Може да има ново поскъпване на тока от Нова година

Чаканият ръст с почти 10% от октомври бил "санитарният минимум"
Обновена: 25 сеп 2014 15:01 | 25 сеп 2014 15:01,
150
Може да има ново поскъпване на тока от Нова година
Светла Тодорова. Снимка: БТА

Възможно е ново увеличаване на цената на тока в началото на 2015 година, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова след емоционалното обществено обсъждане на цената на електричеството.

Тодорова посочи, че причината за ново поскъпване ще бъде ситуацията в енергетиката като цяло и поставените в тежко състояние от грешните решения в сектора топлофикационни дружества.

Още по темата
Дружествата са поискали 3 млн. лева, за да могат да „оцелеят през зимния сезон“, заяви още тя и допълни, че това означава увеличение на тока в рамките на около 1%.

Председателят на ДКЕВР посочи, че предстои финансов анализ, но сегашните данни показват, че всички топлофикации без "Топлофикация София" ще са на загуба през 2014 година.

Поскъпването на електричеството от 1 октомври е неизбежно – това се потвърждава и от предишния състав на ДКЕВР, и от експерти, коментира още Тодорова. Тя обясни, че това увеличение е „санитарният минимум“.

До дни ДКЕВР ще отмени решението си, с което се нарежда на Националната електрическа компания (НЕК) да бъде постигнато намаление на изкупната цена на електричеството, произвеждано от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, стана ясно още от думите на Тодорова.

Търси се най-добрият начин от юридическа гледна точка да бъде отменено това решение, уточни председателят на комисията.

„При тези условия централите не искат да преговарят, защото го приемат като предварително поставени резултати от тези преговори“, каза тя, уточнявайки защо се налага отмяната на решението на предишното ръководство.

Председателят на регулатора обясни още, че двете страни трябва да бъдат поставени при равноправни условия.
Тя коментира, че трябва да се вземат и дългосрочни мерки, за да бъде отворен енергийният пазар в унисон с европейските правила.

„Затова ще искаме помощ от ЕК, но не по начина, по който е искал предишният състав, тоест комисията да прекрати тези договори, което според нас е невъзможно, а да се търси начин те да бъдат така преструктурирани, че да бъдат в съответствие с една пазарна икономика“, обясни председателят на комисията.

По думите й балансиращият пазар, който беше пуснат на 1 юни, работи катастрофално. „Резултатите му са несъвместими с резултатите на всички подобни пазари по света“, обясни Тодорова и допълни, че се работи усилено и до седмици ще бъде взето решение дали трябва да се променят правилата за търговия.

По-рано днес от електроразпределителните дружества се оплакаха, че не са им били признавани разходи, включително и за балансиране на пазара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
23
 
! Отговори
Калинка от Земеделие преди 9 години
Написаха за яйцата в първата статия, но бързо я пуснаха надолу, за да не се заразят хората с тази прекрасна идея.
18
3
 
9
 
! Отговори
НЕНОРМАЛНИЦИ преди 9 години
ЗА МОЖЕНЕТО - МОЖЕ, АМА НАДАЛИ. НАЛИ ЩЕ "ПОДПАЛИМ "ЗАДНИЦИТЕ ВИ, *** НЕЩАСТНИ. ТОВА, КОЕТО ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ С ТОКА ОТ 1 ОКТОМВРИ И СЛЕД НОВА ГОДИНА, ЩЕ НАПЪЛНИ ДЖОБА САМО НА БОКО И ПРИБЛИЖЕНИТЕ МУ НАРОДНИ ИЗЕДНИЦИ, КОИТО РАЗБОГАТЯВАТ ЗА СМЕТКА НА НАРОДА. АМИ ПОСЛЕ. ДЕ СОПА, ДЕ. И ХИЧ МУТРАТА ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА НИ ЛУК ЯЛ, НИ ЛУК МИРИСАЛ БЛИЗАШКИ ЗА ОБЕЩАНИЯ МУ ОТ БОКО ПОСТ СЛЕД ИЗБОРИТЕ МУ ВЪРШИ МРЪСНАТА РАБОТА, НО ТИКВАТА ЩЕ Я БОЛИ ГЛАВАТА, НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ ДА СЕ ДОКОПА ДО ВЛАСТТА.
17
2
 
22
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Алооо Днес бг що не написахте, че валяха яйца по комисията от присъстващите на обсъждането?????
16
6
 
10
 
! Отговори
1984 преди 9 години
До С камъните по главатКъде забрави Гоце, Р.Овч., Сергейчето....те са основните играчи в енергетиката.
15
2
 
18
 
! Отговори
Янг преди 9 години
Защо не напишете какво се случи на пресконференцията?! Защо я няма с частта, че тия *** бяха замеряни с яйца?!Търси се начин да се отмени решението, с което се намаля изкупната цена от два частни ТЕЦ, тази комисия е всякаква, но не и държавна
14
4
 
26
 
! Отговори
9 преди 9 години
А помня когато изнасяхме ток.Помня също и колко полезни изкопаеми имахме,помня и природата,която не беше още унищожена,помня и неразбитите улици,помня и,че ни водиха като една от най-интелигентните нации и все още имаше образователна с-***.Не беше толкова далеч това време..
13
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка и незабавни предсрочни избори! Долу ГЕРБ!
12
4
 
14
 
! Отговори
румен преди 9 години
От 1989 г. енергетиката е любима отрасъл крадене: Беляне/Гоце и Р, овч./, Мариците/Костов/, ВЕИ-тата/Станишев/, енергетиката беше продадена за стотинки от Н. Василев и К. Нинова със заробващи договори, мините от Ковачки и още много крадливи ***. Вместо да вдигат цената на тока, Другарете да върнат милиардите, които ограбиха за да не стане гражданска война, че тогава и милиардите няма да ги спасят.
11
2
 
23
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Няма санитарни минимуми, другарко. Има преразглеждане на договорите. Това е. Вие като сте лапнали тлъсти комисионни заради същите договори, сега на нас се пада честта да ви плащаме за грешките. А до кога ще я караме така?
10
3
 
26
 
! Отговори
С камъните по глават преди 9 години
Не с 10%, а дори и само с 1% увеличение няма да се търпи! Тук въобще не става въпрос за това, кой колко повече ще плаща, а за това, че НИКОЙ НЕ ЖЕЛАЕ да плаща на американските олигарси с ТЕЦ-овете и на българските олигарси като Иво Прокопиев с ВЕИ-тата. А, не желае, защото не е справедливо да плащаш повече за нещо, което го има в изобилие при това на по-ниска цена! Нали това беше фундамента на пазарната икономика, господа американци? Или пазарните закони действат само когато са във ваша полза?
9
3
 
33
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Вие разбирате ли, че хората вече не са толкова прости, комуникациите напреднаха ви гледат под лупа ....и ако се пповторят февруарските събития, този път ще има обесени по стълбовете, и ТОКА е просто капката преляла чашата!
8
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E,тук вече ще се бесим на живо!
7
2
 
25
 
! Отговори
елементарно преди 9 години
До така е5Трябва да платим фотоволтаиците на боколина и прокоби и да осигурим печалба на американци и чуждите електро РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ дружества
6
4
 
24
 
! Отговори
НАЧАЛО преди 9 години
ДНЕС ЯЙЦА,УТРЕ ***,ВДРУГИДЕН НЕЩО ДРУГО
5
5
 
31
 
! Отговори
д-р преди 9 години
Какъв санитарен минимум, бе кокошкарке, очаквай операционен максимум с ***, обли, твърди и летящи инструменти !!!
4
18
 
14
 
! Отговори
така е преди 9 години
Нали трябва да платим " кадърното" управление на Гея , Бея и Злодея.
3
3
 
17
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ако има кой да го плаща,да я вдигат цената!
2
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАПОЧВА СЕ !!!!А БОКО МУТРАТА ДАЖЕ ОЩЕ НЕ Е НА ВЛАСТ!!!
1
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може и да не може ново поскъпване, но може да може и нови избори.

Спонсорирани публикации