Тръгваме за работа, мислим за почивка

Вижте кога и по колко ще почиваме през Новата 2014 г.
11
Тръгваме за работа, мислим за почивка
Снимка: Reuters

Първият работен ден след коледните и новогодишните празници далеч не е любим и почти винаги е по-особен и в голяма степен - неприятен. Психолозите го определят като един от най-стресовите работни дни през цялата година, а експертите дори говорят за следпразнична депресия.

Всички обаче са съгласни – за да тръгне по-леко и приятно работната година, най-добре е тя да започне с мисъл за следваща почивка. А по традиция почивните дни в България никак не са малко и ще ни радват през цели 5 месеца от годината - март, април, май, септември и декември.

Денят на Освобождението на България – 3 март, се пада в понеделник, което ни дава първият "дълъг уикенд" за годината с 3 почивни дни.

Най-светлият християнски празник – Великден, през 2014 година ще бъде на 20 април (при това както за православни, така и за католици). Така по традиция ще се почива 4 дни – от петък до понеделник включително, а датите са 18, 19, 20 и 21 април.

Голямата почивка ни очаква в началото на май. С решение на кабинета 2 май (петък) и 5 май (понеделник) са обявени за почивни дни, които ще се отработват на 10 май и 31 май. Така заедно с официалния празник 1 май - Ден на труда и международната работническа солидарност, и 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, се събират общо 6 почивни дни в началото на месеца.

За сметка на това обаче по 24 май няма да ни огрее с почивни дни, защото Денят на славянската писменост се пада в събота.

Дълъг уикенд ще ни радва и за 22 септември, когато празнуваме Независимостта на България. Празничният ден се пада в понеделник и така се събират 3 почивни дни за края на лятото.

И така стигаме до декември, чийто край по традиция е пълен с празници и почивни дни. Преди тях обаче ще трябва да си отработим 13 декември, събота, за да почиваме на 31 декември.

По Коледа се събират 5 почивни дни – 24, 25, 26, 27, 28 декември (от сряда до неделя). За Нова година ще се почива само 2 дни – 31 декември и 1 януари 2015 година, съответно сряда и четвъртък. Сериозен шанс обаче има в такъв да се превърне и 2 януари (петък), но дали изобщо ще бъде взето подобно решение ще се стане ясно в края на годината. 

Иначе за любителите на статистиката най-много ще работим през юли и октомври, които имат по 23 работни дни.

Така че нека се въоръжим с творческо търпение и да си пожелаем успешна работна 2014 година. Здраве и пари да има, време за почивка все ще се намери!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: почивни дниработни дни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Да му мислят българските...дупетати;от мечти и желание по многото примамливи...дестинацииза почивка в чужбина,ще се...разчекнат.
6
3
 
12
 
! Отговори
пич на 28 преди 10 години
Аз като ида на работа се моля по-бързо да стане време истеричната жена от екипа ни да си тръгне и да живна малко.На някои хора реалния живот им се отразява много зле.С толкова лабилна психика са,че няма накъде просто.А в държава като България , да си със силна психика става все по-необходимо.
5
3
 
37
 
! Отговори
ААААААААААААА преди 10 години
Минимални заплата и пенсия в туция-411 евро и 310 евро, в бг-155 и 75 евро. Всички цени в Турция са по ниски, а на лекарствата в пъти, като половината от лекарствата в турция са безплатни. Ами Гърция?Там 2 пъти по високи заплати и пенсия. В изпаднала Гърция "бедните гърци" по време на кризата взимат заплати от по 3-4000 евро. Въпреки "банкрута"най обикновен гръцки влаков машинист получава 45000 евро годишна заплата плюс допълнителни две месечни. Минималната пенсия там след проведените реформи е 500 евро, а минималната заплата 586 евро. Няма тавани на пенсиите като у нас и пенсионерите им жив
4
3
 
13
 
! Отговори
ppq преди 10 години
До Анонимен :-) и в Русия са така, не сме единствени
3
5
 
33
 
! Отговори
kokalala преди 10 години
Е за какво друго да мислим докато сме на работа?Те ни лъжат ,че ни плащат ние ,че работим.
2
11
 
39
 
! Отговори
БЕЗРАБОТЕН преди 10 години
отивам къда ами мисля да питам серго гея къде са 250 000 работни добре платени по европейски стандарти СОЦИАЛЕН минимум 400 евро заплати и къде са въобще ХОРАТА в тая държава като 60 човека на ден си заминават на оня свят
1
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последният ред, много ясно, го казва здраве и пари да има... Почивки ехеее няма грижи :)