Отслужиха панахида за Георги Марков

Тя бе по повод 35 години от убийството на писателя
11 сеп 2013 21:44, Александър Попов
19
Отслужиха панахида за Георги Марков
Снимка: Булфото

Панихида по повод 35 години от убийството на писателя Георги Марков отслужиха днес следобед в Княжевската църква "Св. пророк Илия", предаде Булфото.

На 7 септември 1978 година на моста Ватерло над Темза в Лондон Георги Марков е ранен в дясното бедро с отровна сачма, а няколко дни по-късно умира.

След неговата смърт на Запад излизат "Есета" и "Задочни репортажи за България", публикувани официално в България едва след 10 ноември 1989 година.

В "Репортажите", излъчвани по емисиите на радио "Свободна Европа" от 1975 до 1978 година, той разобличава истинската същност на тоталитарния режим. Чрез тях той си спечелва омразата и ненавистта на управляващия комунистически режим, който през 1972 година го е осъдил задочно за "измяна на родината".

В началото на 2001 г. Георги Марков бе награден посмъртно от президента Петър Стоянов с ордена "Стара планина" - първа степен, най-високото българско отличие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: панахидаГеорги Марков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
2
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Първият ред, вляво - Александър Йорданов, бивш председател на НС...Позорно петно в българската история... Последен валс- о, спомняти ли си гуспожо? Не, не за германците с големите бели п.шки. За последните избори - СДС с 1,374 на сто от гласовете. Светльо от Хиподил - 1.7 %. Преди да се закрие, Демокрация излезе със заглавие Горе главите! Времето е наше. Уводната статия е подписана от главния редактор и някогашен шеф на парламента Александър Йорданов
14
1
 
4
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Поклон пред майора от разузнаванетоГеорги Марков - българският разузнавач, саможертвено загинал във лагера на врага!
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ БЕШЕ ТОЗИ..АХА----ОТ ОБКРЪЖЕНИЕТО НО ТОШО И ЛЮДМИЛКА ЛИ Е---ХРАНТУТЕНИК!!!
12
5
 
2
 
! Отговори
Бай Пешо преди 10 години
Този *** е авторът на сценария на гнусния пропаганден филм "На всеки километър". Той е един фанатизиран комунист, който не заслужава нищо друго освен презрение. Такива като него са продали дребната си душица на терористите от комитерна.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е убит.Просто са изпълнили присъдата.
10
4
 
4
 
! Отговори
Един преди 10 години
Държава пълна с предатели! Като този от пост #5
9
9
 
12
 
! Отговори
Ventsy преди 10 години
Убиха го защото каза истината и изкара кирливите ризи на режима. Който е чел "Задочни репортажи от България" знае, че за "плюене" изобщо неможе да става и дума.
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
жертва на гей скандал?
7
1
 
3
 
! Отговори
d преди 10 години
До London callingтолкова и живееш в лондон, сигурно си като онзи "австралиеца" от сидни.bg.wikipedia.org/wiki/Ватерло_(мост)
6
6
 
6
 
! Отговори
Професор Всизнайко преди 10 години
Убийство? Вероятно. Ама кой го е убил, остава загадка. Преди години хитрият Кеворк витиевато попита шефката на Скотланд Ярд. Отговорът беше:"Ами аз съм чела в пресата за този случай."Преди години пресметнах масата на "съчмата,обемът й,обемът на каналчетата, в които уж бил рицинът.Видях молекулната маса на двата вида вериги рицинови молекули - 60000 и 120000. Няма да ви занимавам с фармакология на аглутинините, нито с механика и други разсъждения.Твърдя, англетата лъжат!Агата Кристи пасти да яде!
5
3
 
3
 
! Отговори
London calling преди 10 години
Сашо, казва се Уотълу.Живея от 23 години в Лондон и такъв мост като Ватерло още не съм преминавал.
4
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мине се не мине и Георги Марков . Стига вече. Аман от измислени "герой"."Громеше комунистическия строй" ама от там. Тук пишеше сценария "На всеки километър". Кой предател и разкрит шпионин не е ликвидиран? От кого не знам. Каква новина е тази с 35 годишна давност. Харата се интересуват от злобудневни проблеми, а не какво станало преди толкова години. Да не говорим за младите хора на които нищо не им говори това име. Мир на прахът му и толкова!
3
12
 
15
 
! Отговори
БАШ ДЕМОКРАТ преди 10 години
СТАРИ ,КАФЯВИ И ФАЛШИВИ КУКУМЯВКИ ОТ СНИМКАТА ,ЧЕСТВАТ ТОЗИ ПРАЗНИК! ЗАБРАВИЛИ СА ДА ПОКАНЯТ ЖЕЛЮ ,ФИЛИП И КОСТОВ -ВСЕ ВИДНИ "ДЕМОКРАТИЧНИ " ЛИЧНОСТИ/ИЗВИНЕТЕ ,ЗАБРАВИХ ПЕШО СТОЯНОВ / ! ВСЕ ЛЮДЕ ,ОТГОВОРНИ ЗА ЛИКВИДАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 Г. !
2
11
 
19
 
! Отговори
абе преди 10 години
Тоя не беше ли троен агент - наш, на КГБ и на британското МИ6 - те британците го разбраха и за това го убиха и ни приписаха това убийство. За това и разследването стигна до задънена улица - на времето Владу Берян започна разследване-по времето на Желю Желев и англичаните стопираха всичко и Желю мънкаше по телевизията, че имало срок на секретност в техните служби
1
5
 
11
 
! Отговори
daaaaa, ama ne преди 10 години
въпреки лошото време на този ден е било забранено ползването и носенето на чадъри.