Може да има ново поскъпване на тока от Нова година

Чаканият ръст с почти 10% от октомври бил "санитарният минимум"
Обновена: 25 сеп 2014 15:01 | 25 сеп 2014 15:01,
150
Може да има ново поскъпване на тока от Нова година
Светла Тодорова. Снимка: БТА

Възможно е ново увеличаване на цената на тока в началото на 2015 година, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова след емоционалното обществено обсъждане на цената на електричеството.

Тодорова посочи, че причината за ново поскъпване ще бъде ситуацията в енергетиката като цяло и поставените в тежко състояние от грешните решения в сектора топлофикационни дружества.

Още по темата
Дружествата са поискали 3 млн. лева, за да могат да „оцелеят през зимния сезон“, заяви още тя и допълни, че това означава увеличение на тока в рамките на около 1%.

Председателят на ДКЕВР посочи, че предстои финансов анализ, но сегашните данни показват, че всички топлофикации без "Топлофикация София" ще са на загуба през 2014 година.

Поскъпването на електричеството от 1 октомври е неизбежно – това се потвърждава и от предишния състав на ДКЕВР, и от експерти, коментира още Тодорова. Тя обясни, че това увеличение е „санитарният минимум“.

До дни ДКЕВР ще отмени решението си, с което се нарежда на Националната електрическа компания (НЕК) да бъде постигнато намаление на изкупната цена на електричеството, произвеждано от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, стана ясно още от думите на Тодорова.

Търси се най-добрият начин от юридическа гледна точка да бъде отменено това решение, уточни председателят на комисията.

„При тези условия централите не искат да преговарят, защото го приемат като предварително поставени резултати от тези преговори“, каза тя, уточнявайки защо се налага отмяната на решението на предишното ръководство.

Председателят на регулатора обясни още, че двете страни трябва да бъдат поставени при равноправни условия.
Тя коментира, че трябва да се вземат и дългосрочни мерки, за да бъде отворен енергийният пазар в унисон с европейските правила.

„Затова ще искаме помощ от ЕК, но не по начина, по който е искал предишният състав, тоест комисията да прекрати тези договори, което според нас е невъзможно, а да се търси начин те да бъдат така преструктурирани, че да бъдат в съответствие с една пазарна икономика“, обясни председателят на комисията.

По думите й балансиращият пазар, който беше пуснат на 1 юни, работи катастрофално. „Резултатите му са несъвместими с резултатите на всички подобни пазари по света“, обясни Тодорова и допълни, че се работи усилено и до седмици ще бъде взето решение дали трябва да се променят правилата за търговия.

По-рано днес от електроразпределителните дружества се оплакаха, че не са им били признавани разходи, включително и за балансиране на пазара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога да не идват на власт: ГЕРБ и управляващи през последните 25-т години.Съсипаха държавата, унижиха народа.
38
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не се стигне до гражданска война ?
37
10
 
16
 
! Отговори
Бойко М. Борисив преди 9 години
Тока ще се вдига и не само сега и не само с 10 % ХАУ-казах ! Гарантирано от ГЕРБ
36
4
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ТОЕСТ СЕГА ЩЕ ПОДПИШАТ ЗА ДА СИ ОСИГУРИ ЛАПАЧКА КОВАЧКИ..А ПОСЛЕ ЩЕ СЪРБАТ ЧОРБАТА НАРОДЪТ И НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО...БРАООО *** ТАКА СЕ СТРИЖЕ ДО КОКАЛ ПРЕДВАРИТЕЛНО..ХЕМ ЩЕ КРАДЕНЕТО ОСИГУРЕНО..ХЕМ И ДА ИПЕРВАЗИМ ТЕЗИ СЛЕД НАС..БРАОО..ВСЕ ПАК ПИЧА Е НЕРЕАЛИЗИРАН КВАНТОВ ФИЗИК..ВСЕ ИМА НЕЩО В ТИКВАТА КОЛКОТО ДА ОТКРАДНЕ
35
1
 
25
 
! Отговори
Пурко преди 9 години
И да ме триете пак ще го напиша! Зимата, малкото останали читави българи в България излизаме на война - врагът има много лица, алчни мошеници и монополи, хиляди пиявици насмукали се с народна кръв, чужди домогвания, роми унищожаващи гори и села и много други...
34
1
 
17
 
! Отговори
Баръмов преди 9 години
Сега ще видите кон боб яде ли!
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-много боли като си даваш парите за нещо невидимо.Нито можеш да го видиш тока,нито да го пипнеш.Проклета работа!
32
1
 
26
 
! Отговори
info. преди 9 години
1 бр. хладилник,1бр. телевизор,3бр крушки x 60w,в момента родителите ми плащат по 35лв. на месец!ПИТАМ ВИ ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ!!КЪДЕ В ЕВРОПА И СВЕТЪТ ПЛАЩАТ ТОЛКОВА СКЪП ТОК ЗА ТОВА ПОТРЕБЛЕНИЕ!!!!
31
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се върне член първи: Само БСП има право да краде!
30
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бесило за вас позорно и безкславно, политици изедници и декевърските им прислужници.
29
1
 
15
 
! Отговори
до ГЕРБ ПАДНА ОТ ВЛА преди 9 години
А къде е Бисеров? Него ша го бесим ли или ша го таквозинка?
28
1
 
27
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Тая кифла не разбира, заедно с всички останали мухльовци, че каквото и да кажат, народа повече няма да понася просто така поскъпване на тока. Независимо колко процента и с какви оправдания. Ще цитирам кифлата, но променено падането на което и да е правителство е неизбежно при покачването на цената на тока. Това е! Каквото и да ми обяснява тая кифла сплескана! И не разбирам как цената на тока е обвързана с топлофикациите?
27
7
 
31
 
! Отговори
ГЕРБ ПАДНА ОТ ВЛАСТ преди 9 години
РУМЕНЕ,Я НЕ ЛЪЖИ! ДОКАЖИ, ЧЕ СТАНИШЕВ,А НЕ БОКО МУТРАТА ОГРАБИ ХОРАТА С ЦЕНАТА НА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЕИ-тата. ЦВЕТЕЛИНА МУ, ПРОКОПИЕВ, ЧИЙТО ПРОЕКТ Е БОКО, АМЕРИКАНЦИТЕ - ТОВА СА ИСТИНСКИТЕ ГРАБИТЕЛИ НА НАРОДА.А КЪДЕ СПА БОКО СЛЕД ИЗБОРИТЕ 2009 ГОДИНА,КОГАТО С ЛЪЖИТЕ СИ СЕ ДОКОПА ДО ВЛАСТТА-У ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ-ДА МУ ЦЕЛУВА РЪКА И ДА ГО УВЕРИ,ЧЕ ПЕЧАЛБИТЕ МУ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ. ТАКА ЧЕ ТОВА Е ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ НА БЪЛГАРИЯ.А БЕЛЕНЕ Е НУЖЕН НА НАРОДА,СЪЩО И ЮЖЕН ПОТОК,ЗА ВАШ УЖАС ЩЕ ГИ БЪДЕ!ПРЕДИ ДА СПЕЧЕЛИ
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като нямат пари да си изтеглят заем, а не да мислят как да скубят хората
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БАБАТА НА ФОТОТО КАЗА ЧЕ ОТ 1 ОКТОМВРИ ЩЕ НИ ВЛЕЗЕ САМО ***. А КАТО НОВОГОДИШЕН ПОДАРЪК ЩЕ НИ ВКАРА И ТАША.ИТЕ. ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ.
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми да поскъпва, но всеки да има минимален месечен доход 1000 евро
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И така излиза че потребителите,който са и данъкоплатци, ще платят комисионните и грешките на държавните служители.Точно тези,които се величаят и носят отговорността за енергийната система.Може ли компания,която е закупило районирано ЕРП за общо 200 млн да съди за 1 000 млн.Как е възможно да е ясен резултата а да липсват виновни за дефицита в НЕК.Как е възможно никой до сега да не е предвидил резултата.Дали 2020 ще стигнем Индия с нейното класово разделение - 20-30 -50 или може и по зле.....
22
1
 
23
 
! Отговори
тъпчо преди 9 години
Ми както вървят работите в скоро време ще сме на кръстопътя-или ние или те...
21
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ТОК-ива ми ти работи....!
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи определено ще се лее кръв. На мястото на тая ще напусна страната още преди зимата.

Спонсорирани публикации