Майката на Мустафа поема, в понеделник ще го види!

Според експерти семейството не получава достатъчно подкрепа
Обновена: 21 сеп 2016 10:29 | 21 сеп 2016 08:52,
101
Майката на Мустафа поема, в понеделник ще го види!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Историята на малкия Мустафа, който страда от тежко онкозаболяване, а е изоставен от родната си майка, трогна стотици.

Едва на 9 годинки, той се бори с болестта си, но и със самотата. Той вече месеци лежи в Детската онкохематология в Пловдив – без майка, без баща. На призивът за помощ за детето откликнаха стотици и напълниха болницата с дрешки и лакомства за малкия пациент. 

Още по темата

Екип на Bulgaria ON AIR се свърза с Джейлян, която призна, че не е изоставила детето си, но няма пари да го гледа. Тя обеща, че в понеделник ще отиде да види детето си. 

Иванка Шалапатова от фондация "За нашите деца" коментира в "България сутрин", че не е направена адекватна оценка на положението на всички деца в семейството.

"Не са адекватно мобилизирани ресурсите на роднините. Не е направено нужното семейството да получи подкрепа. Бедността не може да бъде фактор да се разпада едно семейство", отчете гостът в студиото на телевизията.

Тя е категорична, че финансовата политика за покдрепа на родните семейства не е адекватна.

Психоаналитикът Весела Банова от Сдружение "Дете и пространство" е на мнение, че системата за социална закрила не предполага, че работи с хора в затруднено положение.

"Това е жена, която извън ролята си на майка, има проблем. Няма кой да води нормален човешки разговор с една майка за това, как си обяснява болестта на детето и как си представя своя живот. Тези жени се борят с непрекъснато оцеляване, а биват нападани от институциите за ролята на майка и отговорността", коментира Весела Банова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Психоаналитикът допълни, че органите и институциите не работят помежду си, а имат ресурси.

"Огромно въздействие върху детето имат думите пред него за нещата, които преживява. Не трябва да се използва думата "изоставен". Да се казва, че диагнозата е фатална, разрушава неговия свят", настоя Банова.

Екип на Bulgaria ON AIR посети Крумовград, където разговаря и с директора на "Социално подпомагане" Радостина Пашова. Тя обясни, че вече е установен контакт с майката и бабата на детето и ще се търси най-добрият начин за него да бъдат полагани грижи.

"Веднага беше посетен адресът на бабата в село Бряговец. Установихме, че другите 3 деца от два месеца живеят при нея.  Джейлян наистина има трудна съдба. Установен е контакт с майката и тя ще бъде използвана като ресурс. Решихме, че трябва спешно да се намесим и да изведем трите деца от семейната среда на бабата. Живеят бедно, а искат качествена и ежедневна грижа", разясни ситуацията Радостина Пашова.

Тя добави, че социалните изключват варианта бабата да поеме нуждите на Мустафа. Според Пашова майката вече може качествено и адекватно да се грижи за своето дете. Ако не може да го направи, ще се прибегне до центровете за настаняване на деца от семеен тип.


 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълно със съдници тук. 'Не съди, за да не бъдеш съден'- пише в библията. Тези момичета и жени нямат вашия избор. Не тя е избрала да не учи и не тя е избрала най-вероятно да си остави децата. В тези племена жената не е човек. Това, което е преживяла е повече, от колкото може да си представите и се благодарете на бога, че вие не сте на нейно място, защото някой, някога се е преборил да имате право на глас и образование. Държавата трябва да вземе мерки тук, но държава вече няма.
20
1
 
23
 
! Отговори
До 35 преди 7 години
Тази не е туркиня, от снимката си личи. Туркините треперят над децата си и си пазят семейството.
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги съм знаела че турците са долни , но това не съм очаквала.
18
3
 
17
 
! Отговори
Бобчо преди 7 години
Не че много ги харесвам, но познавам турци, а тая определено не е такава, а си е чиста ***, както и цялото и семейство. Иначе им стана много модерно напоследък да се турчеят, щото вземат едни пари от ония с дългите бради. Но от друга страна те не се усещат, че шведите и на Тангра ще се кланят ако им се дават пари.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BURZUMИменно, на ви либерална държава, на ви свобода и демокрация, на ви права и свободи, на ви евроатлантически ценности - това е резултата, обществото деградира, докато построим капитализма, и се върнахме във времето на феодализма, щото междувременно рушихме социализма.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак казвам, вината не е само нейна, вината е в липсата на държава и липсата на грижа за децата в държавата.Тя ако беше ходила на училище, в интернат, или ТВУ, дали щеше да бъде толкова неграмотна и да ражда по толкова много, при бай Тошо а е родила на 12, а е въдворена в интернат, а после и щеше да работи.А на вас дали ви харесва или не, няма значение- такива като Мустафа и Джейлян са бъдещето на България бедни, болни, неграмотни.
15
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Иска да се грижи за детето ама друг път. Мъжът, с който живее не иска децата и тя ги е оставила при майка си.
14
1
 
13
 
! Отговори
подкрепям напълно 13 преди 7 години
Ако детето, когато е родила на 12, го бяха поели едни нормални социални служби с грижа към деца, а не да го върнат в коптора, от който е излязло при това с бебе /защото е по-лесно/ сега нещата щяха да са крайно различни и за така наречената "майка" и за Мустафа. И тя нямаше да има още 4 деца за следващите 9 години. Но не, по лесно е да си затворим очите и накрая на месеца да се наредим на опашка за заплати. Абе аз за каво плащам данъци??? Тук трябва да се работи превантивно, проблема е сериозен!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормален турски ден
12
1
 
17
 
! Отговори
Пенка от Шишенци преди 7 години
Има много бедни семейства в България , които въпреки всичко с цената на големи лишения , се стремят да дадат поне едно образование на децата си.Та в това отношение , какъв положителен пример може да даде тази жена ? Учила 1 седмица в 1ви клас , Мустафа никога не е учил , дори не знае български. Следващото и дете сега е в 1ви клас , но тя не беше сигурна , че ще го завърши. Ами като искаш нещо от тази държава , поне научи децата си на български език.
11
1
 
30
 
! Отговори
Аз преди 7 години
На 21 год., а има 4 деца! Това не е майка, а инкубатор. На такива трябва да им се "връзват" тръбите след първото бебе, което е родила на 12! А "бащата" да се съди за секс с малолетна. Това не са хора, а животни, само за разплод и толкова - грижи, образование, ценностна система - няма такова нещо!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 123НИКАКВА РАЗЛИКА,а и "жената" твърди че е туркиня
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При социализма още при първото *** щяха да я тикнат заедно с него в интернат до 18 годишна възраст, където да завърши, а после и работа щяха да й намерят, а бащата щяха да го възпитат първо в Бойчиновци, после в армията.И за него щеше да има работа, иска или не.И щяха да си гледат децата.Видяхте ли, че дядото на Мустафа говореше съвсем правилен български, явно при социализма е ходил на училище.
8
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе то много лесно да обиждате майката, но да не сте на нейно място- ходила е една седмица първи клас само, семейството живее в крайна бедност, забременяла на 11, на 16 г. вече имала 3 деца, сега вече 4, развела се с първия мъж -/ не че е била женене де/, втория не иска децата, няма работа, няма образование, няма пари, почти не говори български,единствения й доход идва от раждането на деца.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пълен *** ква майка
6
0
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
До зяпналНа следващият...
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са турците в БЪЛГАРИЯ Дами и Господа
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах я в сутрешния блок на Нова. На 12 години го родила. Не е ходила никога на училище. Неграмотна, ***, не разбира елементарни думи. Не работи, калпава. Имала още деца.
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да точно лекарите са виновни!За какво мислите, че настояват децата да имат придружител по време на престоя си в отделението?Ами защото да отпадне задължението санитарите да се грижат за тях!В отделението болногледачи нямат медицинските сестри отдавна не са такива!В българските болници болногледачи няма,тази роля донякъде изпълняват санитарите.Дори в началото на годината избухна спора относно Наредба на МЗ,според която майките трябваше да плащат такса ако искат да придружават болните си деца.
2
0
 
31
 
! Отговори
зяпнал преди 7 години
Да ви имам заглавието!Поема какво???