90% от асансьорите спират от 1 януари, нямат си "телефони"

Устройствата струват по 300-350 лв., поддръжката за месец - 5 лв.
57
90% от асансьорите спират от 1 януари, нямат си "телефони"
Снимка: Булфото, архив

Близо 90% от асансьорите не са готови с въвеждането на гласово устройство за връзка с техниците при авария и ще бъдат спирани. Изискването влиза в сила от 1 януари, съобщи пред "Труд“ председателят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков.

Още по темата

Той припомни, че от първия ден на 2017 г. с приета преди две години наредба за техническата безопасност се въвеждат нови изисквания за поддръжка на асансьорите. Според предписанията те трябва да разполагат с двустранна аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници по поддръжката.

"Aко се спазва наредбата, 90% от асансьорите трябва да бъдат спрени, тъй като не разполагат с гласово устройство за осъществяване на тази връзка“, заяви инж. Маринков.

Той обясни, че членовете на етажните собствености са разполагали с две години, за да приложат предписанията.

"Даден асансьор ще бъде спиран от движение, ако при годишен технически преглед през 2017 г. се установи, че не е оборудван с устройството“, уточни инж. Маринков.

По думите му това е правилно заради безопасността на хората, защото с мярката се предотвратяват часове стоене на заседнали в асансьора при авария.

"Вярно е, че всеки има GSM, обаче в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, където няма обхват, той може да има и пет GSM-а в джоба си и може да стои заседнал с часове“, обясни инж. Маринков. По думите му с нововъведението точно тази липса на обхват ще бъде избегната.

То представлява един бутон аларма, който трябва да бъде натиснат, обикновено за 10 секунди. Този се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим карта, която се свързва със сервизния телефон.

Цената на нововъведението се покрива от самите потребители, но според инж. Маринков сумата не е сериозна.
Устройството струва 300-350 лв., като тя трябва да бъде разделена между 20, 30 или 40 семейства в един вход, уточни председателят на БАА. Според него поддръжката за месец ще струва по 5 лв. на устройство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
6
 
! Отговори
Борислава Кочева преди 7 години
В нашият вход сме 14 апартамента,10 са оползващи.Сумата от 520 лева /която ни предложиха техниците/трябва да се раздели на тези 10 апартамента.Получава се сума 52 лева,която никой не иска да даде,с довода,че това няма да е последната измишльотина за която ще трябва да плащаме.
45
1
 
3
 
! Отговори
средко преди 7 години
не навсякъде в шахтите и асансьорите има покритие на нашите GSM.а на тези техните карти ще има връзка с фирмата.та тези сим карти сателитни ли ще са.ИЛИ поредната измама,поредния обир.поредната далавера
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОК, ще се поставят устройствата, ще се напълнят гушите на някои фирми, а, питам аз, на чие име от блока ще бъдат регистрирани сим-картите и как ще стане тая - всеки месец да се плаща абонаментна такса?!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-ефектно ще е да се викат техниците с димни сигнали.За целта ще са нужни само наръч съчки,кибрит и едно азбестово одеалце....
42
0
 
11
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Тая държава някога ще направи ли нещо в полза на гражданите си или само ще одира кожите на хората .... чудят се от къде да ни измъкнат и 20 те лева оставащи от заплата
41
1
 
14
 
! Отговори
Брат Вурст преди 7 години
1. "обаче в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие"2. "един бутон аларма, който трябва да бъде натиснат, обикновено за 10 секунди. Има сим карта, която се свързва със сервизния телефон."Тази сим-карта преполагам се свързва, посредством поток неутрино със сервизния телефон, поради факта, че не навсякъде има gsm покритие.
40
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асансьорите в болниците също са без телефони.Сега ще купуватКупуваха скенерчета за лични картиКупуваха скенерчета за пръстови отпечатъциСега купуват нов софтуер за работа( при много добър стар)Вие давайте " данък здраве"Той ще отива в джоба на " нашите хора"Заплатите в сектора- замразениПарламента- единен за лобистки идеи
39
8
 
4
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До измислици-премислициТака де, понеже "истинските" фирми струват пари, лyмнneн-пролетариите отиване при "неистинските" и после пискате сърцераздирателно. Ама то с пръдня боя не става, а българинът е стиснат.
38
1
 
30
 
! Отговори
измислици-премислици преди 7 години
Не е проблема в засядането на асансьорите (където живея се случва често през зимата да спира тока за 5-10мин.) не е и това ,че някъде няма обхват (говорил съм без проблем от последния до първия етаж многократно, тръгвайки на спешно повикване при дежурство). Проблема е във фалшивите фирми, които събират парите и правят кръпки. Да питам, като падне асансьора, като този при 4-ти км. в София, gsm модула какво ще направи, ще викне полиция и съдебна медицина? Не. Контрол трябва, а не gsm-и.
37
2
 
15
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
Е те мобилните оператори трябва да папкат :)Как се издържа с оферти от 1-2 лв. както предлагат...Нали някой трябва да плати сметката.Точно вие :)
36
13
 
7
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Знаещ(37)Определено не си знаещ. А си и глynoвaт.Тези телефони няма да са в кабината а в двигателното на тавана и ще имат антена изкарана навън. Не съм телефонен техник, просто имам здрав разум. В нормалните страни, с които все се сравнявате е така - всеки асансьор е с паспорт, в самата кабина има инспекционна карта в подпис, печат и дата на последна проверка, и има точно такъв телефон, стещу който пискате, че ще платите по 20 лева на семейсто еднократно. И да, асансьорите се спират ако н
35
0
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
use6tate li kak vzexa da vi se mesqt v jili6tata utre 6te vi nakarat da napravite remont na asansiora i ako nqma pari 6te vi obvarjat s banka,sled kato ste sdrujenie ne moje da otkajete i vseki mesec po 100lv ot apartament
34
2
 
38
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
А тая сим карта, която се свързва със сервизния телефон по жица ли се свързва бе простаци, нали нямало в асансьорите GSM обхват. Тия номера ги прилагайте в банкя не на нас.
33
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фирмите на Банкянската мутра отмово ще се нагушат с кинти от Обществениге поръчки докато материала блее.
32
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какви 300-500 леваМодулът е 50-80 лева цена на дребно за краен клиент.Това че фирмите са на принципа ден година храни е друга работа
31
1
 
31
 
! Отговори
sel4o преди 7 години
Г-н Маринков, искам ти да паднеш в шахтата, за да видим как ще се обадиш бе шушон *** ако не са саседите бе царвул. Колко ще лапнеш комисионна бе тиквенико ***, да те *** в кратуната проста *** с ***.
30
0
 
46
 
! Отговори
Тъпотии от класа преди 7 години
Поредната простотия, измислена от българското правителство. Но какво друго да се очаква от "интелектуалци" като Борисов и компания.
29
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, вие нищо няма да спирате, ако не искате каменна градушка по офисите си.
28
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В блока ми има човек с инвалидна количка, как ще спирате асансьора бе? Ако го спрете, ще намерим човек и ще го пуснем пак, как я виждате тая работа?
27
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е, че всеки има GSM, обаче в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, където няма обхват.....Този се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим карта, която се свързва със сервизния телефон... Абе к==рвенски номера. Некой от парламента е намерил евтини устройства за внос и пуска закони. е---е с- м-----а политци