Показахме мощ по въздух и земя

Вижте най-мащабният парад от години в снимки
326

Снимка: БТА

Българската армия отбеляза професионалния си празник и Деня на храбростта с най-мащабния си парад от няколко години.

В парада тази година се включиха повече от 1300 военни и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС. Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски и на Военната полиция участва в парада за първи път от 2009 г. насам.

В началото му президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

Още по темата

Парадът, командван от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме.

Пред погледите и аплодисментите на стотици граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха Знаменният взвод на Националната гвардейска част и представителните блокове на Военната академия "Г. С.Раковски", Националната гвардейска част с бойното знаме на частта, Националния военен университет "Васил Левски", на Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите и служба "Военна полиция".

В парада се включиха танкове Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "Гвоздика", бойни машини на пехотата, 120 - мм самоходна минохвъргачка "Тунджа", БТР, зенитно-ракетен комплекс "Оса-АК", 152-мм гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън "Град", тактически ракетен комплекс "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронирани "Хамър", бронирани колесни машини "Командо селект" и "Гардиън", бронирани автомобили "Санд кет", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300.

Над площада преминаха вертолети "Кугър", Бел-206, военно-транспортни самолети "Спартан" и Ан-30, учебни самолети "Пилатус" и L-39 и бойните самолети МиГ-29 и Су-25. За първи път над София прелетя и вертолет "Пантер" от ВМС във формация с вертолетите на ВВС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още по темата: военен парад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
7
 
! Отговори
Един от Северодапада преди 7 години
До Анонимен216 Падат и от двете страни, в един конфликт. Въпросът е, дали падат, застреляни в гръб, от уж приятелска страна, или падат, ударени от зенитната артилерия, защото нахално летят над някоя страна, мислейки, че са невидими, и после сърбите се извиняват"Извинявайте, не знаехме, че е невидим!".Ако не знаеш за какво говоря, питай баща си, той поне ще помни, ще помни и как уплашени пилоти пускаха ракети над София, като ги осветят радарите на Ломски форт.
152
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До обективенСам си пишеш и сам си отговаряш. Прави го по-умно поне. то излагация.
151
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от СеверозападаГенерала е най-силния радетел за закупуване на нови изтребители.
150
1
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен216 Именно за това става въпрос.Пенявеше се генерала, обясняваше колко сме силнии подготвени, а става дума за 2 самолета, 5 самолета, които , сигурен съм, след парада няма да летят година, за да се пази моторесурса им. А единствената цел която имат, е "въздушна полиция", тоест, да обикалят само, ако се наложи, за друго не стават.Пилота каза истината в очите-безкрайно изостанали, като тактика, обучение, въоръжение, поне да не се излагаме.
149
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от СеверозападаПука ми за парадите. Интересува ме кои самолети падат и кои -не. С парадна униформа и маршова стъпка битки не се печелят.
148
1
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен212За руските салтанати-почакай 3 дни, и сравни как се марширува на тяхния парад, с това, което показаха нашите, ако въобще може да става дума за сравнение. Сравнявай ги и с военния парад в Пекин, има го качен в нета. А за това, какви трябва да са офицери и войници-не е необходимо да гледаш в Русия. Виж в старите снимки, хроники, как са изглеждали ония, които превзеха Одрин, биха се при Дойран и Тутракан. Снимки има в "Изгубената България", сайта.....
147
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от СеверодападаГледах го този пилот който сега работи в Индия. Само, че не видях къде "оборва" генерала. Напротив, каза , че само той/генерала/ може да оправи нещата в авиацията. И още нещо го видях и чух да казва:"Когато влязохме в НАТО и за първи път при нас кацнаха новите ни колеги разбрах колко много сме назад технологично"
146
1
 
6
 
! Отговори
Един от Северодапада преди 7 години
До Анонимен212 Приятелю, гледа ли един репортаж, мисля че беше по Нова, преди да почне парада? Репортажа с танкистите? Та те бяха над 30 годишни, и толкова тлъсти, че се чудя, как влизат в танковете...На тях ли разчиташ, да те пазят? Все полковници, капитани, уж надъжани, а и те сами не вярват в това, което казват, да не говоря за един генерал, на авиацията, когото един бивш пилот-изтребител, във връзка от Индия по скайп, обори тотално.
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо автомати им дайте тромпети и саксофони! Противникът ще бяга от звукова ударна вълна.
144
0
 
6
 
! Отговори
Един от Северодапада преди 7 години
Да не говорим, в какво състояние е техниката ни.Танкове Т72, които днес са в музея , в НВИМ, Миг 29, вертолетите. Това, което са подарили, пардон, продали американците, са едни високи и на вид не стабилни машини, подходящи за патрул в Ирак, но не и за бойни действия-виждат се от километри, и първия печен стрелец с гранатомет ще ги отнесе.Още разчитат на руските зенитни ракети, но не знаят, че в Чечения и други местни конфликти, руско оръжие "не ще" да стреля по руски самолети, "свой чужд" систем
143
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един от СеверодападаНа тебе само маршируване ти в главата. Пука ми дали могат да маршируват. Войника е войник за да воюва, не да марширува. Аман от руски салтанати.
142
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 7 години
До Тя 207Що бе, не е ли ден на овчаря.
141
3
 
3
 
! Отговори
Bad Company преди 7 години
До МагиЕстествено. С МиГ 29 и Т 72 си по-скоро смешен отколкото мощен
140
3
 
22
 
! Отговори
Един от Северодапада преди 7 години
Срам, срам, срам.......Който е служил по времето на БНА, знае за какво говоря! Та те даже да маршируват не могат,даже блока на генерал-щабната академия не можеше да марширува, главите им се виждаха-една нагоре, друга надолу, все едно брока плува, а не стъпва като един...А това са бъдещите офицери! Върха беше, когато знаменосците с бели униформи объркаха краката, един маршируваше с десния, двама с левия крак, въпреки че знамето го носят най-добрите.Новобранците преди клетва маршируваха по-добре!
139
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Показахме мощ.Че те деветомайсите ветерани изглеждат по - мощни.
138
1
 
9
 
! Отговори
Тя преди 7 години
До акудТе това е, де! Днес от Гергьовден стана Ден на смеха!:Д
137
0
 
15
 
! Отговори
акуд преди 7 години
:) предполагам това е цялата ни "военна мощ"
136
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-големия срам беше мършавата руска допотопна техника. Добре, че поне УАЗ -ките за изхвърлили.
135
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-големият срам днес беше присъствието на охраната на Р.П. плътно до него на празният площад, докато приемаше парада. После минаха по една-две машини от няколко вида, което вече не беше чак толкова голям срам.
134
1
 
8
 
! Отговори
До 200 преди 7 години
Танковете не бяха ли три? Както във вица, заповед: танковете - единият на левият фланг, а останалите на десния фланг. Въпрос: И двата ли?

Спонсорирани публикации