420 лева майчинство? Не може, 340 им стигат!

БСП не успя да се пребори с мнозинството
177
420 лева майчинство? Не може, 340 им стигат!
Снимка: архив, Булфото

Въпреки многократните си настоявания социалистите не успяха да се преборят за увеличение на майчинството от 340 лева на 420, колкото в момента е минималната работна заплата.

От БСП за пореден път настояха да се приемат техните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, но искането им не беше одобрено от мнозинството в парламента.

Още по темата

По разчети на левицата увеличението на майчинството с 80 лева на месец би струвало на бюджета около 19 млн. лв. годишно.

"България е в тежка демографска криза. Тя е една от държавите с най-ниска раждаемост сред всички държави-членки на ЕС. Броят на живородените деца в България за 5 години е спаднал с 13 хиляди - от 81 хиляди през 2009 г. е спаднал до 68 хиляди през 2014 г.", припомниха социалистите.

Според тях една от основните причини за това е обезщетението за майките, което не стига дори за елементарни нужди на бебето.

Намаляващата раждаемост е резултат на нарастващата нестабилност и несигурност на младите хора за тяхното бъдеще, смятат още в БСП.

Освен това майките, които получават обезщетение, са били на трудови договори и редовно са плащали осигуровки те си, а тези допълнителни 80 на месец могат да им помогнат да платят приблизително месечната такса за държавна детска кухня или едноседмичния разход за храна на дете до 2 години, мотивира се още от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И стига сте ми обяснявали как вие ми плащате! Аз съм си го платила стократно! Най-вероятно ти който толкова плюеш си от онзи тип хора "Търся работа, но ако може да не намеря"! И къде ще живея е мой личен избор, а ти "столичанино" преди да си изхвърлиш *** през терасата се сети, че на село при баба е по-късночисто отколкото на масата ти! И не забравяй, че през почивните дни бягаш на село при моята Баба да си почиваш!Една МАЙКА провинциалистка от София!
135
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
си почивала вкъщи ще ви обясня, че да си гледаш детето не е почивка!!!-Кърмене, изцеждане, памперси, колики, зъби, захранване, гимнастика, масажи, прохождане, алерги, къпане, приспивне и още много други дейности плюс домакинство!!!На работа си почивах, но тук шефа е друг и не му дреме аз дали имам пари или не то иска да яде!За класификацията на майчинството с две ръце "ЗА"! Освен това социалните да минават на проверка из "малцинствата" как са децата (или парите са профукани за цигари и кебап.)
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проверете кога и защо майчинството е станало две години, а не 6 мес както е било преди това! Защо бащата трябва да издържа майката и детето? Или на него му удвояват заплатата когато родя!? Ах, гадина такава и нищо не ми е казал! А вие "софиянците"! Какво обяснявате софиянци и провинцията!? Или не съм разбрала кога София е станала България!?За какви се мислите!? Като нямате деца хващайте пътя!!! Ако имате и не во харесва да сте с тях - много жалко за децата!А тези дето ми обяснявате как съм ->
133
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като в продължение на годни всеки месец ми вземат по 2 заплати и няма нормални ясли (за детегледачка дума да не става! Кой знае какъв изверг може да ти влезе в къщата!?) нормално е да получавам и нормални доходи и през втората година (защото съм си ги платила)! Защото на никого не съм длъжна! Никой не ми е внесъл 1 ст вместо мен за осигуряване! И всички които ми обяснявате как било в другите държави, я първо проверете и после словоизлиянията! ->
132
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така, сега да ви обясня нещата от живота големи разбирачи такива!Има работа която харесвам. Заплащането ми е достатъчно добро (само да ви кажа, че осигурителния праг е 2400лв на толкова ме осигурява и работодателя). Всеки месец държавата ми одържа по мин. 800лв (доходите ми са различни всеки месец). Аз всеки месец си плащам в продължение на години да имам дете. Всеки месец плащам за допълнително ЗО, че само на общото пази Боже! Обезщетението за втората година майчинство е подигравка с хората!->
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той като се сети с тая жена какво ще е детето как да има желание!
130
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези дето сме си вкъщи да си гледаме децата нужда от пари нямаме!!! Ние не се храним, разходи нямаме! В магазина памперсите и пюретата ни ги раздават срещу "Мерси"! А детето няма нужда от дрехи, че за какво са му! Ама я да изгоним и баща му щото не е някой платежоспособен чичко! Те тия платежоспособните търсят все "нормални" жени - със силиконче, с руса коса ама чак да белее от перхидрола, а ако може и да е толкова умна, че една столица да не знае! А да и изгарят от НЕжелание за семейство!
129
0
 
5
 
! Отговори
Много зле преди 8 години
Кажи им малко на вечно мислещите за себе си, все уж прецакани българи
128
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да защо ли пък да си гледам детето вместо да ходя на работа!? Да виждам първите му стъпки или как за пръв път казва мамо, защо? Нали лелката с минимална заплатка в детската градинка е там да ги вижда, ако не е заета да отваря прозорците де, че нали групата и е много голяма, та дано малко от студа да пооредеят на другия ден!? Да ама нали ще мога да си ходя на работа! Ще се виждаме с дечко за по 1 час преди лягане и стига толкова, то 1 час е достатъчно да не ми забрави физиономията!
127
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо тези които не са наясно с въпроса си правят труда да пускат злобни коментари!? Най-вероятно дори нямат деца, но какво пък нали имат платежоспособни мъже на чийто врат като примка са увиснали. И само за информация майчинството не е помощ, а обезщетение защото майката си има дете за което да се грижи вместо да ходи на работа! И не е нужно тези неграмотни индивиди да и осиновяват детето, тъй като преди майчинството на майката са и правени одръжки от заплата за същото това майчинство!
126
0
 
2
 
! Отговори
Много зле преди 8 години
Аз знам че е помощ,просто съм написала неща който се копуват ежемесечно от всяка майка и как тази "помощ" не стига, по вашата логика не трябва и еднократна помощ да се дава. По този начин принуждават майките да се върнат на работа и да си зарежат децата. А защо никъде не видях да негодувате че на ромките им ги направиха 450 и сега вместо да подпомагате българските майки ще подпомагате ромките!!!
125
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Много зле Аман бе, аман! Ти не разбираш ли, че това е ПОМОЩ. Хората не са длъжни да ти покрият всички разходи по детето. Не сме длъжни да ти осиновяваме детето, да си си намерила платежоспособен мъж.
124
2
 
2
 
! Отговори
Иванка преди 8 години
Че на кого му трябват тия гнусни детски? Хахахаха. Няма да падна толкова низко.
123
3
 
5
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Ето тук при това гласуване ясно се вижда кои партии са анти-български и провеждат геноцид и кои партии са про-български и провеждат социална политика. Про-българските са Патриотичен Фронт, Атака и БСП това е и да не ви харесва алтернативата е много по-зле.
122
3
 
7
 
! Отговори
Ивчето ;) преди 8 години
Закакво ви е майчинство бе? Хвърляйте ги на бабите и ходете да се гърчите,детето ви да реве като ви види,щото сте на извънземни смени и няма даже да ви познава. Еее на държавата и писна вече да ви гледа децата,я се стегнете *** такива!!! Ще циврят за пари не ви ли писна?Като ви е писнало прекръщавате се на айше и хоп вие сте от малцинствата и може да взимате каквото поискате от държавата... :(
121
2
 
7
 
! Отговори
Много зле преди 8 години
Еми или моя мъж трябва да работи за 1000лв или да съм на рокфелер внучка бе мама му стара.Имам чувството че тия дето пишете коментари от рода не им давайте или нямате деца или сте ги хвърлили на някоя от бабите да ви ги гледа!!! А по въпроса за чужбина,ако ми кажете една страна в която родилка да си плаща,че ражда, няма да напиша нито ред повече ;)
120
1
 
7
 
! Отговори
Много зле преди 8 години
(предполага се,че на това дете и дрехи ще му трябват) около 50 лв на месец разни мазила за кожата на човечето около 30 лв месечнолично аз на моето дете му взимам вода бебелан(не защото ме мързи да му преварявам,а защото така ме е посаветвала педито) което ще рече още 30 лв на месецкато сложиш ток и вода защото трябва да го къпеш почти всяка вечер там има около 50лви трябва да имаш и поне 200 лв заделени ако недай си боже се случи нещо аз до тук ги искарах над 450 лв за месец
119
1
 
8
 
! Отговори
Много зле преди 8 години
Коя нормална майка ще си зареже детето на 1 година да й го гледа някой непознат пък какво остава за 6 месечно?Значи тука гледам толкова противоречиви коментари,че не е истина... хем който си има деца да си ги гледа,хем захвърлете ги в забавачките. Като ви гледам как мислите...еми не ви е Бойко виновен на психична основа е. И все пак,това което искам да кажа е80бр памперси - 37лвкондензирано мляко - 29 лвкапки за коликите -16 лв (на всеки 5 дена)--->
118
17
 
11
 
! Отговори
Непозната преди 8 години
До 137Именно защото сме най-бедната държава в Европа не можем да си позволим такава прекомерна социална политика, каквато дори в богати социални държави като Швеция и Канада няма. Не е редно да се насърчава мързела на младите майки, а и на бащите, които е редно да издържат децата си.
117
1
 
17
 
! Отговори
me преди 8 години
Ами 420лв да им дават, направо майките да си плащат за правото и честта да раждат и гледат деца. Земята е пренаселена, България е призвана да изчезне за да може повече китайци да се плодят. Не сте ли го разбрали още? Това правителство провежда геноцид спрямо народа си. И не само това, но това е особено талантливо. Ако питате тях, хората трябва да се произвеждат направо на 18, да работят докато мърдат, а разболеят ли се, направо да се самоубиват. Така че майките да не се надяват, нямат шанс.