Експерт: ЕС не е в състояние сам да защитава сигурността си

Ердоган използва бежанците като оръжие, смята Симеон Николов
15 дек 2016 21:33, Красимир Ангелов
12
Експерт: ЕС не е в състояние сам да защитава сигурността си
Снимка: Bulgaria On Air

ЕС не е в състояние сам да защитава сигурността си, смята Симеон Николов, бивш заместник-министър на отбраната, сега директор на Центъра за стратегически изследвания в предаването "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR. Експертът коментира, които Европейският съюз обсъди днес в Берлин на високо равнище.

Като най-важната тема Николов посочи новата стратегия за общата европейска отбранителна политика.

"Изготвяне на нова отбранителна политика се налага заради новата среда, в която се намираме след войната в Сирия и Ирак“, уточнява Николов. "Новата стратегия залага на едно по-тясно сътрудничество на европейските страни по отношение на сигурността. Защото Европейският съюз не е в състояние сам да защитава своята сигурност", допълни той.

Симеон Николов конкретизира, че тази нова стратегия е изготвена, в следствие на настроенията в Европа и най-вече заради исканията на гражданите. В направено изследване на западноевропейските граждани 74% от тях заявяват, че искат една по-силна отбранителна политика на ЕС.

От срещата в Берлин става ясно, че Европа ще формира европейски военни формирования. Като към тях най-вероятно ще бъде сформиран и европейски отбранителен фонд, който все още се дискутира в Берлин. Но, ако бъде взето решение този фонд да бъде факт, за България, като членка на Европейския съюз, това ще означа, че ще може да се възползва от средствата в него, смята експертът.

По думите на Николов негативната страна е, че само страните, които заявят желание да участват в него, ще могат да се възползват. "Това са онези страни, които имат финансови и военни ресурси да направят такива военни формирвания“, каза Николов, като допълни: "Което довежда до мисълта, че бедни страни като България не могат пълноценно да се включат".

"Европейският съюз сгреши като позволи такава свобода на Реджеп Ердоган, да използва бежанците като оръжие. Това не е ново, но да бъдем заплашвани, изнудвани от една страна членка на НАТО – това не трябваше да се допуска“, категоричен е Симеон Николов.

Според него Европа е трябвало да има много по-твърда позиция, тъй като "Турция е икономически зависима от инвестициите на Западна Европа".

Още новини от България и Европа четете на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
вгр преди 7 години
г-н Симеон Николов може и да е експерт, ама нас съвсем за бълъци ни смята.КАК ТАКА ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ ФОНДА - НАЛИ ПЪРВО ТРЯБВА ДА ГО НАПЪЛНИМ?!?ЗА ТОВА КОЙ И КАК БИ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ФОНДА БИ СЕ РЕШАВАЛО КАКТО СЕГА - ЗА НАШИТЕ ВИЗИ СЪС ЩСТИТЕ... ВИЕ БЪЛГАРИТЕ СИ ТРАЙТЕ, ЧЕ ДА НЕ НИ ПРИТЕСНАТ НЕЩО ЗАРАДИ ВАС! - ТОВА Е ПОДХОДА. Не ми трябват никакви визи - напътувал съм се, ама ОТНОШЕНИЕТО Е ОТВРАТИТЕЛНО!!! И за това от такива съюзници ползата е нищожна...
7
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Сигурността на ЕС ? Просто 1-а "гола вода"!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
единствения шанс на ЕС е да се развива към федерална държава с обща и единна външна политика и отбрана (най-добре извън НАТО) , с независима отбранителна индустрия и самоуправляващи се страни членки . Проблеми като този с бежанците по нашите граници трябва да бъдат проблем на външната политика на целият ЕС , а за да има външната политика тежест , трябва да има достатъчно инструменти за военно повлияване на дадена ситуация . Когато си силен никой не смее да те рита . ,
5
0
 
1
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Turzia otdavna isviva razete na eu.i BG.Dokato tapite 4inovnizi ot eu se naumuvat i rasberat. turzia si pravi kakto i doide na nea.DARTATA ne uspial i iskukurigala frau -komonistka se gar4i pod natiska na turzia .
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя е експерт колкото хипопотам от тенис на маса.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ба кви държави са тез съединители,целите са ипотекирани барабар с бутилката джин на нейно величество и цайсити на оланд,и кат сфършат мангити ,и кат спрът бенефитити,тогава бин ладен ще им се види кат филмче на пиксар,ши ги късат и фърлят.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС СЕ ОКАЗА С МНОГО ЯЛОВИ ИДЕИ ПО ЖИЗНЕНО ВАЖНИ ВЪПРОСИ.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Toq gospodin e mn prost, ne znae kakvi gi govori :)Ta na edna Turciq ne i dreme za destki darjavi na edno mqsto ot ec daje.Turcite si imat voenna industriq i armiq ot koqto toq gospodin qvno si nqma haber.Ako be6e poglednal v neta za taq industriq druga pesen 6te6e da pee.Zatuy sa tolkova samouvereni Turcite