420 лева майчинство? Не може, 340 им стигат!

БСП не успя да се пребори с мнозинството
177
420 лева майчинство? Не може, 340 им стигат!
Снимка: архив, Булфото

Въпреки многократните си настоявания социалистите не успяха да се преборят за увеличение на майчинството от 340 лева на 420, колкото в момента е минималната работна заплата.

От БСП за пореден път настояха да се приемат техните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, но искането им не беше одобрено от мнозинството в парламента.

Още по темата

По разчети на левицата увеличението на майчинството с 80 лева на месец би струвало на бюджета около 19 млн. лв. годишно.

"България е в тежка демографска криза. Тя е една от държавите с най-ниска раждаемост сред всички държави-членки на ЕС. Броят на живородените деца в България за 5 години е спаднал с 13 хиляди - от 81 хиляди през 2009 г. е спаднал до 68 хиляди през 2014 г.", припомниха социалистите.

Според тях една от основните причини за това е обезщетението за майките, което не стига дори за елементарни нужди на бебето.

Намаляващата раждаемост е резултат на нарастващата нестабилност и несигурност на младите хора за тяхното бъдеще, смятат още в БСП.

Освен това майките, които получават обезщетение, са били на трудови договори и редовно са плащали осигуровки те си, а тези допълнителни 80 на месец могат да им помогнат да платят приблизително месечната такса за държавна детска кухня или едноседмичния разход за храна на дете до 2 години, мотивира се още от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
10
 
! Отговори
Занзибар преди 8 години
До CartmanВсе тая къде живееш. Политическата върхушка ограбвала, чакай бе, хората от провинцията роби ли са, еничари ли кво, не могат да си отстояват човешките права ли? При зор - едните зад граница, другите стават пришълци?! Щото така е по-лесно за сгънатия на 15 българин. по-лесно е да се надупи и после в къщи да избива комплеските и само да злобее или коментира по фейса. Патриотично звучи, right?! Е с това мислене, провинциалистите се самозатриват и си късат корена.
55
1
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 8 години
Айде сега БГ мамите пак да си го изберат щото е мн готин виждаш ли! Ама много се радвам! Видов ден верно!
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия май се опитват да клатят стабилната лодка на Баце и искат да му бутат правителството.Ааа, няма да стане тая работа. Баце вече внимава много. И си мери редовно кръвното.
53
1
 
10
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
Моляяяяяяяяяя, какви 480 лв заплата ?Ами те римляните от Факултето, работещи в ТИТАН, вземат по 620 лв.
52
3
 
26
 
! Отговори
Майка преди 8 години
Как очаквате да се върнем на работа, когато детето ми е на няколко месеца?! При липса на ясли и компетентни хора, които да работят там?! Какво сравнявате само България с другите държави от Европа?! Вие добре ли сте, не знаете нищо, ама си говорите! Там са осигурили специални ясли за бебето, за малки деца. Родителите могат да се върнат на работа, позволяват им дори да излизат в работно време, за да кърмят.. Как и къде да си дам аз няколко месечното ми бебе тук?! Няма къде!!!
51
2
 
7
 
! Отговори
sh преди 8 години
Видя се добре, кои са спонсорите на цветнокожите-БСП, ДПС и Ятака....тях трябва да обвиняваме за всичко!!
50
3
 
8
 
! Отговори
Cartman преди 8 години
До Занзибар Аз в София не живя. А ще ти кажа защо така наречените от вас селяни отиват в София. Защото политическата върхушка ограбва тяхните родни метса и налива парите в София за да създаде илюзорен облик, че и в България има нещо за света. Та хората няма какво да правят и не им остава избор затова идват за да ви вземат работата и да ви станат шефове!
49
8
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
Извинявай ама в София ако работиш за под 1200 лв, означава само едно - че просто си некадърен и не ти е мястото тук.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алоооо, оплювачите и оплювачките на София. Като толкова не ви харесва, кой ви държи насила тук. А престанете да плювате постоянно, защото аз като човек роден, израснал, изучил се и работещ в София се вбесвявам, когато някакви селчовци и селянки оплюват града ми.
47
1
 
4
 
! Отговори
Занзибар преди 8 години
До онбашиятаАхахахахахха сцепи мрака човече, браво!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И после 7 млн. българи... не може и 4 им стигат (1/3 от които ***)!
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен До 38 в САЩ борбата е да имаш работа - тогава можеш да си позволиш нормалните неща тук да имаш работа - нищо не значи пак няма да можеш да си плащаш сметките и пак няма да ти стигат парите за ХРАНА
44
1
 
9
 
! Отговори
Cartman преди 8 години
До Много злеИменно, за това сме в такава демографска криза. Същите тези, които не искали да плащат за да има българчета ще ти кажат, че не искат да плаща за да се образоват и децата. Те за нищо няма да искат да плащат ама после недоволстват, като живеят сред "селяни", неграмотни, некултурни и ***!
43
3
 
10
 
! Отговори
Много зле преди 8 години
И между другото ако го няма това майчинство близо 80% от хората в страната който имат деца трябва да седят на 480 лв мин заплата на мъжа!!!
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не му харесва София - торбето, фиата и на село.
41
4
 
7
 
! Отговори
да преди 8 години
До 33то е ясно никой на никого за нищо не е длъженне е въпроса някои да е длъжен на другвъпроса е че няма визия и дългосрочна политика това не е са помощи и дарения ....това е израз на отношението на държавата към жените които искат и имат деца в тези тежки времена, когато и на три работи да работиш няма да можеш да осигуриш нормално съществуване на близките си освен ако не си на висок държавен пост - вземеш евтин държавен апартамент и очакваш комисионни.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 38 Баба ти и дядо ти са били същите *** ,дошли в София с цялата си селска простотия която си личи и по теб- предава се по наследство
39
5
 
9
 
! Отговори
Cartman преди 8 години
До до 27Първо наистина си се самозабравил защо реши, че изобщо ще живея в София разбирасе , че не живея там. Второ Фандъкова си я избирате вие, защото е олицетворение на мисленето ви, как за всичко били виновни селяните, тя затова иска да слага такси на входа на София за коли с други регистрации! Трето София е това, което е благодарение на т.нар. селяни, ако не бяха те и званието столица нямаше да сте нищо по-различно от Перник, Кюстендил, Дупница или Враца.
38
7
 
13
 
! Отговори
Много зле преди 8 години
Вие нормални ли сте всички бе?Да сте мислили преди да сте ги правили... Ми помислих работила съм за сина си и какво дори със спестени 5000хил лева и мъжа ми работи и пак не можем да се оправим а той е едва на 3 м и тепърва минава на кондензирано мляко... Като ви гледам коментарите не се учудвам че всяка втора майка е над 40годишна със близнаци инвитро,щото е чакала да събере някой лев!!!!Незнам тия в НС ли зле или вие?
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се чудете, трябва да има пари за мигрантите. Скоро ще ни пратят десетки хиляди.