Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях

Гърция, Турция и Словения също искат зад гърба си Русия при война
Обновена: 19 фев 2017 08:31 | 19 фев 2017 07:40, Красимир Ангелов
602
Четири НАТО-вски страни предпочитат Русия, България сред тях
Снимка: Bloomberg

Гражданите на 4 държави, които са членки на НАТО, биха избрали Русия да се грижи за тяхната сигурност в случай на война, показва международно социологическо изследване на WIN/Gallup International, обхванало 66 държави, цитирано от "Блумбърг".

Данните бяха публикувани в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която трябва да очертае ситуацията в картата на световната сигурност след изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Макар да са част от НАТО, повечето от жителите на България, Турция, Гърция и Словения предпочитат опеката на Русия в случай на военен конфликт, сочи проучването.

Въпреки тези данни, САЩ остават най-предпочитания военен партньор в световен мащаб в случай на несигурност. Любопитно е още, жителите на Русия избират Китай за военен съюзник, а китайците – Русия.

"Не е изненадващо, че Русия и Китай се избират един друг, но е ново",отчита пред "Блумбърг" Кънчо Стойчев, вицепрезидент на WIN/Gallup International. По думите му това показва нещо много важно - "че политиката на САЩ в последните 20 години тласка Русия в обятията на Китай, което е малко странно, защото Русия определено е част от Европа“.

Стойчев коментира и данните за четирите натовски държави, сред които и България, които предпочитат Русия при военен конфликт.

"България и Гърция, например, смятат, че най-голямата заплаха за тях идва от Турция. Макар Турция също да е член на НАТО и теоретично да е съюзник, нейното нахлуване в Северен Кипър през 1974 г. Е показало, че тези страни не могат да разчитат на НАТО да ги защити, поради което те гледат към Русия“, отбелязва социолога.

Джеймс Дейвис от Университета "Сен Гален" в Швейцария вижда в цифрите и друга закономерност. Според него данните от проучването са илюстрация за разделението между православни страни като Гърция и България и западните християни. Но на фона на това трябва да се отбележи, че Словения, която е доминиращо католическа, с малка преднина избира Русия, а Румъния, където най-голямата група са православни християни, избира САЩ.

Допитването на WIN/Gallup International е проведено сред около 1000 души във всяка страна в периода октомври-декември 2016г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


602
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Червен Колю беше правил изследването резултата щеше да бъде още по-убедителен в полза на Русия.
29
0
 
3
 
! Отговори
ноне преди 7 години
До ****За твое съжаление хич и не ме ползват живея си идеално.
28
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я питайте гърците как нато ги защити от турската инвазия в Кипър през 70-те.
27
26
 
7
 
! Отговори
ххх преди 7 години
Ще те опазят. Ще ти пратят един контингент войници без маркировка и ще те държат в мизерията вечно. От Русия нищо градивно не може да се очаква.
26
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо ново под небето. Поредното платено малоумие на червен Кънчо, милионера . Аз обаче питам:1. Защо изписвате на латиница името на "Галъп интренешанъл"? Може би да внушите някаква асоциация уважаваната истинска агенция "Галъп"?? Същата , която в момента съди Кънчо и Райчев за кражба на име????2. КОЙ е поръчал "изследването"?3. Ако е истина, че са "питани" 66 000 човека в 66 страни колко струва това "питане"???4. По груби сметки са 300 000-400 000 $5. КОЙ ги плати????
25
3
 
25
 
! Отговори
**** преди 7 години
До галоша дето си мисли,че живее в клуба на богатите,а е най беден,и в тоя клуб го ползват за обслужващ персонал,то за друго и не им трябва де.
24
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да разчиташ Русия да те пази е все едно да разчиташ прасенцата в кочинката сами да пазят хигиена.
23
29
 
7
 
! Отговори
ххх преди 7 години
Самия факт, че Руснаците ползват някакви хакерчета и *** за да манипулират общественото мнение показва колко са жалки.
22
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко трето семейство от СССР , загубило баща , брат , син и т.н. от репресиите до 1940 г се е надявало Хитлер да ги освободи от този режим .Това е описано от бивш 4лен на ЦК на КПСС , не е измислица .
21
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъка мъка,червена мъка. Процентът на предпочитащите Русия е по-малък от процента контингент на психодиспансерите, което показва, че дори и сред този контингент има хора предпочитащи НАТО. Явно някои не са за там.
20
5
 
1
 
! Отговори
ноне преди 7 години
До АнонименБъди по специфичен. Кое дали чета?
19
23
 
5
 
! Отговори
Ноне преди 7 години
Горките Руснаци нямат нито един сериозен партньор даже Китай предпочита да си играе със запада отколкото с тях
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ноне, от Марс ли падаш? Не четеш ли?
17
3
 
24
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Няма по долно нещо от чуждопоклонниците
16
27
 
10
 
! Отговори
ноне преди 7 години
Как разбра че се разпада. Ако питаш мен Руснаците се разпадат тъй като немогат да си закърпят икономиката.
15
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 4 ли? Само до преди 20 години половин Европа предпочиташе Русия. След още 20 и самата Русия ще предпочита НАТО.
14
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ноне, тоя клуб на богатите дето сме в него се разпада, незнам дали си обърнал внимание.
13
45
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените рептили от бъкгарския Галъп отново са манипулирали данните. А примера с Кипър е още по-манипулативен. Там бе извършен прогръцки преврат, който целеше да присъедини Кипър към Гърция. Турската инвазия в Северен Кипър предотврати това.
12
51
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Който иска Русия да го пази да бяга на татък. Само че там никой него иска..
11
52
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА Е ТАКА МОЖЕ БИ ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ УМНИ И КАДЪРНИ ХОРА ИЗБЯГАХА НА ЗАПАД И ТУК ОСТАНА КОМУНИСТИЧЕСКАТА *** ОТ КОЯТО ОТТЪРВАВАНЕ НЯМА. И ВСЕ ПАК АЗ СИ МИСЛЯ ЧЕ НАРОДА ПРОГЛЕЖДА И НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ЖИВЕЕ ПО КОМУНИСТИМЕСКИ ТЕРТИП 1 % СУПЕР БОГАТИ И 99% БЕДНИ ТА ДРЪНКАТ КАТО В РУСИЯ. ЕДВА ЛИ У НАС ХОРАТА ЗНАЯТ ЧЕ ОТ РУСИЯ ПО-БЕДНО ЖИВЕЯТ САМО БИВШИТЕ РЕПУБЛИКИ НА СССР.БЪЛГАРИТЕ ДОСТАТЪЧНО 27 Г. ЧАКАТ ПРОМЯНАТА ,ПИСНА ИМ ОТ КОМУНИСТИТЕ НА БСП,ДПС И ГЕРБ И ПОСТЕПЕННО ЩЕ ПРОГЛЕДНАТ ВЪПРЕКИ РУСКИТЕ ПРО