Режат парите на болниците с 20%?

НЗОК ще иска свиване на прогнозните бюджети, Андреева притеснена
Обновена: 6 мар 2014 17:05 | 6 мар 2014 16:00, Камелия Цветанова
87
Режат парите на болниците с 20%?
Министър Таня Андреева. Снимка БТА

Най-вероятно НЗОК ще поиска намаляване на прогнозните бюджети на болниците с 20%. Това съобщи здравият министър Таня Андреева пред ресорната парламентарна комисия, като призна, че и тя е разтревожена от тази информация.
 
Преди седмици тя е разговаряла с управителя на НЗОК Румяна Тодорова, която й е казала, че ще се наложи да се намалят прогнозните бюджети, но не е разяснила детайлно намеренията на касата. „Вероятно ще се върви към лимити за обем дейност на болниците”, призна Андреева.

Още по темата
Тя добави, че Тодорова не уточнила размера на лимитите, но следващата седмица предстои заседание на УС на НЗОК, на което ще се обсъдят подробности.

"Ако ме питате за моето мнение, смятам, че в Касата трябва да се върви в посока намаляване на ресурса, който се отделя за лекарства, и да има повече за медицински дейности”, каза тя пред депутатите.

Според Юлиян Йорданов, заместник-председател на БЛС, ако се орежат бюджетите на болниците, ще се повтори ситуацията от края на миналата година, когато имаше масово недоволство сред лекарите. Той дори не изключи възможността  БЛС да вземе и решение за протести.
 
Таня Андреева съобщи още, че проверката във Фонда за лечение на деца в чужбина е показала, че има забавяне на разглеждане на досиета поради няколко причини: изчакване на експертизи от експерти на фонда, забавяне при предоставянето на офертите от лечебните заведения, към които е отправено запитване и повече от три пъти увеличен брой на подадените молби на родители.

"Максимално бързо ще се изработи нов правилник на фонда и ще има промени, за да се оптимизира работата му”, обеща здравният министър.
 
МЗ е подготвило и законови промени, за да се реши проблемът с джипитата, които нямат придобита специалност „Обща медицина”, заради което можеха да загубят практиките си в средата на тази година.

Срокът за придобиване на специалност ще се удължи с 6 години при условие, че те са се зачислили за придобиване на специалност и с още една година за зачисляване към специалност, обясни Андреева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Dikovski преди 10 години
"Нема такава държава."А има населено място със затихващи функций!!!
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление до сега не е имало здравен министър, който да мисли за лекари и пациенти.Всеки министър си урежда далавери по неговата специалност /като най важна/ как се не накрадоха и наядаха.Кардиолозите си уредиха свръх скъпи пътеки сега е ред на гинеколозите а другите лекари кучета ги яли
67
0
 
2
 
! Отговори
Nona преди 10 години
Да се закрият всички болници!!!веднага!!!
66
0
 
6
 
! Отговори
това ще е ' преди 10 години
Десетгодишна забрана за депутати,министри и зам.министри да се лекуват в чужбина, както и забрана да се лекуват в частни клиники и да нямат право да си доплащатДа се смени статута на Правителствена болница та да нямат привилегии.Да видим тогава дали ще се гласуват такива геноцидни закони и закончетаДа се смени закона и депутатската заплата да е обвързана с минималната заплата, а не със средната за страната. Да видим тогава кой кум кой сват
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо Ламбо се лекува в чужбина
64
1
 
7
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
Да ви е честита червената министърка.И пак гласувайте за БСП.Та догодина болници и лекари да ви звучат непознато.Неслучайно Жан Виденов е само един в историята ни.Е ,сега ще видите как тази ще го засенчи!Нали платиха извънредният труд на полицаите(пребиването на студентите).Какво им пука за народа и болниците му?Пука им колкото за ланският сняг.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Специално за това министерство там е безразборен секс между семейни приятели.А тази министърка вече е в историята с настояването си пушенето да стане задължителни в ресторантите в България.
62
1
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
До Анонимен59 *** всички са един дол дренки. Бочко е пионка в ръцете на хидролога. Българите се джавкаме по-между си и се получава " двама се карат , третия печели"
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много"правилно"!Нали намериха пари за субсидии на партиите и МВР ,за друго на политиците не им пука! Това е СОЦИАЛНА политика!
60
1
 
5
 
! Отговори
БЧК преди 10 години
Андреева, Андреева каква я мислихме, а тя каква стана. ГЕРБ, това ГЕРБ онова много приказки изговори, нищо не свърши. Нямаш ли номера на бившата говорителка на БНТ, да и се помолиш да звънне на кака си да Ви отпусне някой лев. Вигенин, да звънне на Ямболското финансово чудо за някой лев по-вече.Как не ви е срам, *** мръсни, няма пари за здраве, а за нови коли има. Бавно и сигурно вървим към трета криза /поредна/. Спомни си клетвата която си дала и си помисли за думите достойнство и ОСТАВКА.
59
1
 
5
 
! Отговори
пенсия преди 10 години
И тези сдухаха парите за здраве. Мекерета .
58
1
 
5
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Чобанов, къде си ще стигнат ли парите от бюджета? Няма прошка за теб Чобанов, защото вземаш кредити и осигуряваш пари за тез крадци на гърба на народа.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защото сме социалисти
56
1
 
6
 
! Отговори
Д-р преди 10 години
Решението е елементарно. Направете лекарските заплати в болниците 3-4000 лв и им кажи че искаш 50% по-малко прием и гледай сеир. Рязко хоспитализацията ще падне двойно.
55
1
 
1
 
! Отговори
veso1234 преди 10 години
hahaahahahahah
54
2
 
1
 
! Отговори
гарга харис преди 10 години
Ако изборите бяха сега за червената фашизоидна *** ще гласуват 99,99%
53
0
 
2
 
! Отговори
$$$ преди 10 години
I kakvo stana s 15-te "malki Pirogovcheta" , koito se obeshtaha , ili si igraem , kakto obiknoveno , na "PRAZNI OBESHTANIYA" , za koito se poluchavat solidni finansovi vaznagrajdeniya , ili "pirogovcheta" moje i da se poyavyat , no ot drugo da badat "oryazani" horata , t.e. izlagani , che se pravi "tolkova mnogo" za tyah /kakto vinagi , mejdu drugoto/ ... Edni i sashti trikove vinagi - ne znaesh za kogo da glasuvash /i bez tova mnogo otdavna ne go pravya - kakav e smisalat ne razbiram/i dokoga?!
52
0
 
2
 
! Отговори
$$$ преди 10 години
Bravo ! Pozdravleniya ! Vse tova "da se sluchva" ! Da se komentira e gubene na vreme ! V obratna posoka varvyat neshtata i dori ne e za vyarvane ! Prosto nyama nakade oshte ...Zdraveto na horata ne move da se "oryazva" vechno ili da se "zabavya" lechenie ! Razberete tova naj - posle uvajaemi upravnici ! Lekarite ni izbyagaha , a sa dobri ...
51
0
 
21
 
! Отговори
Путев преди 10 години
Кво станА бе? Нямаше да се закриват болници, нямаше да се орязват пари.. ДА, ама НЕ. БСП успешно действа по плана си за ликвидиране на българския народ.
50
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МНОГО ХОРА ЩЕ СИ СПОМНЯТ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ С УМИЛЕНИЕ,И ЩЕ ГО МОЛЯТ ДА СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ,ЗАЩОТО КОЕТО ПОСТРОИ ЗА З ГОДИНИ ,НИКОЙ НЕ ГО НАПРАВИ ЗА 30 Г.НЯМА ДРУГ КОЙТО ДА ПРЕБОРИ ТАЗИ ТУРСКА ИНВАЗИЯ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО,И НЕ ЗНАМ КАКЪВ ГОЛЯМ *** ТРЯБВА ДА СИ ЗА ДА ГЛАСУВАШ ЗА БСП И ДА ПОЛУЧАВАШ ДПС,В БЪЛГАРИЯ ДЕИСТВАТ 1400 ДЖАМИИ,ЯВНО 500 Г,НЕ НИ СТИГАТ,ОСЪЗНАВАЙСЕ БЪРЗО БЪЛГАРИНО