КАТ ще глобява по снимки от мобилните камери

ВАС: Без фиш по пощата, катаджиите да пишат актове на пътя
22 фев 2014 09:55, Анисия Иванова
48
КАТ ще глобява по снимки от мобилните камери
Архив: Булфото

КАТ няма да спре мобилните си камери и да ги бракува. Устройствата ще продължат да снимат, но вместо нарушителите да получават електронен фиш по пощата, както досега, ченгетата ще трябва да ги спират на пътя и да им пишат актове. Това стана ясно от тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС), съобщава в. „Труд".

Според магистратите електронен фиш може да се издава само по снимки от стационарни камери. А за нарушения, засечени с мобилни, "е приложим общият ред за съставяне на акт и издаване на наказателно постановление".

Решението на ВАС позволява на катаджиите да работят с мобилните камери, но когато засекат кола с превишена скорост, трябва да я спрат и да санкционират шофьора, както това се правеше преди 2011 г., когато още не бе въведен елекронният фиш.

Съдии обясниха пред "Труд", че при обжалване на наказанията снимките и данните за превишена скорост от мобилните камери ще важат пред съда като доказателства, тъй като по принцип уредите на КАТ трябва да отговарят на определени технически изисквания.

Другата седмица решението на ВАС ще бъде предадено на "Държавен вестник" и ще започне да действа след публикуването му. То обаче не засяга електронните фишове, влезли в сила преди датата на обнародване. По висящите дела обаче съдът ще взема предвид тълкувателното решение на ВАС и санкциите ще бъдат отменяни.

Административните съдии препоръчват занапред правилата за използване на мобилните камери от службите на КАТ да бъдат ясни и регламентирани. Това може да стане и с подзаконов нормативен акт, но е по-добре да се запише в Закона за движение по пътищата.

Мобилните камери у нас са 134, а стационарните - само 25. През 2013 г. по снимки от тях са издадени 349 000 електронни фиша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: КАТшофьориглоби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 10 години
Говорим си глупости и това което забраниха в момента е въобще да се снима при наличието на длъжностни лица .Защо мислиш , че решението на съда е да отпаднат САМО глобите от мобилни камери , но не и от стационарни.Защото при мобилните камери може да се манипулират снимките.По ясно не може да ти го обясня, а ти продължавай с глупостите си , че директно били вързани към сървари , после пък , че носели флашките и ги вкарварвали ....Снимките от стационарните камери остават законни .
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 21Абе от флашката отиват в сървара на Кат много ясно, това ми е мисълта. На дисплея к'во имало? Опция за изтриване на снимката на автомобила със скоростта ти??? Вярно ли бе?
17
0
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 10 години
естесвено , че може да се изтрие на момента , и няма делете на радара , а на сензорния дисплей . Ти по скоро се замисли на глупостите си че са вързани за сървари и едва ли не с наса.Затова докато се обработят сега снимките минават месеци , защото са вързани към всичко възможно. Снимките в момента се получават за декемврийски нарушения
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ся ко ше праим, както казват катаджиите ...
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това нововъведение ще е ок и за спиращите и за спираните.В момента има отстъпка от 30% ако си платиш в 14 дневен срок , а сега ще има отстъпка от 60% ако си платиш до 5 минути без касова бележка.Честито
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 14 Айде не ми говори фантастики ..Колко от българите ще са готови да платят по 300 лева за акт , а не по 20 лв за почерпка.Тея ги говори на някой друг.Българина ще предпочите да се даде месечната заплата , а няма да даде за почерпка . Добре повярвах ти.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 12 ... на какъв сървър отива ... Ти въобще наясно ли си с нещата . Снимките се събират на флашки и след края на смяната се предават с протокол. Дори и в момента могат да ги трият на момента , но не се занимават защото нямат никаква далавера, защото не могат да те спират и няма как да ти кажат ами сега какво ще правим .За да си оправиш някоя снимка става много по трудно защото трябва да познаваш човек в системата които се занимават с обработката им в управлението .
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 13К'ви яки глоби бе, брачед. Тези баровците дето летят с 200 по Тракия дали ги е ухапала бълха да си платят 500 лева глоба дето му са джобните днес? Не глоби, а отнемане на МПС-то трябва за такива *** джигити.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 10Е КАК КАКВО ПРАВИМ-ПИТАТ ЛИ ОТГОВАРЯШ СЪС СЪЩОТО!ПАРИ НЕ ДАВАМ НА ТИЯ-ТРЯБВА ДА ИМА РЕД!СГАЗИШ ЛИ ЛУКА СИ ПЛАЩАШ АКТЧЕТО И ТОВА Е!!
10
5
 
5
 
! Отговори
DA преди 10 години
САМО ЯКИ ГЛОБИ ЗА ДЖИГИТИТЕ-ПО ЕДНА ЗАПЛАТА ПОНЕ!!
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 11Камерата вече те е снимала с превишената скорост и отива снимката ти със скоростта ти в сървара на КАТ. За к'ви рушвети ми говориш?
8
1
 
13
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Да няма такъв рахатлък , да седиш по 12 часа в патрулката за по 600 лева , друго си е да се бъхтиш да вдигаш палката за някакви си рушвети от по 10 000 и нагоре месечно и да ти се налага да питаш всеки втори Какво правим.
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде развалиха им се рахатлъка на доста куки дето си стояха цял ден в патрулката пуснали си камерката и си четяха вестник вътре или си джиткаха в интернета с таблета си. Сега ще им се налага пак да изскачат на платното и да размахват палките.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По никакъв повод, за нищо на света, не подписвайте акт на КАТаджия. После ще ви Фане за ***.
5
0
 
31
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Огладенли са. пак върнаха корупционните практики.
4
0
 
32
 
! Отговори
един роб преди 10 години
А какво стана с факта че полицаите влияят на камерите с цел повишаване на отчетента скорост. Нали затова ги спряха. Долнопробна държава!
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А колко са глобените ушаци,които постоянно говорят по телефона, карат без светлини или с неизправни такива и не спазват никакви правила? Явно в *** правилата не важат за *** и ченгета.
2
0
 
28
 
! Отговори
Усмивката преди 10 години
Алоо, Енергото ли е? Не, тука е КАТ. Нищо, и на вас да ви .... майката.
1
0
 
29
 
! Отговори
Емигрант преди 10 години
Отново наплив за работа като КАТ-аджия. И сега ко ше праим?