420 лева майчинство? Не може, 340 им стигат!

БСП не успя да се пребори с мнозинството
177
420 лева майчинство? Не може, 340 им стигат!
Снимка: архив, Булфото

Въпреки многократните си настоявания социалистите не успяха да се преборят за увеличение на майчинството от 340 лева на 420, колкото в момента е минималната работна заплата.

От БСП за пореден път настояха да се приемат техните предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, но искането им не беше одобрено от мнозинството в парламента.

Още по темата

По разчети на левицата увеличението на майчинството с 80 лева на месец би струвало на бюджета около 19 млн. лв. годишно.

"България е в тежка демографска криза. Тя е една от държавите с най-ниска раждаемост сред всички държави-членки на ЕС. Броят на живородените деца в България за 5 години е спаднал с 13 хиляди - от 81 хиляди през 2009 г. е спаднал до 68 хиляди през 2014 г.", припомниха социалистите.

Според тях една от основните причини за това е обезщетението за майките, което не стига дори за елементарни нужди на бебето.

Намаляващата раждаемост е резултат на нарастващата нестабилност и несигурност на младите хора за тяхното бъдеще, смятат още в БСП.

Освен това майките, които получават обезщетение, са били на трудови договори и редовно са плащали осигуровки те си, а тези допълнителни 80 на месец могат да им помогнат да платят приблизително месечната такса за държавна детска кухня или едноседмичния разход за храна на дете до 2 години, мотивира се още от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
2
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
***
115
3
 
27
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 години
Защо трябва майчинството да е в размер на някакви пари ?Не трябва ли да е Политика на Държавата - пример ако се осигуряваш на 1000 лева да ти дават 800 без данъци когато станеш Майка .Ще кажете че младите българки нямат трудов стаж , но защо на младите ромки дават тези пари ?В България тече целенасочена асимилация на местните .И Големия Въпрос - ЗАЩО Българите не получават Детските Добавки от 35 лева месечно а ромските деца получават ?Въпроса е Принципен , Риторичен и обиден .
114
18
 
13
 
! Отговори
Непозната преди 8 години
Доста тенденциозно заглавие. Истината е, че няма друга страна в света, която да има две години платено майчинство. Така че трябва по-скоро да се мисли да се премахне втората година платено майчинство, а не да се увеличават парите за нея.
113
3
 
27
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Мразех комунистите ! Но комай трябва да ги връщаме! България се разпада !10 милярда нов заем , най ниски заплати, разпадащи се здравеопазване и образование и всичко това под вещото ръководство на уж демократи . Хора какво правите ? Събудете се !
112
3
 
12
 
! Отговори
Бун преди 8 години
Естествено, че децата ми ще емигрират.Даже обмислям след средното образование и чао!Никога не съм се надявал на 30 лв детски на месец или там каквото било.Твърдо и категорично тази генерация не трябва да живее тук!За следващата ще видим!Не ми говорете за патриотизъм, защото кашкавала е с пари :)
111
1
 
25
 
! Отговори
Няма държава преди 8 години
От пармалента не искат да вдигнат майчинските, а искат младите хора да имат деца и да останат да работят и живеят в България. Е, няма как да стане. Най-естествената реакция е да емигрират.
110
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основно образование без трудов стаж - 100 лв на детеОсновно образование + поне 3 години трудов стаж - 200 лв на детеСредно образование + поне 3 години трудов стаж - 420 лв на дете (колкото минимална работна заплата)Висше образование ( не се изисква трудов стаж) - 600 лв. на детеТолкова е просто всичко, така ще се отсеят Ромите които само раждат и чакат парите, а и ще бъдат стимулирани да работят за да имат трудов стаж за помощите.
109
2
 
26
 
! Отговори
до 123 Истината преди 8 години
И идея си нямаш колко си прав! Като спрат майчинските на индивиди без средно образование и затегнат контрола на детските давани за деца раждани от деца ще има пари не за 420лв майчинство ,а за 820лв!С жена ми сме на 27 години и двамата висшисти инженери ,с по 3 години трудов стаж и в момента чакаме първото си дете.Като и сметнахме майчинските (работодателят не ни осигурява на реалните) и като видяхме цената на сухото мляко и другите разходи ,които ни предстоят ни прилоша.За детски да не говоря
108
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип тези пари са за ПОМОЩ. Основната част от издръжката на децата си трябва да осигурите сами.
107
2
 
35
 
! Отговори
Мисля, че преди 8 години
Майчинските трябва да се обвържат със завършено образование и стаж. На групи. Без средно образование 320, със средно 420, бакалавър 600, второ висше 800. Толкова е просто! Това да важи за втората година на детето, за първата година на всички 90% от средните осигурителни вноски за две години до раждането. Социални майчински за без стаж и без образование 320.
106
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майчинство само за пълнолетни, завършили поне средно образование-----------Напълно съм съгласен с теб! И гласуването трябва да е по подобни критерии, обаче на това в "модерното" ни общество се казва дискриминция. А и ромчетата си ги гледаме като лесен електорат. Вече 25 години се извършва геноцид над Българската нация. Докога?
105
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като не искате да "живеете в самота" и единственото нещо на което сте способни е да се множите, и само в това се чувствате полезни и 2000 лв на месец няма да ви помогнат. И имаше коментар, 340 лв за втората година.... една година почивка от работа е достатъчна, като искате да си гледате децата докато отидат в колеж, ще ядете ориз и ще си живеете весело Не Самотни
104
0
 
12
 
! Отговори
до 121 преди 8 години
Като се изказваш толкова неподготвен срещу Солидарния принцип, моли се че си здрав.Ако беше с някакво тежко заболяване, както много хора, друга песен щеше да пееш.
103
2
 
8
 
! Отговори
... преди 8 години
117ти бил съм доста по чужбина и то не да мия чинии. Не казвам, че съм против каквито и да било удръжки, НО трабва да има нещо насреща. не само солидарни фондове, които издържат една не малка част от населението на България. Да в Гемания данъците достигат 50 и над % от възнаграждението, но се ползват определни облекчения при едно, две, три деца. Разходите по тях се признават от облагаемия доход. И айде на бас, че по тази схема нашите данъци няма да са от най- ниските. Сметни разходът за дете/мес
102
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, Бойко !Мачкай комунистите и децата им !Нашите герберастки деца са осигурени за век напред,а пък твоят Малък Бочко е милиардер още с раждането си.Никакво отстъпление пред комунистите !Не се огъвай !
101
17
 
13
 
! Отговори
браво, бе преди 8 години
никоя българка никога не е гледала детето си с пари от майчинствотези пари са само за ци ганките и това всеки го знае ама се правите на лудираждаемостта била ниска,защото майчинството било ниско - простотииправилно не го вдигат !!!
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приятел, много въпроси на които няма кой да ти отговори.Но ти все пак се обърни към Премиера, той може всичко - току-виж ти помогнал.Още повече, че има спешна нужда от силен PR в момента.
99
0
 
13
 
! Отговори
... преди 8 години
Защо нямам лична пратида за осигуровките и сега, когато детето ми е със заболяване, което трябва да се лекува в чужбина и струва пари, аз съм отново на кота нула не стига, че съм всесъл сума ти пари в държавата или отново някои са по- от други. Защо не мога да прехвърля част от внесените от МЕН пари в НОИ, за да помогна на майка ми, която има онкологично заболяване, а е работила над 35г и продължава, а отново трябва да се плаща? Защо...?
98
7
 
5
 
! Отговори
до 115 преди 8 години
Е, ти направо построи комунизма.Няма такава държава, където да не ти удържат данъци.Освен това в България данъците са най-ниските в Европа.Отиди в Германия да видиш какво се казват данъци.
97
2
 
21
 
! Отговори
... преди 8 години
Аз съм съгласен и да няма майчинство, но да не ми удържат и пари от заплатата. детето ми е на 1г 8м. Аз съм с 11г тудов стаж, жена ми с 8. Винаги сме се осигурявали на реалния. На мен месечно ми удържат повече, от колкот жена ми получава като майчиски, а на среща не получавам нищо. Защо ЗО е % от заплатата, като нямам никаква привилегия в здравеопазването за това. Значи трябва да се фиксира твърда сума на калпак. Не получавам детски, щото съм бил богат, но плащам за поне такива 5 хъхрещи.