Парадокс: Работа много, безработни - също

Много от наетите разочароват и бързо ги гонят от работа
24 фев 2014 17:00,
197
Парадокс: Работа много, безработни - също
Сред най-търсените служители са магазинерите. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Парадоксите на трудовия пазар в ЕС се запазват – в европейския портал EURES има повече от 2 млн. свободни работни позиции, а в същото време заетостта в общността намалява. Това показва статистиката в последния бюлетин на European Vacancy Monitor, изготвен от Европейската комисия. Данните се отнасят за второто тримесечие на 2013 година.

Статистиката за България показва, че наетите служители се увеличават с около 5% през анализирания период. В същото време у нас обаче има ръст на безработицата. Експертите разчитат тези данни като признак за растящи възможности за намиране на работа, но служителите не притежават нужните умения за длъжността.

Работодателите наемат служители за пробен период и след като не са удовлетворени от показаните умения, ги съкращават. Така се получава едновременно ръст на безработицата и ръст на броя на наетите служители.

Според бюлетина у нас сред най-големите и най-бързо растящи индустрии у нас е минната. Между второто тримесечие на 2012 година и второто тримесечие на 2013 година работещите в сектора са малко над 50 хиляди. В сектора на машиностроенето работят 52 хил. души. В селското стопанство заетите са малко над 33 хиляди.

Южните държави са на фокус

Данните показват още, че различията в трудовия пазар на ЕС вече са по оста „север – юг“. Южните държави страдат в много по-голяма степен от кризата, загуба на работни места и висока безработица сред младежите. Заетостта в Гърция намалява с 4,3%, в Португалия – с 4,1%, а в Испания – с 3,6%, показва още статистиката. Средно за целия ЕС заетостта през второто тримесечие на 2013 година е с 0,4% по-ниска спрямо същия период на предходната 2012 година.

Младежите без работа също са сериозен проблем за Юга – в Гърция почти 60% от младите хора (до 25 години) са безработни. За Испания този процент достига почти 56, а за Португалия е малко над 39. Средно за ЕС 24% от младежите са безработни, спрямо 15% през 2008 година.

В южните държави е характерно още и наемането на висококвалифицирани служители на длъжности, които не изискват висше образование. Основно възможностите за откриването на работни места са в областта на здравеопазването, продажбите и администрацията

В същото време нискоквалифицираните служители са почти два пъти повече, спрямо средното за ЕС – 33% от всички трудоспособни служители, спрямо 16% за ЕС.

Най-търсените служители

През второто тримесечие на 2013 година в първата петица на най-търсените и назначавани служители са магазинери, келнери, чистачи и камериери, макар и броят на наетите от тези сфери да намалява спрямо второто тримесечие на 2012 година

Ръст на наетите обаче има в областта на селското стопанство, показва още проучването към края на второто тримесечие на 2013 година, когато в ЕС са наети общо 269 хил. служители в този икономически сектор. Няма промяна по отношение на наетите служители в областта на здравеопазването – общо 264 хил. души. Расте и броят на наетите готвачи – 131 хил. през второто тримесечие на миналата година, показва още докладът.

Като цяло кризата доведе модата на временната заетост, която обаче може да се окаже нож с две остриета. В комбинация с ниска квалификация и умения временната заетост може да доведе до ниска продуктивност и по-лошо икономическо развитие. Това е особено сериозно предизвикателство за южните икономики, където броя на нискообразованите служители е по-голям от средния за ЕС.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: безработицанаети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обявяват някакви огромни изисквания, но без заплатата.
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А къде е тази работа??? Обява за офис асистент, който да е професионален преводач във всички области на даден език или 2-3, HR,главен счетоводител, маркетинг специалист, сервитьор, чистач и *** срещу 500лв.Това са работните места, според вас заема ли ги някой и дали целта е да бъдат заети??
166
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЯРНО...2-3 МИЛИОНА *** СА БЕЗРАБОТНИ *** С ДОХОДИ МНОГО ПО ГЛЕМИ ОТ 300 ЛЕВА ЗАПЛАТА КОЯТО МИ ДАВА ЧЕРВЕНИЯ КАПИТАЛИСТ И КОЯТО НЕ СТЕГА ЗА НИЩО.СЛЕД НЬКОЯ ГОДИНА КАТО ОСТАНАТ САМО НЕГРАМОТНИ ЦИГАНЯ ТУКА КОЙ ЩЕ ИМ РАБОТИ ИЗОБЩО ЗАДАВАТ ЛИ СИ ВЪПРОСА ТИЯ.
165
2
 
2
 
! Отговори
... преди 10 години
а, да, и взимам 1200, щото ме осигуряват на минимална...шефовете ми предложиха избор - осигуряваме те на 1200, взимаш реално около 900, или ти даваме 1200 и те осигуряваме на 400...мисля че по закон това е склоняване към престъпление, ама кой ще ти обърне внимание...а като се замисля че има хора които работят така и за по - малко пари...нищо, в петък съм на интервю в чужда компания, при нормални условия...така че вариант винаги има...
164
1
 
9
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Точно така колега!На евреите им трябват роби които да им служат безропотно и войни от които да печелят милиарди!Както и забавления с които да промиват мозъците на "блъскащите"по 12-18 часа на "нивите" им!Римската империя е почти възродена!Остава някой вулкан да думне,та всичко да е както по историческите "ленти"!Пък после ми говорете,че колелото на историята се въртяло само напред!?
163
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работа по 12 - 16 часа на ден за 400 лева, (200 евро). Това се казва РОБСТВО. Навремето комунистите разстрелваха за експлоатация на хора и мисля че това време отново е дошло. Служителите са роби на работодателите си, нямат права, няма събота и неделя, няма отпуска, дори осигуровки няма. Не се знае дали въобще ще вземат заплата. А сега искат и 15 - годишните да работят - велики достижения и ценности. Връщаме се във феодализма.
162
2
 
6
 
! Отговори
Андреа преди 10 години
За всички първокласни изказали се ибричии ще споделя под секрет ,че на солидарни фашисти организации в България като здравна каса .и *** крадящи парите и доходите ми ,оставящи ми мизерни пари които са мизерни подаяния с които едвам се преживява няма как да ме накарат нито да се върна в БулгароТуркистан нито да оставя лев за олигарсите Ви за които всички работите Слава България с такива *** и наведени главици дето сабя ги не сече.Вие си заслужавате съдбата и участта си предатели.
161
2
 
17
 
! Отговори
... преди 10 години
работа много, ама за без пари работи ли се? айде да си споделя опита - 1200 лева заплата, 24 часа/365 дни в годината на разположение, няма събота неделя, няма коледа, няма нова година, няма отпуска, няма болнични - бачкаш, говориш 5 езика (айде преувеличих, 2 чужди), па и да си любезен... е нема как да стане тая работа...
160
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Работа много, безработни - също"А мързеливи най-много.
159
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мисля,че правилният извод е работа много,неграмотни още повече.Освен че са неграмотни,хората нямат желание да се образоват,искат да работят малко за много пари,липсва им дисциплина и трудови навици.Може-би решението е да си внасяме работна ръка.
158
1
 
25
 
! Отговори
макето преди 10 години
навремето имаше една приказка залудо работи залудо не стой *** работа проблема е че ся секи иска да му работят без пари е не става истината е че от сека дейност могат да се изкарват добри пари ама требе сам да си си началник
157
1
 
47
 
! Отговори
фф преди 10 години
До бачо-Бачо,младите не искат да работят за стотинки,затова не им се работи.Ела да видиш за 7 паунда на час колко са мързеливи БГ рабтниците,ръчичките им не можеш да видиш.Кво очакваш за 26 работни дни 400 лв.Колко да работят...И за какво тогава учим изобщо след като ще копаем канали или ще пасем овце.
156
0
 
33
 
! Отговори
dd преди 10 години
Да да не се получи другари пазарната икономика при нас....Скоро ще национализираме всичко,споко.За работодателите сме предвидили едно островче по Дунав да си "починат" малко от тежкия бизнес,хора са все пак не е лесно.Е няма да са сами ще имат и компания от приятелчетата им със скъпите коли от държавните службички....
155
24
 
17
 
! Отговори
бачо преди 10 години
Младите *** не искат каква да е работа ,ако може да е със заплата 1000лв и да не се прави нищо това е,,,какви кондуктори какви копачи,аз съм чувал следния израз:ами мен ми е под достойнството да копая...например някъде канал за кабел.И това от хора не кой знае колко квалифицирани със средно образование.Просто за сега не може да се избира много работа по специалността след като в частните фирми позициите са заети от /наши/ хора без ценз дори има такива и с 8кл. на ръководни длъжности парадокс.
154
5
 
17
 
! Отговори
Труд преди 10 години
В Стара Загора има няколко хиляди регистрирани безработни,а в същото време кондукторите в градския транспорт са 90% пенсионери!Работници се търсят за лозята,фермите и пр...Може ли някой да обясни този парадокс!?
153
4
 
14
 
! Отговори
rustam преди 10 години
Не плачете *** работа има за всички има демокрация, има европейски ценности, свобода на словото. Няма ДС БКП КОНЦЛАГЕРИ няма го бай Тодор няма панелки руски коли изобщо нищо няма.
152
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никой не уважава страна, в която гражданите нямат права и сигурност, а нормален инвеститор въобще не чакайте, освен в информационните технологии.Всичко останало, ако малтретира работниците, плаща минимални данъци и изнася парите, са си грабители без контрол, барабар с местните такива. Огромния ресурс за неработещите или необразовани малцинства ще довърши страната.
151
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 148 - не можеш да наричаш хората, живеещи в *** държава, която се е върнала 100 години назад, неудачници, все пак не всеки е крадец, престъпник или крадлив продажен политик, повечето такива са добре, но това е до време. Държава, която не може да осигури нормален живот на работещите и пенсионерите се, не се зачита като държава нито на запад, нито на изток, особено с климат и почва, която никога не е оставяла българина гладен
150
0
 
49
 
! Отговори
киро преди 10 години
Това си е азбучна истина, че колкото по-висока е безработица толкова повече частниците може да намаляват заплатите като разходи, да увеличат експлоатацията като приходи и така да трупат повече печалба. Работниците стават роби, особено ако няма друга работа наблизо или от друг работодател. Това са частници които най-често играят с някоя банка и чрез банката ликвидират конкурентите си, правят изкуствена безработица и супер високи печалби например фамилни фирми на мафията за пране на пари.
149
0
 
12
 
! Отговори
do 166 преди 10 години
До do 166ДА прав си. Написах го заради 'киро' който казва , че намаляват заплатите за да се учеличи печалбата. Ако някой разчира да спечели от спестени пари за заплати , тогава нещата съвсем не са положителни.