Жените драпат след мъжете, равняват ги със закон

Дамите по-често са без работа, взимат по-ниски заплати
7 апр 2015 19:17,
46
Жените драпат след мъжете, равняват ги със закон
Снимка: архив Ройтерс

Жените в България продължават да взимат по-ниски заплати от мъжете. Увеличава се и броят  на представителките на слабия пол, които остават без работа, сочат последните данни на НСИ.

Държавата ще се опита да промени статистиката със законопроект за равенство между половете. Документът е готов и започва общественото му обсъждане. Проектът вече е бил дискутиран от Националния съвет по равнопоставеност на жените и мъжете към Министерския съвет. Предстои обсъждането му и в други по-широки формати.

Това съобщиха от социалното министерство. На заседание в Правец социалният министър Ивайло Калфин се е ангажирал равнопоставеността между половете да бъде включена във всички държавни политики.

По време на форума той е обяснил, че приемането на закона е приоритет за кабинета. Целта е да се започнат реални мерки и те да получат широка подкрепа.

Зам.-социалният министър Лазар Лазаров пък представил данните на Статистиката, според които през 2012 г. разликата във възнагражденията е била около 21 на сто, а през 2013г. - до 20%.

Заетостта на мъжете е най-висока в преработващата промишленост и строителството, докато търговията, образованието, хуманното здравеопазване и социалната дейност са преобладаващите сфери за заетост при жените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
вко преди 9 години
Като цяло разлика в заплатите има, но това е нормално. Но то е така написано, сякаш хора от 2-та пола, на една и съща длъжност в 1 фирма получават различни заплати - еми не е вярно.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 17Познавам и кранистки и металурзи жени. А ти колко мъже начални учители и учители в детската градина познаваш?
34
2
 
4
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
ХАХАХА Жените били без работа а!?На където и да се обърнеш работа за жените колкото щеш : Продавачки, Шивачки, Сервитьорки, Барманки, Училищата, детските градини и повечето държавни учреждения са кокошарници от край време...Това какво говори? - Днешната българка е мързелива кифла щом като се оплаква че няма работа. Какво да кажат тогава мъжете, като от всякъде им се казва набираме само жени?Нямам нищо против жените, ама да ми казвате че нямало работа за тях айде моляви се не говорете глупости
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лелче, форума на Днес е пълен с ***, сега ли го разбра!
32
6
 
9
 
! Отговори
ЖЕНА преди 9 години
Срам за пишещите тук! Това мъже ли са! П... пухльовци! Вас май овце са ви раждали, за да имате такова мнение за българката! Груби селяци-не селяни, че тях ги уважавам, а селяци. За мини ще ми говорят, що не иде един мъж в детската градина да възпитава хора. Що не се прибира скапан от 10 часов работен ден за смешни пари, да гледа деца, да готви, да изчисти, да изпере ии изглади поне собствените си премени! Щото ще издържи 2 дена, не повече! Срам за вас, български мъже! Заслужавате до вас овце!
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sledobedna dryamka
30
3
 
14
 
! Отговори
ФЕМИНИСТКИ ПРОСТОТИИ преди 9 години
Никога жените не могат да са равни на мъжете - целта е разбиване на семействата, а от там и на народите
29
1
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
Нещо лошо ли е да си квартален доставчик...сър търсят ме от НАСА.
28
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските мъже не знаят да уважават жените. Човек като им прочете коментарите и съвсем се отчайва от качествата им. Не случайно умните и хубави българки си намират мъже извън страната. Различното заплащане и очебийно и то за хора на една и съща позиция с едно и също образование, отделно има жени на ниски длъжности въпреки по високата им квалификация и обратно мъже без образование заемащи по-високи позиции. Жените са много по продуктивни и по изпълнителни.
27
1
 
8
 
! Отговори
инж. ... преди 9 години
до работодателДругарю работодател, явно си някакъв квартален интернет доставчик, ако се съди по това за какво оборудване и за какви кабели говориш. Нормално е, че нямаш никаква предства какво представлява работата на един квалифициран инженер. Както вече ти споменах, такива хора не търсят работа при теб и себеподобните ти. В България работят само за за чужди фирми със сериозна развойна дейност, или направо са се изнесли в чужбина. И вече трудно се навиват за 2000 лв. заплата... ;-)
26
2
 
2
 
! Отговори
работодател до 29 преди 9 години
Забравих кавичките,но не е това темата. Явно се хващаш за дреболии-явно съм прав.
25
5
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Аму стойте си в чужбина. Какво се оглеждаш тук. Все недоволни. Ходете и в Индия ако щете.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво правим, ако един мъж е по-способен на даден пост от една жена? Изравняваме им заплатите, защото е жена ли?
23
2
 
11
 
! Отговори
до работния преди 9 години
До работодателалоо правилния превод е силициева долина/ти за друг силикон мислиш/Ама защо му е на работодател да знае английски .Ако не знаеш какво означава инженер-няма какво да наемаш такъв :)Всичките ми познати инженери /и даже тези от женски пол-о ,Боже и тях ги имало бе// работят извън Бг.Продължавай с изискванията и ниското заплащане :) и на инженерКИ да се молиш да работят за теб-няма да се съгласят.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Из мислите на бг работодател:'' искам да е образован ,ама и със стаж,ама и млад ,да мъкне насам натам неща ,да изпълнява функиции на няколко длъжности ,но да получава само 1 заплата .АААА заплатата е ...ами продуктивността ,ами кризата ,ами ще фалирам -абе заплатата е 600 лв ,сега не се оплаквайте''В реалността -абе защо няма млади квалифицирани кадри бе .А жени няма да наемам .А бе защо няма кадри беее
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам работа на доковете, търся жени-хамали, предлагам равно заплащане, чакам кандидатки.
20
8
 
2
 
! Отговори
работодател преди 9 години
Алооо...тук не е силиконовата долина,като изключим инженерките от Димитровград с по-обемни устни. Какво измислихте бе инженери. Или инженер означава...вкарах UTP кабелчетo,ама нема ping ...но не знаем къде е проблема. При нас всичко е ок. И за това 2000 лева заплата...а ако е жена ще каже. Ами много лошо е монтиран сървъра от проститье работници и не достигам порт-овете...чи ми ие трудно. Някой ни можи ли да дойди...
19
0
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
До до 11ще вземеш човек ,който можеш да вземеш:) драги работодател .Никой не е длъжен сам да си пренася оборудването ,и да ти скача както му заповядаш.А верно ти мислиш ,че мъжете ще ти тичат по свирката ''шото ти си шефа'' :) Нито мъж, нито жена инженер-ще работи за теб.Много остарели разбирания имаш.Да седи на бюро и да клюкари? Явно си от бюрократите от 80те,възхваляващи бай тошо и прочие велики икономически мислители.Инженери се търсят по цял свят :) ти имаш конкуренция като работодател
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, сега женската безработица ще се увеличи, защото работодателите масово ще ги избягват.И между другото да ви светна, че заплатата зависи от качествата, а не от пола.
17
7
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Като знам какви инженери са 90%....не стига само закона на Ом-а...та те са си хамали.