Убиецът на Вероника - психопат, с черти на сериен убиец!

Поведението му е непоправимо, твърди криминален психолог
Обновена: 18 мар 2015 11:04 | 18 мар 2015 10:46, Красимир Ангелов
97
Убиецът на Вероника - психопат, с черти на сериен убиец!
Снимка: Булфото

Задържаният за убийството на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново – Илиян Здравков, е психопат и има чертите на сериен убиец, обяви пред Нова телевизия криминалният психолог и заместник-ректор на Академията на МВР доц. Неделчо Стойчев.

"При Здравков поведението не е поправимо, защото той е психопат. Психопатите не могат да бъдат променени. Структурата на характера им е така, че тя не подлежи на промяна. Той не изпитва никакво чувство на вина, а същевременно е добър манипулатор и умее да манипулира, посочи експертът и допълни, че думите на задържаният мъж към репортерите: "Приличам ли ви на убиец" е типичен манипулативен въпрос.

Още по темата

По думите на доц. Стойчев, ако Илиян Здравков остане на свобода, има голяма вероятност той да извърши отново такова престъпление.

"Психопатията не е болестно състояние, то е характерна аномалия. Има престъпници, които могат да бъдат променени поведенченски и такива, които не могат. Това е работа на хората, които са занимават с тези проблеми", категоричен бе експертът по криминална психология.

Според него никога не може да се каже, че само един фактор влияе върху това да си убиец.

"Някои предразположени към това хора се проявяват единствено в условия, в които могат да бъдат изявени", допълни той.

"Всички серийни убийци имат психопатни черти, но не всички хора с психопатни черти могат да са серийни убийци", категоричен бе Стойчев и отново допълни, че има много психопати, които не извършват престъпления.

Зам.-ректорът на Академията на МВР призна, че сред специалистите има сериозен спор, дали затворът може да коригира поведението на криминално проявените лица или там просто тези хора биват отделяни от обществото, за да не извършват нови престъпления.

Криминалният психолог коментира и друго убийство, шокирало страната в началото на месеца и извършено от 15-годишно момче от ромски произход в Правец. Тогава група младежи пребиха до смърт човек в центъра на града, след като им направил забележка да не се държат неуважително към минаващите жени.

"Проблемът с ромите и тяхната социализация е много по-сложен. Той генерира отдръпването им от останалите общности в България, като морал и ценности. Те имат свои правила, където насилието е начин на себедоказване и себеутвърждаване, включително да си изхранваш семейството. Но не можем да прехвърляме вината само върху тях", посочи експертът.

Той призна, че особено що се отнася до уличните грабежи и тези престъпления, които са по малките населени места и където живеят стари и самотни хора, действително болшинството  извършители са от ромски произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
просто е - пуснете го за няколко минути на свобода в гората по време на ловния сезон.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименчеТИ КРИМИНОЛОГИЯ И ТЕОРИЯТА НА ЧеЗАРО ЛАМБРОЗИ!!!!!!!!!!!
20
0
 
9
 
! Отговори
спи6 ли преди 9 години
ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ УБеЖДАВАМ В ПРАВОТАТА НА ТЕОРИЯТА НА ЧЕЗАРО ЛАМБРОЗО ОТ 19 ти век. САМО ПО ФАЦИЕСА МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ ЧЕ Е РОДЕН УБИЕЦ!!!!!!!ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ СА ИЗЛИШНИ!
19
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
искам смъртно наказание за такива индивиди
18
3
 
2
 
! Отговори
абсурд преди 9 години
Този е като двойник на Красимир Атанасов Петков от гр.Кърджали в момента живущ в Старозагорско. Едно към едно при положение, че Красимир се води българин.
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само с тая физиономия в някои държави те вкарват в лагер
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
освободете човека! не дискриминирайте психопатите! и психопатите имат права!11
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Експерт: "Те имат свои правила, където насилието е начин на себедоказване и себеутвърждаване, включително да си изхранваш семейството." Това твърдение показва, че този етнос живее в родово-племенен строй.
14
10
 
9
 
! Отговори
Нскмкс преди 9 години
Тук намирисва на наредена работа,както всичо в Бг,а убиецът най-вероятно никога няма да разбврем кой е.Бог да прости момичето и нямайте вяра на българските институции,правосъдие и медии.
13
1
 
29
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
След толкова много присъди и друго убийство, чак сега ли разбрахте, че това подобие на човек е опасен за обществото, или пак ще е на свобода. Стига тези "маймуни" сте ги толерирали. До живот в Белене !!!
12
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"психопат с черти на сериен убиец"Демек ще бъде помилван от Роска Плювналиев до 2 години. Все пак такива са примерни граждани според президента които все още могат да имат голям принус към България. Както онзи троен убиец и изнасилвач на деца П. Йоргов помилван от Роска преди месец. Да точно така. Няма да е зле да се поинтересувате малко какви ги върши "държавната глава". Прочетете и този Йоргов какво е сторил през '89та година да видите за какъв и*род става въпрос!
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е аз всеки път, когато съм имал разправия с ром, ми казват подобна реплика: "Приличам ли ти на крадец/лъжец?!" "Ааа аз не съм такъв човек"... Не случайно тази тяхна черта се е превърнала в популярна фраза: "лъже като дърт ***". Явно има защо.
10
2
 
70
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Никакъв психопат не е тоя ! Като е психопат защо не е убил някое от петте си деца ?Защо никога не е посягал на *** ?!Подбирал е жертвите си да са задължително българи. Всичките му жертви - убити, изнасилени и ограбени са българи !Предпоследната мчу жертва преди Вероника каза буквално пред НОВА:"Той си свали панталона, но аз го излъгах, че баща ми е турчин" ...Точно това я спасява от изнасилване и последвало убийство !Сериен убиец - да !На българи !Дайте го на бащата на Вероника !
9
0
 
56
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Съдебната система и съдията който го е освободил от затвор, не са ли съучастници в убийството.
8
1
 
37
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Веригите на краката и да го скъсат от работа,доживот!
7
7
 
13
 
! Отговори
Сиган преди 9 години
До Хуманистмашала аферим бате. само туй е как казваш. ние ромиту сми ногу бедну маика башта няма и затва кръдем и убива понягуга. трабва да са пруштава обаче и да ни ни вкарвати в затвориту
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХуманистИли ти е прекалено тънка иронията, или си поредният утопист, а НЕ хуманист - пътят към ада е постлан с добри намерения...
5
0
 
36
 
! Отговори
аз преди 9 години
"При Здравков поведението не е поправимо, защото той е психопат. Психопатите не могат да бъдат променени." Пратете го в Белене,да *** камъни,и ако не се промени прасетата ще го променят до неузнаваемост.
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съществува такова нещо: "черти на сериен убиец"!Не съществува и метод да се изчисли вероятността който и да било да извърши престъпление в бъдеще!
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи пак успя да отърве затвора и отива в психиатрията, а после на домашно медикаментозно лечение.