Наказват посланика ни в Бразилия заради случая с Боевски

Чавдар Николов се изправя пред дисциплинарния съвет на МВнР
Обновена: 30 окт 2013 10:16 | 30 окт 2013 10:16, Камелия Цветанова
50
Наказват посланика ни в Бразилия заради случая с Боевски
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Снимка: БТА, архив

Посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов носи персонална отговорност за това, че не е информирал българските власти за освобождаването на Гълъбин Боевски от затвора. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин по БНТ.

И за министерството този казус беше мистерия, ние научихме от медиите, че Боевски се завръща, заяви дипломат номер едно, след като преди седмица изненадващо олимпийският шампион по щанги от Сидни (2000 г.) кацна на летище София.

Николов е бил изслушан от представители на ръководството на министерството в понеделник, вчера получих техния доклад и на база на него реших да сезирам дисциплинарния съвет и очаквам максимално бързо той да се произнесе какви да бъдат последствията за посланика, защото очевидно става въпрос за недобра, да не кажа, липсваща комуникация с Министерството на външните работи по целия казус, настоя Вигенин. 

Според него е факт, че министерството не е било информирано за развитието на случая и това, което е станало, е било само за сведение на посланика.

Той упрекна още Николов, че дори 24 часа след освобождаването на Боевски от затвора не е информирал българските институции.

Вигенин обаче отказа да се ангажира с прогноза дали ще се стигне до отзоваване на Чавдар Николов от посолството в Бразилия.

Законът предвижда различни възможности за наказание. Когато се произнесе дисциплинарният съвет, ще говоря с Николов и ще преценя какво да е наказанието, отбеляза той.

Вигенин добави, че следващата седмица Инспекторатът на министерството започва проверка в посолството в Бразилия, която обаче няма пряка връзка със случая, защото още от лятото е станало ясно, че има нужда от такава. 

Още по темата
То беше селектирано като едно от посолствата, които имат нужда от проверка, обясни външният министър.

Той изрази опасения, че е възможно да има и системни грешки, за които сега да се окаже, че в качеството си на министър носи отговорност без те да са пряк резултат от неговата работа. 

Искане за издаване на паспорт на Боевски е направено на 11 октомври, седмица преди да се прибере такъв е издаден, но с  мотива, че той иска да започне работа, докато изтърпява наказанието си, разясни Вигенин. 
Той потвърди, че служебният премиер и външен министър Марин Райков не е бил информиран за случая, защото и тогава не е имало никаква комуникация с посолството в Бразилия.

Относно засилената бежанска вълна от Сирия, Вигенин увери, че правителство предприема всички възможни мерки относно проблема.

Ще имаме общи действия с Турция, тя също изпитва голям проблем с бежанците, но искат да работят с нас, за да не създават впечатлението, че те нарочно пропускат бежанците към ЕС, добави той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе умочко...ти неможеш министерството да ръководиш,та с Бразилското правораздаване ли се зае !!!???
19
6
 
26
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Вагиналин, пълни льохмани сте и посланика и цялото министерство. Координацията ви е позор и срам за държавата, даже медиите са по-наясно от вас с минаващите през границата.
18
4
 
3
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До NIKO11111Нико, буташ масло.Долей докато е време.
17
2
 
9
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До Анонимен 15Народа ни е велик народ! Като Велик народ и търпението му е велико. *** са азиатските народи.
16
15
 
36
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Егати света, щом *** ще го управляват. И нека после някой да ми каже, че Хитлер и Мусолини не са били прави за почти всичко.Умни и далновидни хора са били те.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Театър
14
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мамин сладък гей, на СерГей проститутката .... като ни видите външния министър си представете каква ние външната политика .....
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Mangi4aНяма невъзможни неща.Съд за всички политици-НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.Но с тоя *** народ в каквото сме се превърнали-ДАНО Е СКОРО ТОВА. ОСТАВКА.
12
3
 
11
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
VIGENIN SAMOUVOLNI SE TI!Tova e glupavo da nakazvash poslanika ni tam!!!!
11
0
 
24
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Две неща искам в тоя живот , лампата на Аладин и куфара на Гълабин.
10
0
 
5
 
! Отговори
Susamov преди 10 години
Da blagodarim na BG poslanik i BG diplomat. missii v Türkiye - hubavi podaratzi ni prastat ot toplite strani.
9
1
 
26
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
ПРЕСТЪПНИЦИТЕ -- В ЗАТВОРА!ВИНОВНИТЕ НА СЪД!СЪДЪТ ПУБЛИЧЕН!СЪДИИТЕ -- ЛИЧНО ОТГОВОРНИ ЗА ПРОИЗНЕСЕНИТЕ ОТ ТЯХ ПРИСЪДИ!ДЕПУТАТИТЕ -- РАЗПРОДАВАТ ИМУЩЕСТВОТО СИ В ПОЛЗА НАРОДУ -- И ЧАК СЛЕД ТОВА ДЕПУТАТСКИ МАНДАТ!ПРЕЗИДЕНТЪТ -- ЛИЧНО ОТГОВОРЕН ЗА ВСИЧКО ПРОИЗХОДЯЩО В ДЪРЖАВАТА!ПРЕМИЕРЪТ -- УЧЕН СЪС ПРИЗНАТИ ЗАСЛУГИ КЪМ НАУКАТА!И ПР...Красиво казано! Нали, братя? Красиво казано, ама невъзможно! Нали, братя?
8
0
 
11
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Циркове , пунти ... трафиканта е свободен , сега прах в очите.
7
6
 
21
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Прокуратурата да се самосезира и наркотрафиканта Боевски да си доизлежи оставащите 7 години от присъдата.
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дъждовника Вигенин трябва да подаде оставка,докато не е сътворил още поразии.
5
0
 
24
 
! Отговори
Пеликана Грую преди 10 години
Бушоните гърмят. Виновен - невиновен... Трябва някой да го отнесе, посланикът е най-удобен!
4
4
 
23
 
! Отговори
prof.Solomon преди 10 години
Кога ще бъде наказан Вигенин за обещанията дадени от него пред външният министър на република Турция и СИЕНЕН ТУРК ? Как може да дава обещания че съвсем скоро ще започне облекчен режим за патуване на турците в ЕС ? Да не говорим за незаконно преминаващите за това си деяние Вигенин и МВР министъра трябва да бъдат дадени под съд като членове на алкаида ? Та те приемат терористи главорези от Сирия
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vmesto da nakazvat poslanika,da arestuvat Boevski kato chlen na megdunarodnija trafik na narkotizi.
2
0
 
22
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Аха,ще го накажат,като го изпратят посланик в друга държава с по голяма далавера :)
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дали наистина е виновен или просто някой трябваше да го отнесе? Така или иначе, никога няма да разберем истината за причината за връщането на Боевски.