
32
4
 
9
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Автитохол,Най-големият майтап е, че още има наивници, които смятат, че подобна държава може да води социална политика. И пускат червената бюлетина :)))И като дойде позитановският финансов министър и почне да мънка, че пари няма, се чудят как така стана. Но на следващите избори пак си гласуват в червено. Това даже не са наивници, а не знам какво.
31
0
 
5
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Българите са бедни, не се славят с високи доходи...
30
0
 
3
 
! Отговори
klsllsls преди 10 години
така както е написано заглавйето подвежда ,както всички заглавия ,всички тия неща са вазни и трябва да се направят!
29
1
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 10 години
До Анонимен - тя така или иначе загива - сега и малкото останали които изкарват прилични пари ще се махнат и кой ще осигурява кинти за нещо - за пенсии, социални помощо, за здравеопазване??? Като се увеличат майчинските на всички как ще се стимулира някои хора да побачкат, а не само да правят деца и да живеят от помощи???