ДПС под байряка, да целунат "Смърт или свобода"

Потомци на Райна Княгиня за песента за прабаба им на турски
30 сеп 2015 09:07,
81
ДПС под байряка, да целунат "Смърт или свобода"
Снимка: Дом музей "Райна Княгиня"

Правнукът на Райна Княгиня Здравчо Здравчев поиска от ДПС да докажат, че вярват в думите си за "делата и заедността" и да целунат знамето, което тя е ушила "Смърт или свобода".

Пред bTV той и другият потомък на Райна Княгина - Иван Филов заявиха, че не само техните, но и чувствата на българите са накърнени след изпълнението на песента за прабаба им на турски.

Още по темата

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обяви в парламента, че няма да признае на никого претенцията да бъде по-голям патриот от него, но отказа да се извини за песента.

"Избирателите на ДПС пеят песента за Райна Княгиня, която уши байрака и написа "Смърт или свобода". Няма нищо по-хубаво от това избирателите на ДПС да пеят патриотичната песен за Райна Княгиня. Аз съм политик, а не просветител и нямам нужда да се оправдавам заради невежеството на другите", подчерта Местан.

"Знамето, ушито от Райна Княгиня, е и наше", настоя лидерът на ДПС. Според него е по-добре богатството на фолклора да ни радва и в него да видим онова, което ни обединява, а не ни противопоставя.

По думите на Здравчев обаче, ако ДПС действително приемат, както заявиха, че това знаме е тяхно знаме, те трябва да го целунат.

Филов от своя страна обясни, че след разпространяването на песента за Райна Княгиня на турски, изпълнена на откриване на предизборната кампания на ДПС в Исперих, първи възмутени са му се обадили дъщерите и зетьовете му.

Те са поискали потомците да реагират, "за да се спре тази гавра с името на нашата баба".

Според двамата правнуци на Райна Княгиня не е случаен изборът точно на тази песен за част от предизборната кампания на партията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-лошотокоето има да види България от ДПС и Турция тепърва предстои! Ама като българите са овце ще загубят територия да не си загубят и държавата! И не чакайте Европа или Америка да ви спаси!
47
1
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 8 години
Другарю Местан до тук добре , но защо не агитираш на български език ,който е приет да се говори в България , а на турски. До кога като риба ще се изхлузваш и от законите в България и от правосъдието. Типична фурнаджийска лопата.Застани като мъж и отстоявай своето. Но.... зависи от свирката която ти свирят.
46
1
 
1
 
! Отговори
н преди 8 години
До АнонименРайна Попгеоргиева Футекова-Дипчева - известна като Райна Княгиня ...като не знаеш не изказвай мнение.
45
2
 
8
 
! Отговори
истински патриот преди 8 години
Защо мълчи великият Бойко Борисов ? Защо мълчи Цацаров ? Местан и ДПС продължават да газят законите в БГ и да се подиграват с българската история и българския език. И никаква реакция от управляващите.
44
1
 
4
 
! Отговори
ао преди 8 години
Те са вълци в овча кожа , ще целунат всичко те си гонят интереса. Но Ще има ли този път някой да ни се притече на помощ?
43
1
 
1
 
! Отговори
25г. преди 8 години
56Да не съм луд толкова да си унижа народа?
42
3
 
3
 
! Отговори
25г. преди 8 години
До АнонименАми ела бе резаче, само да не окаже че са резнали прекалено много? :D Да не се обиди от реалността? Само за това ставете криви картуни, да бършете ***, мазни имбрикчий.
41
4
 
1
 
! Отговори
do 52 от ДПС преди 8 години
още малко и може да изкараш и турците за българи. Тогава пък ще се губи смисъла на всичко това...
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
50 байряк е българска дума, както и доста думи който днес турците ползват. Защо? Защото фигурират в български ръкописи, доста преди да са чули за балканите.
39
0
 
3
 
! Отговори
25г. преди 8 години
47 Тогава кой уши байряка?
38
13
 
2
 
! Отговори
DPS преди 8 години
Ако ще гласуват за ДПС, бихме целунали Байрака (байрак е турска дума) променете и текста бе, щом сте толкова патриоти.
37
1
 
5
 
! Отговори
Да преди 8 години
Да ми цунат дедавеа!
36
4
 
4
 
! Отговори
Химна преди 8 години
Сербез коджа балкан, мави Данюб, гюнеш Румели парлар...
35
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RAINA KNIAGINIA E NEREALNA LCNOST--IZMISLEN SABIRATELEN OBRAZ---ZATOVA NE MOGE DA IMA RODSTVENIZI.
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно е сигурно: Лютви Местан, а оттам и ДПС нищо не прави и не говори случайно.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре ли видях в телевизията и само аз ли в превода на турската песен думите: "Три месеца откак съм на Балканите"? Или сега ще ни обяснят, че лиричният герой е бил в планината и сега слиза да види любимата Райме?
32
0
 
8
 
! Отговори
dido преди 8 години
Предлагам да почнат да пеят и "Къде си, вярна ти любов народна ", в оригинал на Добри Чинтулов и тогава им разрешавам да пеят всичко :))).
31
5
 
26
 
! Отговори
42 преди 8 години
РАЙНА ПОПГЕОРГИЕВА Е ЕДИН ОТ ИЗТЕРЗАНИТЕ СИМВОЛИ НА НАШАТА СВОБОДА. САМАТА ТЯ Е БИЛА МНОГОКРАТНО ИЗНАСИЛВАНА ОТ ТУРЦИТЕ В КРОЯ НА ВЪСТАНИЕТО. КЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО СТАВА АКУШЕРКА И ПОМАГА НА СТОТИЦИ И ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ. А ПЕСЕНТА НА ТУРСКИ СИ Е ЧИСТО И ПРОСТО ГАВРА СЪС СЛАБОСТТА НА НАС БЪЛГАРИТЕ В СОБСТВЕНАТА НИ ДЪРЖАВА.
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледах мазните милионери, бивши агенти и БКПейци, оградени от бедни и смазани хора които в основата са трудолюбиви и честни, си мисля, няма ли между тях будни и с достойнство които да изритат подлеците? Какво направиха Доган и Местан за тези хора, образоваха ли ги, откриха нови стадиони и зали, библиотеки или нови работни места? Нищо подобно! Мъчат се хората с тютюна който бизнес умира и какво бъдеще им обещават? Бедност и зависимост, друго не им дават. Иначе кой ще им гласува?
29
1
 
17
 
! Отговори
Georgieva преди 8 години
Dnes bg, На знамето е извезано СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ, ОПРАВЕТЕ СИ ЗАГЛАВИЕТО! Както ВИНАГИ НЕ СТЕ В ЧАС! Присъствате само когато трябва да триете неудобните за управляващите коментари!!!!

Спонсорирани публикации