420 лева майчинство? Не може, 340 им стигат!

БСП не успя да се пребори с мнозинството
177
420 лева майчинство? Не може, 340 им стигат!
Снимка: архив, Булфото

Въпреки многократните си настоявания социалистите не успяха да се преборят за увеличение на майчинството от 340 лева на 420, колкото в момента е минималната работна заплата.

От БСП за пореден път настояха да се приемат техните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, но искането им не беше одобрено от мнозинството в парламента.

Още по темата

По разчети на левицата увеличението на майчинството с 80 лева на месец би струвало на бюджета около 19 млн. лв. годишно.

"България е в тежка демографска криза. Тя е една от държавите с най-ниска раждаемост сред всички държави-членки на ЕС. Броят на живородените деца в България за 5 години е спаднал с 13 хиляди - от 81 хиляди през 2009 г. е спаднал до 68 хиляди през 2014 г.", припомниха социалистите.

Според тях една от основните причини за това е обезщетението за майките, което не стига дори за елементарни нужди на бебето.

Намаляващата раждаемост е резултат на нарастващата нестабилност и несигурност на младите хора за тяхното бъдеще, смятат още в БСП.

Освен това майките, които получават обезщетение, са били на трудови договори и редовно са плащали осигуровки те си, а тези допълнителни 80 на месец могат да им помогнат да платят приблизително месечната такса за държавна детска кухня или едноседмичния разход за храна на дете до 2 години, мотивира се още от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който им е правил децата, той да ги издържа.Държавата не им е длъжна с нищо.Държавата има други приоритети - да строи магистрали.
95
2
 
11
 
! Отговори
До 112 преди 8 години
Ти си голям *** човече.Дървата плаща на мед ,сестра ,а тя е с френски паспорт .Шди да нахраниш кравите ,че огладняха ,Не пиши неща от които не разбираш
94
8
 
6
 
! Отговори
до 111 преди 8 години
Тия ги разправяй в кръчмата във вашето село. Кой ще ти прати безплатна помощница за 6 месеца бе. Тя да не е на фотосинтеза тая помощница. При това французойка ще слугува на българка без пари. Ти изби рибата направо.
93
4
 
18
 
! Отговори
До 106 преди 8 години
Обиколил си дръжки.Може да не се казват като тук майченски ,но една камара държави предлагат толкова неща за да стимулират раждаемостта ,че ти даже не можеш и да си ги представиш.На сина балдъзата живее във Франция ,имаше едно дете и сега роди близнаци.Повече няма да ходи на работа докато е жива освен ако тя не иска ,и за щест месеца и пратиха персонална медицинска сестра за помощница в къщи докато децата пораснат
92
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България никога няма да се оправи, тъй като българинът е със сбъркан чип и постоянно си мисли, че Държавата или някой друг била длъжна да се грижи за него. Това е наследство от социализма. Само че хората пожелаха да скъсат с него. Нали имаше двумилионни митинги на Орлов мост и гора от вдигнати ръце с двата пръста. Сега от какво пак се оплаквате. При капитализма е така - човек за човека е вълк и надделява по-силния.
91
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 97Вече периода е 18 месеца назад, а плащай осигуровки на кифлата толкова.
90
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нали при управлението на ГЕРБ, България процъфтява и се раждат най-много деца.Какво се жалват сега кърмачките-избирателки ?
89
1
 
8
 
! Отговори
РОСЕН преди 8 години
До perekly: ТО НЕ Е ЛИ ЕДНО И СЪЩО БЕ ,БЕЗХАБЕРНИК ? ИЛИ САМО ПРИКАЗВАШ ,ЗАЩОТО БСП Е ИНИЦИАТОРА ЗА ТОВА. ОТ25 ГОДИНИ ДРЪНКАТЕ ЕДНО И СЪЩО И НИЩО РАЦИОНАЛНО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ ОТ ВАС -САМО ЛИКВИДАЦИИ,КРАЖБИ И УБИЙСТВА !
88
2
 
13
 
! Отговори
Буба Мара преди 8 години
До Анонимен 102Всичко хубаво си го казал ама има едно НО.Къде са яслите да поемат 6 месечните деца? Знаеш ли колко струва частна ясла и консумативи по едно дете. Да се махне ДДС на детските стоки. Като се направи това тогава може още и на първия месец майката да се връща на работа. Римляните могат да се лекуват по друг начин с ценз:-липса на основно образования - нищо или минимално 100лв,-основно - 150лв.-средно - 300лв.-висше - 450 или повече.Индианец.
87
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста страни съм обиколил по света и вярвайте ми - България е единствената, в която има така наречените майчински. Пълен парадокс е това. Какво значи някой да ти плаща майчинските ?
86
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО СА ВИ И ТЕЗИ ЩОМ ГЛАСУВАТЕ ЗА МУТРИТЕ И ЗА ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ. ВСЕКИ СИ ЗАСЛУЖАВА Х.Я!! А ДАЛИ МУ ХАРЕСВА НИКОЙ НЕ ГО ПИТА!
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 102Да направят повече ясли и градини и тогава да е платено 6м. Тези деца кой да ги гледа после??
84
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До SharkЕми нагли са! Правим се на европейци, ама само ако ни е угодно, нали? Ако може техните заплати и да си седим у нас 2 години и да искаме само позитивите! Няма как да стане, защото трябва малко да се напънем, защото така не сме нещо повече от сините венци! Само охкаме и пъшкаме и с търкаляне вкъщи нищо няма да променим! Предлагам 6-месеца майчинство с платени майчински и толкова! Това да започне най-напред с ромелята!
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига бре, онези дето се раждат в чужбина България им плаща майчинството. По статистика от догодина, ще се раждат повече българчета в чужбина, отколкото в България.
82
1
 
6
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Никаква аванта, гърч до дупка трябва да се стимулира хората в България да имат ниски доходи, така вие ще се научите да уважавате своите 240 смирени депутати,които мизерстват с 3 бондака заплата без бонусите.
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм се чудил защо средната РЗ е надута и нереална. А то било заради депутатската и на съветниците по общини. Техните заплати са вързани за средната работна заплата в страната. И така наскоро тихомълком депутати и съветници си повишиха заплатите....без много шум.
80
11
 
9
 
! Отговори
до 96 преди 8 години
Абе платени осигуровки, нали всички знаем как става - някой си наема любовницата, назначава я 6 месеца на договор с 1 500 лв заплата, после я забременява и цоцат 2 години държавата въз основа на фалшифита осигуровка. Не сме паднали от Марс все пак.
79
1
 
13
 
! Отговори
420 преди 8 години
До АнонименТук обаче става въпрос за майчинството от НОИ, а не за социалното което се дава на този етнос. Майчинството от НОИ е въз основа на платени осигуровки, тези жени са работещи, а другото се дава на общо принцип всяка година с всяко раждане и така до 10-тина броя чаа--та.
78
1
 
13
 
! Отговори
perekly преди 8 години
Не увеличение на майчинството, а реални данъчни облекчения за родителите.Това трябва, но "соц" партията знае само да раздава, а не да управлява...
77
0
 
19
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Поне увеличение на тримесичие за депутатите има. Те са ни по скъпи и мили от децата на България.