Убиецът на Вероника - психопат, с черти на сериен убиец!

Поведението му е непоправимо, твърди криминален психолог
Обновена: 18 мар 2015 11:04 | 18 мар 2015 10:46, Красимир Ангелов
97
Убиецът на Вероника - психопат, с черти на сериен убиец!
Снимка: Булфото

Задържаният за убийството на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново – Илиян Здравков, е психопат и има чертите на сериен убиец, обяви пред Нова телевизия криминалният психолог и заместник-ректор на Академията на МВР доц. Неделчо Стойчев.

"При Здравков поведението не е поправимо, защото той е психопат. Психопатите не могат да бъдат променени. Структурата на характера им е така, че тя не подлежи на промяна. Той не изпитва никакво чувство на вина, а същевременно е добър манипулатор и умее да манипулира, посочи експертът и допълни, че думите на задържаният мъж към репортерите: "Приличам ли ви на убиец" е типичен манипулативен въпрос.

Още по темата

По думите на доц. Стойчев, ако Илиян Здравков остане на свобода, има голяма вероятност той да извърши отново такова престъпление.

"Психопатията не е болестно състояние, то е характерна аномалия. Има престъпници, които могат да бъдат променени поведенченски и такива, които не могат. Това е работа на хората, които са занимават с тези проблеми", категоричен бе експертът по криминална психология.

Според него никога не може да се каже, че само един фактор влияе върху това да си убиец.

"Някои предразположени към това хора се проявяват единствено в условия, в които могат да бъдат изявени", допълни той.

"Всички серийни убийци имат психопатни черти, но не всички хора с психопатни черти могат да са серийни убийци", категоричен бе Стойчев и отново допълни, че има много психопати, които не извършват престъпления.

Зам.-ректорът на Академията на МВР призна, че сред специалистите има сериозен спор, дали затворът може да коригира поведението на криминално проявените лица или там просто тези хора биват отделяни от обществото, за да не извършват нови престъпления.

Криминалният психолог коментира и друго убийство, шокирало страната в началото на месеца и извършено от 15-годишно момче от ромски произход в Правец. Тогава група младежи пребиха до смърт човек в центъра на града, след като им направил забележка да не се държат неуважително към минаващите жени.

"Проблемът с ромите и тяхната социализация е много по-сложен. Той генерира отдръпването им от останалите общности в България, като морал и ценности. Те имат свои правила, където насилието е начин на себедоказване и себеутвърждаване, включително да си изхранваш семейството. Но не можем да прехвърляме вината само върху тях", посочи експертът.

Той призна, че особено що се отнася до уличните грабежи и тези престъпления, които са по малките населени места и където живеят стари и самотни хора, действително болшинството  извършители са от ромски произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За пореден път ми триеш поста защото съм използвал думата "***". Пич, или си абсолютно необразован или си пълен расист. Умението да котролираш и манипулираш компютарна система не компенсира пълната липса на знания в хуманитарния профил. Ако постна истински вулгаризми и обидни думи иносказателно, няма да ме изтриеш защото няма да ги разбереш.Чети,чети,чети! истинска литература от големи автори. Бери си лайката !
41
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имаше смъртно наказание, тоя досега да беше екзекутиран за предишните си убийства.И Вероника щеше да е жива. Психопатите остават, качествените- в гробището.Чудовищно!
40
2
 
3
 
! Отговори
дo: 47 преди 9 години
крайно време е този вид Роми да се появат на бял свят , защо ги крият , от векове живеят в България , кои са всъщност Дасикане Рома в България?
39
4
 
5
 
! Отговори
TOP SECRET преди 9 години
Защо Манипулативно не се казва че е Ром от така наречените Дасикане Рома-християни
38
0
 
11
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Тоя като е цитирам "психопат, с черти на сериен убиец" и след като е съден за престъпления, измежду които и убийство, какво извън затвора, че да е станало възможно да убива още хора?
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имахме читава правораздавателна система тоя отдавна да е гушнал букет, пардон куршума.... Жалко за момичето....
36
0
 
13
 
! Отговори
художника преди 9 години
До Намръщен гражданинМного си прав Пич! Преди време в бившата ми работа зам. началника се пенсионира и трябваше някои да го замести, при което шефа избра най-неподходящия за този пост. Питам го/щото бяхме в близки отношения/- Шефе, а бе що го тури тоя, той нищо не разбира? А той ми отговаря.- Мен ми трябва човек да слуша, а не да знае!!! ???Та така е навсякъде по висшите етажи на властта. Послушни "спусъци"... НАВСЯКЪДЕ ...
35
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако това момиче живееше при гадния КОМУНИЗЪМ ИЛИ ФАШИЗЪМ щеше да е живо, защото този *** след първото си убийство нямаше да излезе от дранголника!
34
3
 
42
 
! Отговори
Естет преди 9 години
Умря ли, момичето? УМРЯ! Заради вашата толерантност и евроинтеграция, затова умря! Не е виновен само този *** субект! Всички сме виновни, защото сме прости!
33
0
 
8
 
! Отговори
може да го направиш преди 9 години
До Хуманистимаш възможност да приложиш предложеното от теб. Айде в Столипиново и прилагай добротата си. А те ще ти късат трътката
32
0
 
8
 
! Отговори
Гецата преди 9 години
До Пич : Браво !
31
1
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Предлагам да се пусне човека да се разходи в заградените кварталчета в Бояна, Драгалевци, Симеоново и пр. И каквото му хареса - да действа...Само така може да се изкарат от щастливото безделие разните съдии, дупетати, Куневици и т. н.
30
0
 
13
 
! Отговори
точно така преди 9 години
Те имат свои правила, където насилието е начин на себедоказване и себеутвърждаване, включително да си изхранваш семейството. Но не можем да прехвърляме вината само върху тях===точно така, виновни са всички полицаи и прокурори защото не смеят да приложат законите.За какво са ни тези полицаи и съдии.Време е да внесем от Румъния работещи полицаи и съдии
29
9
 
31
 
! Отговори
Пич преди 9 години
ЛИПСВА ЛИ ВИ СИГУРНОСТТА, А?ИСКАХТЕ АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ!АМЕРИКАНСКИ ЦЕННОСТИ!ИМАТЕ ГИ. ЧЕСТИТО!А ГЛАДНИ ЛИ СТЕ?А РОДИТЕЛИТЕ ВИ..КАК СЕ ЧУВСТВАТ?А ДЕЦАТА ВИ?НЕКА ПРИПОМНИМ ЗА НЕПОМНЕЩИТЕ, ЧЕ ПРЕДИ 25 ГОДИНИ БЕ ДАДЕН СТАРТСТАРТ НА МОРАЛНОТО И МАТЕРИАЛНО ЗАТРИВАНЕ НА НАЦИЯТА!
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен 19Впечатлен съм от твоята категоричност. Но имам няколко въпроса ЛИЧНО към теб.1. Ти лично би ли се "цанил" за палач ? Би ли погалил детето си с тази ръка с която си застрелял в тила някой по презумция справеливо осъден ?2. Ти лично, колко пъти си уведомил органите на реда за извършено нарушение, или престъпление ?3. Ти лично, колко пъти си бил свидетел по наказателни дела /освен ако си бил пострадал/ ?Въпросите са риторични и отговора е излишен !
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива индивиди не можеха да се разкарват ей така на свобода крадат и да трепят нито по времето на комунизма нито преди това по време *** царска България дори и през турско ...ей това е криворазбраната демокрация превърнала се в анархия
26
1
 
23
 
! Отговори
Х преди 9 години
Щом не може да се поправи, защо трябва да го държим в затвора - смърт!
25
0
 
11
 
! Отговори
мразичервенотиквеник преди 9 години
Такъв заслужава да му сложиш главата на дръвник и да му смачкаш мутрата с голям камък до неузнаваемост .
24
0
 
4
 
! Отговори
кж преди 9 години
До абсурдАбе тоя вярно е като клонинг на Красьо Висулката. Беше пияница *** и измамник и преди десетина години забегна от града защото беше завлякъл сумати хора с пари.
23
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С всички тия смели коментари, само си представете изведнъж да се обърне палачинката и да се окаже, че не е тоя убиеца?!Представяте ли си? Някоя мутра го е направил и е успял да набеди мангото, но изведнъж се появява някоя охранителна камера или нещо такова и лъсва истината, че не е тоя убиеца!Какво ще почувствате заради коментарите си, а?