Показахме мощ по въздух и земя

Вижте най-мащабният парад от години в снимки
326

Снимка: БТА

Българската армия отбеляза професионалния си празник и Деня на храбростта с най-мащабния си парад от няколко години.

В парада тази година се включиха повече от 1300 военни и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС. Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски и на Военната полиция участва в парада за първи път от 2009 г. насам.

В началото му президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Още по темата

Парадът, командван от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме.

Пред погледите и аплодисментите на стотици граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военната академия "Г. С.Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

В парада се включиха танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата, 120 - мм самоходна минохвъргачка "Тунджа", БТР, зенитно-ракетен комплекс "Оса-АК", 152-мм гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани "Хамър", бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън", бронирани автомобили "Санд кет", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300.

Над площада преминаха вертолети "Кугър", Бел-206, военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебни самолети "Пилатус" и L-39 и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София прелетя и вертолет "Пантер" от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още по темата: военен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
4
 
17
 
! Отговори
Бармалей преди 7 години
Смешници. "Мощ" на комар, наглост на американска пoдлoга! И същата миризма.Смрад и унижения.Въже, CAПУH, червеи...
172
2
 
11
 
! Отговори
Бармалей преди 7 години
Смешници. "Мощ" на комар, наглост на американска пoдлoга! И същата миризма. Смрад и унижения.Въже, ***, червеи...
171
4
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
..."Който с вида си ще подтикне врага да превземе страната/Англия/"-реплика от филма "Смело сърце".А сега направете сравнение със....Сетихте ли се?А така.
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 228. И СПИН-а е без пари
169
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и колко от "тежкотоварната" техника...сме взели на заем за парада?
168
3
 
1
 
! Отговори
обективен преди 7 години
До до 232,Ресурса на МиГ-29 руснаците последно са го увеличили на до летателни 4000часа! За какви 350 часа говориш-не знам! Въпреки това и аз също съм за Грипен, понеже по-малко двигатели ще трябва да се обслужват и по-малковероятно е да има схеми с комисионни! Ще трябва, обаче тепърва да се учат хора за неговата поддръжка, ама няма как!
167
4
 
14
 
! Отговори
Саманта преди 7 години
От америка имаме още един голям подарък при това съвсем безплатно внесен-американска кафява ***. Има я в цяла България който не знае да се осведоми :) При това има супер яка популация размножава се със стотици и хиляди , а не като старата черна *** по 1- до 12 на поколение големи и трудно се крият. Американските са хитри снасят яйцата си навсякъде където има влага и после бум имате си домашни животинчета американски у вас!
166
4
 
3
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
до 232Колегата 236 е милостив. За ф-22 не е писал. Там разликата е между Москвич 408 и кадилак елдорадо
165
9
 
6
 
! Отговори
до 232 преди 7 години
Авиошоу, "спиращи дъха фигури".........бла, бла бла........ "Супер фигури" прави МиГ 29 а пък радара му едвам хваща на 50 км.Ракетите му "въздух-въздух" с технология 1960 г. Далечина на полета .......1/2 от Ф-16, за Ф-15 изобщо да не говоря. Смешен самолет, без нито една въздушна победа с изключение на два броя "Чесна" в Куба и един ....МиГ 21 Еритрейски!!! Беше *** срам да го гледам днес!
164
3
 
22
 
! Отговори
Генщаб преди 7 години
Един гей парад има по-голяма мощ от парада на Българската армия, нищо че са само меки китки.
163
10
 
8
 
! Отговори
до 232 преди 7 години
До до 229Стига с тази евтина руска пропаганда. Никой не ти се връзва. От такива "спиращи дъха" фигури прословутото Су-30 падна като ютия на земята в Париж. И разбери най-накрая, че задачата на един изтребител не е да прави "шоу" на публиката а да сваля вражеските такива. И понежа аз разбирам от тази техника ще ти кажа само един простичък факт: Ресурс на двигателите /два!/ на МиГ-29 -350 часа. Грипен/един двигател/ -3500 часа.
162
1
 
4
 
! Отговори
пиша от Турция преди 7 години
Незнам как ще заспя тази вечер.
161
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
230, да не намекваш, че сега не сме си подарили и земята, и ресурсите, "на всички, които я пожелаха", а управниците, даже и министрите ни не се съгласуват преди назначението с Американското посолство, и че земята ни е неприкосновена? То не бяха френски парашутисти, то не бяха американски рийнджъри, а сега и бежанци минават , кой от където му се иска, а ти говориш за Държава и Суверенитет.По времето на СССР дали можеше да стане това?
160
10
 
7
 
! Отговори
до 230 преди 7 години
До АнонименВ замяна на всичко това, ние пък бяхме подарили на СССР земята си и СССР назначаваше и уволняваше нашите управници. Не излизахме зад граница без 300 проучвания на произхода ни и всички се натискаха за долари и кореком. СССР разполагаше с нашата свобода. Виж, сладък, аз не разчитам на подаръци от когото и да е. Но ако ше говорим за това, един само Хитлер ни е възвърнал отнета територия, на път е било и Македония да стане наша. СССР що не ни върна територия? Ако толкова ни обичат?
159
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от СеверозападаЗа мен Грипен е най-доброто решение. Като летателни параметри е равен на най-доброто още непроизведено руско. Нов, евтин, с ниски разходи по поддръжка и впечатляваш ресурс на двигателя. И някак си по-"неутрален". Не вярвам шведите да дадат "комисионна' на някой. Предлагат супер условия за лизинг и обучение. Достатъчни са ни.
158
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро чух една умна приказка, от човек, който въобще не можеш да обвиниш, че е комунист и симпатизира в момента на Русия.Човекът каза, че Русия, по-точно, бившия СССР ни продаваше навремето срещу чушки и домати, паста "Поморин",коняк "Слънчев бряг"и цигари "Стюардеса" най новите технологии, с които разполагаше, а някой направо подаряваше. А Америка ни е подарила само две неща-бомбите над София и Враца, и Колорадския бръмбар.Без коментар.
157
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Показахме мощ по въздух и земя.---------Мощ ли???По-скоро пародия на това в което превърнаха Българската армия!
156
1
 
9
 
! Отговори
Чекист преди 7 години
Поразен съм от невероятната мощ на българската армия.
155
1
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен221Може и така да е, не споря, не съм в течение на това, но генерала не е отчел едно-комисионните, които трябва да се получат, от подписващите сделката.Като се разберат-ще купят.Но съм говорил с бивш офицер от авиацията, който още преди години е виждал Грипените на учение у нас, как кацат, как излитат, зареждат, запускат, и казваще още тогава, че ние сме бита карта отвсякъде, сега ставаме само за селски пъдари в небето."Откраднаха ни небето" както казва пилота от Индия...
154
4
 
0
 
! Отговори
обективен преди 7 години
До анонимен 222,Аз въпроси не съм задавал! Като ще ми коментираш поста поне поне пиши малко по-кадърно! В българския език изреченията имат определена конструкция, а не хаотична последователност от думи!

Спонсорирани публикации