Промените в Кодекса на труда – през тристранката

КНСБ: Обсъждат се формални политики, а не важните промени
Обновена: 24 фев 2014 16:27 | 24 фев 2014 13:32,
8
Промените в Кодекса на труда – през тристранката
Снимка: архив, БТА

КНСБ настоява промени в трудовото законодателство задължително да минават през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Повод за това са исканите промени в Кодекса на труда от БСК и БТПП, които според лидера на синдиката Пламен Димитров, са „добре организирани атаки към интересите и правата на работниците“.

Според Димитров през пакетите за намаляване на административната тежест на правителството работодателски организации търсят промени в Кодекса на труда, които не са съгласувани от тристранния съвет.

„Тези действия показват "ново отношение към тристранния диалог", каза Димитров. Ние сe събираме да обсъждаме формални политики на изпълнителната власт, обаче важни промени не минават през тристранния съвет“, заяви той, цитиран от БТА.

Димитров посочи, че формално процедурата за законови промени е спазена, но подходът на провеждане на съвета показва, че има друго отношение - „по-лошо дори от предишното правителство на социалистите, с премиера Станишев и от правителството на ГЕРБ“.

„През последните 6-7 години почти всички промени в Кодекса на труда бяха правени след съгласие със социалните партньори“, напомни лидерът на КНСБ.

Той даде пример с дълго отлаганото решение на проблема с неизплатените заплати на работниците. По негови думи над 90 процента от българите настояват за бързо разрешаване на казуса чрез диалог, но в същото време работната група в Националния съвет за тристранно сътрудничество по този въпрос не заседава вече два месеца.
По повод на предложените от работодателите промени в Кодекса на труда Димитров заяви, че синдикатът не приема създаване на  законодателство, отнасящо се само към определен кръг от обществото. „Независимо дали хората работят в малки, в микро или в големи фирми законите трябва да са еднакви за всички, както и в останалите страни на ЕС“, посочи Пламен Димитров.

КНСБ има над 50 страници конкретни предложения за промени в Кодекса на труда и ще се настоява те да бъдат гледани със същото внимание, както и предложенията на бизнеса, допълни той.

Още новини от България вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тристранката е за пред ЕвропаБизнесът суспендира кодекса на трудаЩом някой работник спечели трудово дело,веднага мутрите в парламента отменят тоя член в КТ
7
0
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 10 години
Естествено, че ще се зачита мой човек. Зависи колко е бил максималния месечен осигурителен доход за периода, който споменаваш. Значи нека приемем, че макса е бил 2200, ако в държавната фирма са го осигурявали на 1000 лв. и в частната са осигурявали пак на 1000 лв., и на двете места ще се зачита осигурителния доход. Ако се надхвърлят 2200 лв., се взема дохода до 2200 лв. включително. Хайде със здраве!
6
0
 
12
 
! Отговори
Румен221 преди 10 години
Приятели,За да спре геноцида Ран-Ът, ни трябват РЕФОРМИ1. Майчински" само за пълнолетни. Родителите на до 2 деца и общо за 20г. без ДОД2. Корп. Данък 20%. Данък Банкови транзакции 3. Качване МРЗ на Обществения мин. (562лв., по 15лв. мес.)4. Учебници, здраве и основни храни, без ДДС5. Пенсийте в отделен закон и без таван на пенс. осиг., а Инвалидните да се плащат от Здравните осиг.6. Увеличаване на Техникумите и за всички до 18г. - Професионална подготовка7. Личната карта с чип, да е и Лична, дебитно-кредитна, здравно-осигурителна карта здравно досие.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз обаче познавам някои,които работеха паралелно и на държавна работа, и в частна фирма /работеща фирма, а не само регистрирана/. Мой братовчед работи така в извънработното си време. Известно време им се внасяше осигуровка и като на служители във фирма. Дали сега това ще се зачита за увеличение на пенсията? Говорят се такива неща, но много счетоводителки не са съвсем наясно, особено тези в държавните учреждения.Подозирам, че някои от тях от злоба се правят на неориентирани. Къде да попита човек?
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поради бъркотията в първите години след промените, много хора не знаеха, ако са на държавна работа, но са си регистрирали и фирма,дали трябва да плащат осигуровки и във фирмата. Стана ясно, че не бива да се осигуряват на две места - поне тогава законът беше такъв. Но някои вече си бяха внесли осигуровки и като "фирмаджии".Това правеха някои от страх,че таксите за регистриране на фирма ще скочат,а те може да са вече безработни.Сега ще се признават ли за трудов стаж и тези осигуровки?
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко се гласи в ущърб на работника. Синдикатите никакви ги няма.
2
0
 
14
 
! Отговори
аз преди 10 години
До АнонименНарича се СМЪРТ НА РАБОТНОТО МЯСТО. Била е модерна... Преди няколко века... Честито ни развитие... Назад...
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!