"Кандидатурата на Пеевски не е причина за протестите, а повод"

Преглед на печата на 13 септември 2013 година
Обновена: 15 сеп 2013 17:19 | 13 сеп 2013 07:00, Елка Василева
72
"Кандидатурата на Пеевски не е причина за протестите, а повод"
Лютви Местан. Снимка: архив, Булфото

"Приема ли протестът ГЕРБ за лице?", е озаглавено интервюто в "Труд" с лидера на ДПС Лютви Местан. Според него протест, предвождан от лидерите на ГЕРБ, губи своята морална стойност. Той вероятно ще бъде по-добре организиран, но вече няма да играе ролята на морален императив, защото ГЕРБ не може да бъде нито моралната, нито политическата алтернатива на кабинета "Орешарски". Урокът от казуса с Делян Пеевски е, че в политиката и публичният образ се оказва реалност, с която трябва да се съобразим. Това обяснява всичко, казва още Лютви Местан. По думите му обаче кандидатурата не е причина за протестите, а повод. Ако е липсвал този повод, то е щяло да се намери друг. Лидерът на ДПС допълва по отношение на интерпретациите кой носи политическата отговорност за номинацията: "Властта за нас не е самоцел и публичният образ на партията ни, уверявам ви, стои по-високо дори от участието ни в управлението. Трябва да е ясно, че ДПС не може, каквито опити се правеха в миналото, да се използва като универсално оправдание. Още по-малко да позволим отново на някого да ни превърне в универсален виновник за всичко."

Местан посочва още, че животът на правителството ще зависи от социалната ефективност на управлението. Ако правителството изпълни основната си задача - да размрази икономиката и да спре процеса на обедняване, можем да имаме за резултат стабилизиране на управлението.

"Кой и как танцува на ДАНСинга за 85 млн. лв. годишно?", коментира "Сега". Държавната агенция "Национална сигурност" е сред отличниците, които отчитат редовно програмните си бюджети. Парите за ДАНС за тази година са 85 млн. лв. Но макар че спецслужбата е изрядна в отчетите, само агентите знаят какво се крие зад числата. Което оставя неприятния привкус, че всичко е едно чисто отбиване на номера. Структурата бе създадена да се бори срещу най-тежката организирана престъпност, мафията, корупцията по високите етажи. Като се изключат два-три случая на операции срещу един зам.-министър, данъчен началник и зам.-шеф на бившата агенция за младежта и спорта, за друго човек не може да се сети. Преди време прокуратурата обяви, че в ДАНС има тенденция да правят изводи, вместо да се търсят доказателства. От юни ДАНС стана кръстница на протеста заради кръстника на властта, който я оглави за малко (Делян Пеевски, б.р.). Преди да се стигне до ДАНСwithme агенцията бе завряна в осма глуха. Сега очакваме от ДАНС да даде покана за танц.

"Протестът след летния сън", коментира "Труд". Още с раждането си протестът се назова спонтатен и непартиен. След летния му сън в неговия рестарт трябва да има качествено нов момент, който да окаже допълнителен натиск върху властта.  Придаването на партиен вид на протеста от страна на ГЕРБ, изказването на Бойко Борисов, че се е срещал с "Протестна мрежа", няма да помогне нито на протеста, нито на ГЕРБ. Протестът ще изгуби натрупания сериозен морален ресурс - негова основна сила повече от 80 дни. Един опитомен тигър вече не е толкова страшен. Знаейки това, Реформаторският блок действа доста по-внимателно с протестите. Лицата на обединението са на площада, но не и в лидерска социална роля. Заиграването на Борисов с протеста и отрицателните реакции на протестиращите трабва да бъдат урок за предстоящото политическо поведение на Реформаторския блок.

"Няма как хората да ни понасят, щом ние, политиците, не се търпим", казва в интервю за "24 часа" депутатът от БСП Антон Кутев. "Проблемът между нас и протестиращите не е, че нямаме комуникация, смята той. - Проблемът е, че протестиращите не приемат реалността, в която живеят, искат да е друга, но нямат рецептата как да стане. В същото време ние сме избрани от определени хора заради определени цели и се опитваме да ги постигнем. Проблемът е липсата на съгласие за това как трябва да се продължи напред." Според Кутев трябва да се създаде силен, мощен икономически и социален проект, който да изведе България от кризата. "Докато не намерим основание за уважение помежду си, което ще рече, ако има смислен проект, той да бъде подкрепен от повече от една партия, а не стане жертва на политически амбиции или дребни заигравания - отново нищо няма да се случи", допълва Кутев.

Има ли затопляне на отношенията между ГЕРБ и властта?  "Стандарт" търси отговор от социолог и политолог. Кольо Колев: По-скоро става дума за търсене на начини за запазване на обществената значимост и най-вече електоралната тежест на ГЕРБ. Това налага търсене на начини за запазване положителния имидж на ГЕРБ в общественото пространство. А това очевидно не може да стане само с открита конфронтация с управляващите. Бойко Борисов вече потвърди, че депутатите от ГЕРБ ще работят в парламентарните комисии. ГЕРБ навярно ще извърши и други промени в политическото си поведение. Цветозар Велков: Извън комисиите ГЕРБ не присъства по никакъв начин в обществения дебат. Сега се опитват да изиграят вот на недоверие, но той може да бъде успешен само ако има някакъв голям скандал и излязат много протестиращи. ГЕРБ ще подбере най-важната тема за атака срещу кабинета, но при неуспех ще могат да поискат вот на недоверие отново след шест месеца. Това означава, че ГЕРБ се опитват да си извоюват половин година възстановяване на доверието в партията.

4000 деца са напуснали училище за една година, посочва пред "24 часа" министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Това е най-големият проблем в основното и средното образование. За решаването му ще бъде разработена програма от министерството за мотивиране на учениците да останат в клас. Клисарова обявява, че променят формулата на делегираните бюджети от догодина. Въвеждат периметър принадена стойност - за по-добри резултати училищата ще получават повече пари. А следващата задача на директорите на регионалните инспекторати ще бъде с местния бизнес, който да оцени от какви професии има нужда. Заедно с бизнеса ще бъде направена квалификационната характеристика какво трябва да знаят учениците.

Евтини кредити и жилища с нисък наем ще получават учители, ако преподават в отдалечени райони. Така просветното министерство ще привлича млади хора към учителската професия. Това съобщи за "Стандарт" просветният министър Анелия Клисарова. Министерството ще преговаря с банки за отпускане на преференциални заеми за младите преподаватели. Ще се поемат разходите за транспорта им, ако са назначени в друго населено място. Практиката на стажант-учителите в четвърти и пети курс също ще се заплаща. Сумата може да е близка до минималната работна заплата.

"Бежанците - шанс за спасението на България", е анализът в "24 часа". Всички благоденстващи народи по света насърчават приемането на млади хора от по-бедни места. Този поток подлежи на някакъв контрол и регулация, но той не спира. Сега ни се дава шанс да получим наведнъж хиляди - потребители, работна ръка, генетичен материал. България - и обществото, и властта трябва да разбере, че парите, които ще бъдат похарчени за първоначалното приемане на бежанци, не се вадят от устата на пенсионерите, а са инвестиция, която ще ни даде много повече. Авторът предлага българското правителство да обяви квота бежанци, която ще приеме заради хуманитарната криза в Сирия и да се определят критерии за приемане.

"Мираж ли е Китай за инвестиции у нас", коментира "Преса". България ще се опита да привлече китайски инвеститори, но определено те не са най-правилната таргет група в момента. От една страна българският пазар е пренебрежимо малък за китайските инвеститори, а от друга, китайските регулации за износа на капитал са убийствени. Страната ни единствено може да бъде промотирана като платформа за обслужване на китайските интереси на европейския пазар и то в качеството на евтина работна ръка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 10 години
Вярно е, че е повод. Истинската причина е: "Не щеме комунизъм! ДОЛУ БСП". Подписах петицията, но вари го-печи го, комунистът си е комунист! Той ще сдаде властта или ако му приложиш сила, или ако вече няма какво да краде. Комунистът името на партията си мени, но нрава си не. През 1989 година комунистите разпределиха повечето финансови ресурси на държавата между себе си, изкараха на преден план в управлението мутри и ченгета станали сега олигарси, като последните държат в ръцете си и въртят на пръста си не само целия почтен български народ, но и самите комунисти. Казано е: Лозето не ще моли
56
0
 
1
 
! Отговори
До Асен преди 10 години
Асене, Вие съгласен ли сте Пеевски да е шеф на ДАНС? С неговото минало и настояще мислите ли, че той щеше да е добър шеф, който няма да ползва силовото министерство да уреди сметките с когото и да е посочен от тези които го избраха? Ако да то тогава знайте, че много хора мислят обратното и за това те излязоха да протестират. Както и за много други меко казано глупави неща, които правят настоящите хора в парламента.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Властта за нас не е самоцел"АЛоооооооооуууууу тези приказки след като Стани-Шеф казва отсреща гласувайте за Пеевски, защото иначе пада правителството някак си не ми се вярват!Толкова години този народ лъган и прекаран от кого ли не вярно е, че опустя от към кадърни хора(защото много от тях избягаха) ама чак толкова глупави не са останалите та да ги лъже единия да маже другия. Айде няма нужда и децата вече знаят защо сте на власт но дано да усетят и това защо трябва да сте - за благото на РБ.
54
2
 
2
 
! Отговори
асен преди 10 години
Месттан точно го е казал - Пеевски бе използван като повод, а не е причина за протестите. Всъщност след изборите на ГЕРБ не можеха да повярват, че ги изхвърлиха от властта и попаднаха в такава изолация, че пътя им към затвора беше открит... затова намериха удобна тема да провокират и яхнат народното недоволство!
53
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До анонименНа него това и му е целта! Как иначе да убеди мюсюлманите да гласуват само за ДПС?!
52
2
 
4
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 10 години
За какво ни е повод,заради поредната глупост на правителството,или за поредното неадекватно решение,НЕ. Писна ми вече 20 год.мръсните ченгета от ДПС,БСП и царски невъзвращенци да ни учат как да живеем.Окрадоха и продадоха държавата,вкараха своите кръгове в доходоносен бизнес осигурил и не родените им внучета с добър живот.Какво му остана на клетия БЪЛГАРИН,без да звучи гордо,да работи за минималната заплата,да гледа боза по телевизията и да псува скапания живот.Живота които може сам да определя.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Генетичен материал от бежанци? Ха-ха! Кой е автор на мръсната идея, манипулант! Ало, БЪЛГАРСКИТЕ МЪЖЕ и жени! Тоя ДИРЕКТНО ОБИЖДА БЪЛГАРИТЕ. Яко се е изпуснал. Изостанали народи, които се самоизбиват, ще ни подобряват гена, т.е. ДА НИ ПРАВЯТ ДЕЦАТА! Сигурно здравият ген идва и от религията им? Сещате ли се защо ни ги препоръчват? Ние пък препоръчваме авторът да им пусне щерка си или сина си, пък и майка си, кой ще пробира. Такъв генетичен материал ще им набутат, та родът му най-после ще се облагороди !
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Писнахте ми с тоя Пеевски, като че ли той е единствения олигарх. Ами другите червени, ДПС олигарси? Ами пък и другите десни олигарси, които ПОДКРЕПЯТ с медиите си протеста срещу Пеевски, щото им е конкуренция? Истината е че протестът е ялов не за друго а защото не си поставя ИСТИНСКИ цели срещу цялата олигархия, криеща се зад всички партии. Ами олигархията зад ПОЛИТИКА-СЛЪНЦЕ? Който вози с рейсовете безплатно протестиращи срещу олигархията? Откъде пари ако не от някой олигарх за рейсовете?
49
1
 
2
 
! Отговори
До Бори мечката преди 10 години
Да, не могат да се мерят с марковите парцали на обезумялата от фиксидеята на застаряваща женка да е първа пудра в най-висшия орган на псевдоРепубликата България. Всеки ден се кичи с различни тоалети от по най-малко 500 лева. По време на криза, с която правителствата ни оправдават грабежа. И с обувки на 14 см. ток, с които ходи като спъната ***. А лифтингите, спа процедурите, козметиката, фризурите... На ден издръжката на язвително хилещата се махленка, е не по малко от 6-700 лева. Т. е. над 20 000 месечно. А на щерка и, която учи в САЩ?! ОТКЪДЕ ТОЛКОВА ПАРИ У КАРТЕЧАРКА, ПЛАМТЯЩА В КЛИМАК
48
1
 
7
 
! Отговори
край преди 10 години
тоя можа да каже всичко. може да ви убеждава че е торта и ла*о едновременно. Прекрасен български език има. Пеевски не е повод за протест. Факторът Пеевски е емблема на системата. Когато на магистралата ви застигнат скъпи коли купени с откраднати от нашата държава пари и ви мигнат да се дръпнете в дясно въпреки че карате с максимално разрешената скорост - вътре в тази кола седи един ПЕЕВСКИ. Този Пеевски ще гази живота и ви този на вашите деца и ще си пее ...ако не променим системата.
47
1
 
15
 
! Отговори
Стефанов-29 преди 10 години
Кандидатурата на Пеевски е национално предателство, г-н Местан. Не очакваме да го разберете, защото Вашата "партия" е повече фирма, отколкото класическа политическа партия. Не очакваме и да го признаете, защото това би означавало да признаете пред обществото какви са целите Ви. Изводите остават за нас. Както и поуките.
46
0
 
8
 
! Отговори
DDR преди 10 години
"таргет група" = целева група"да бъде промотирана " = да бъде представянаТолкова ли е трудно да се използват БЪЛГАРСКИ думи???!!
45
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Наглецо нагъл, колкото повече се показваш и се правиш на умен, толкова повече настройваш обществото срещу себе си и ДПС!
44
1
 
14
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Да продължавам ли с ПРИЧИНИТЕ , Местане ?!?! 3. Какво ще кажеш за "великия ХИДРОИНЖИНЕР" началника ти - Сокола със сараите.... А нещо за проекта "ВОДНО ОГЛЕДАЛО" в Кърджали? Само оттам колко милиони "свихте"... сигурно знаеш нали , наглец?!? 4. ПАРАШУТИСТСКИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ от твоята партия и от БСП във всички нива на Държавната Администрация да ги казваме ли?!?!......... Мисля че ти изброих достатъчно ПРИЧИНИ , за да имаме ПОВОД да дойдем в Парламента и да ви ст_ _шим наглите и крадливи тикви!!!:(
43
1
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Ама ако тоз е най-умният политик дет се го праят на такав,то къф ли ша е простият бе?!Зачекнал са да обяснева тез думи гаче ли само той е одил на школо и са го били по вратат щото си е бъркал в носат...Ами то дет има причина си има и повод,па накрая си има и следствие и последствие бе,то туй що го прескача тоз так е толкоз от умните?!Ай кат каже ено-две,да каже и три-четири после -кво са прай на откачен...па следствието са види вече три месяца барем,па последствието ша доде и то за тоз умник...
42
1
 
12
 
! Отговори
не преди 10 години
не разбирам коя уважаваща себе си управляваща сила и държава може да търпи такъв ***?Че ми го цитирате и в медиите даже
41
1
 
10
 
! Отговори
акуд преди 10 години
ами така ще е малките смешни комлексирани българчета позволиха на 8% миллети да ги базикат от зад по всяко едно угодно време за миллетите
40
1
 
19
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Махни се от там , бе , фес! Точно ти ли ще ми кажеш кое е "ПОВОД" и кое е "ПРИЧИНА", нагло и крадливо турско к_ _еле?!? Да ти кажа ли ПРИЧИНИ , а , Местанчо?!?! 1.Заплатата ми е 500 лева и бачкам като вол. Твоята каква е бе,фес? И за вършене на КАКВО е взимаш? Това важи и за останалите 239 тулупа там! 2.Взимате и солидни премийки за участие в някакви измислени комисийки,в които си бъркате в носа и размятате клюки докато аз се чудя как да си платя тока и парното цяла зима! Още ПРИЧИНИ искаш ли?:(
39
1
 
14
 
! Отговори
Пироть преди 10 години
Хора тези турци гадни ни се гаврят с държавата и с нас като граждани , утре ще кажат че протетса бил срещу герб не срещу пеевски
38
1
 
11
 
! Отговори
все пак преди 10 години
До Анонимен 46,Причина и повод НЕ са синоними, но това е единствената ми забележка. В другото си прав, Местанчо става все по-нагъл