Радев на ифтар-а за Рамазан: Градим общ дом!

"Нашите мюсюлмани не следва да бъдат ученици на чужди мисионери"
30 май 2017 09:15,
65
Радев на ифтар-а за Рамазан: Градим общ дом!
Снимка: "24 часа"

Само с общи усилия и протегната ръка към ближния можем да градим дом, в който нашите деца да живеят в мир, разбирателство и взаимно уважение.

Това заяви президентът Румен Радев на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Домакинството на държавният глава на тържествената вечеря ифтар е знак на уважение към религиозния празник и към традициите на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.
 
"Българските мюсюлмани са уважавана и неразделна част от българското общество. В нашата нова история етническата и религиозната принадлежност са фактори, които не разделят, а напротив, обогатяват и развиват нашата идентичност като български граждани", подчерта в обръщението си държаният глава.

Президентът припомни, че в България е добра традиция християни и мюсюлмани да споделят своите празници.
 
"Разбирателството между различните религиозни общности е постигнато с усилията на всички общности в България и се пренася през вековете от достойни и отговорни духовни водачи, с ежедневния пример на всички български граждани", заяви още Румен Радев.

Президентът посочи, че нашите български мюсюлмани не следва да бъдат ученици на чужди мисионери, а могат да дават уроци как се живее в мир, разбирателство и взаимно уважение с останалите общности.
 
Държавният глава увери, че ще продължи да бъде съпричастен към делниците и празниците на всички големи общности в България и ще живее с техните проблеми и радости и ще споделя техните надежди.
 
"Това че тази вечер сме около една маса с президента, патриарха и представителите на религиозните общности в България е положителен знак не само за българите, но и за всички хора извън родината ни, като по този начин България може да бъде добър пример за подражание", заяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Той призова мюсюлманите да бъдат активни в подпомагането на социално слабите и нуждаещите се без разлика на тяхната религиозна принадлежност.

"Нашето задължение не е да съдим хората и да даваме оценка за тяхната набожност, ние сме длъжни да ги подпомагаме морално и материално", подчерта Мустафа Хаджи.
 
Главният мюфтия заяви също така, че днес, "когато сме свидетели на физическо насилие и още по-парадоксално, когато религията се използва за политически цели и за оправдаването на извършваното насилие, мюсюлманите в България запазиха доброто отношение към хората с различно изповедание и лоялността си към родината".

Хаджи посочи, че мюсюлманската общност у нас е горда, че с общи усилия не е допуснато участието на българи в "Ислямска държава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Звездичките в долния коментар са за 'Плевнелиeв'. Незнам защо и неговото име се цензурира тука, както и това на Жeлeв! Безумие!
42
1
 
2
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
До ИстинноПравославенМного голяма част от икуменистите претендират, че са православни християни, но истината е, че се подиграват с автентичността на християнството като единствената Богооткровена религия, принизявайки я до нивото на езическите и изопачени вероизповедания. Добре е да има разбирателство не само между религиите, но и етнически и расово. Но границата на мира не бива да преминава в директен синкретизъм, който вече става опасен. Като цяло днес много се спекулира с "толерантността".
41
0
 
4
 
! Отговори
seira преди 6 години
До Хирам 42:ПРАВ СИ ПРИЯТЕЛЮ!В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТУРЦИ!ИМА БЪЛГАРСКИ МЮСЮЛМАНИ, КОИТО СЕ ТУРЧЕЯТ!ТЕ СА ПРЕКИ ПОТОМЦИ НА НАСИЛА ИСЛЯМИЗИРАНИТЕ БЪЛГАРИ ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКОТО РОБСТВО, КАТО В НАЙ-НОВАТА НИ ИСТОРИЯ СА ОБЕКТ НА ВЛИЯНИЕ НА ТУРСКИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СЛУЖБИ С ЦЕЛ - ТРАЙНА ПРОМЯНА НА САМОСЪЗНАНИЕТО!!!ПРАВО НА ВСЕКИ ЧОВЕК Е ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯ КАКЪВ ДА БЪДЕ, НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТОЙ НАИСТИНА Е ТАКЪВ КАКЪВТО СЕ САМООПРЕДЕЛЯ!!!НАШИТЕ БРАТЯ И СЕСТРИ МЮСЮЛМАНИ НЕ СА ТУРЦИ!!!
40
0
 
0
 
! Отговори
ан преди 6 години
браво на РАДЕВи ми се вижда скромна вечерята,защото ми омръзна да гледам разточителството на управляващите
39
2
 
4
 
! Отговори
ИстинноПравославен преди 6 години
Градите нов икуменически дом, т.е. дом на антихриста!
38
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 48Аз съм далече от мисълта че една такава реформа ще стане за година две.Предполагам че идеята е неприемлива за турската външна политика
37
3
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Къде ми е коментара?Всяка дума беше истина!ДПС + ДОСТКОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯЧлен 11 ... (4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. И двете са тотално незаконни...а за електората им - сами съдете!Радев - барабар Петко с мъжете !Четки на алаходупци - Меркел така иска!
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащото те са точно в духа на исляма
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСъгласен с 35ОбачеТе са вкарани в политиката на Турция, а партиите им са носители на корупцията в България. Тези две неща трябва да се противодейства
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаТой коранът е преведен на български, и то преводът е много добър. Въпросът е, че това не се приема за коран
33
0
 
2
 
! Отговори
youtube преди 6 години
Професор.Доктор Илбер Алтайлъ в едно предаване което може да се види в ютуб , говори за българските турци в България но за съжаление е на турски езиквидето в ютуб:BULGARISTAN TURKLERI TURK MU ? - PROF. DR. ILBER ORTAYLI CEVAPLIYOR !
32
2
 
1
 
! Отговори
:-) преди 6 години
До ХирамИзлиза, че според теб и такова нещо като роми няма, а българи с ромско самосъзнание :-)
31
3
 
6
 
! Отговори
eni4er преди 6 години
А,къде са Валери и Волен.Да не би да са при сюнетчията.
30
1
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Радев преведете корана на български.Вкарвайте имами които да проповядват на български.Отделете исляма в България като самостоятелна единица.Крайно време е да разберем че етнос и религия са две различни неща.Нека мюсюлманите в Бг да имат възможност да се молят на български.Защо приемаме че щом е мюсюлманин не е българин.Преди 1200 г сме извоювали собствена църква с въвеждане на наша писменостНаправете ги и с ислямаБългарин- християнинБългарин- мюсюлманинКакво сложно има
29
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 37 преди 6 години
Първо - и сега съм на работа ( сам съм в работилницата...крадвам по минутка)Второ - ти май ме следиш? :-)Безработен ли си?Трето - не е като да обсъждаме теория на относителността...Четвърто - ако ти нямаш мнение по темите - проблема си е твойПето - пиша само под статии, които ме интересуват...стремя се коментарите ми да са обосновани, и да имат заряд...а ти тролиш ...от злоба...завист..келешлък....Склонен съм да мисля последното!И да! Чел съм доста , и продължавам!
28
2
 
6
 
! Отговори
Хирам преди 6 години
До глас народенТакова нещо като помаци няма, това са българи с мохамеданска вяра. Българси са понеже познавам много от тях, които си запазиха българските имена и дори се покръстиха наново след 350 г. налагана религия. Турци има в турция, в Вългария има само българи (евентуално с турско съзнание) . Обединяващия фактор е България! Дали христяни или мюсолмани всички работим за хляба си и това децата ни да живеят по добре. Който се чувства различен е свободен да си турси др родина!
27
2
 
2
 
! Отговори
АФУЗ АЛИ преди 6 години
До Анонимен-4 Браво се казва на мъжко магаре,бре керата!
26
5
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Вчера за първи път слушах речите на бай Тошо за Възродителният процес и в тях не чух нищо ненормално. Речи на държавник. Изключително точно написани и прочетени;))) Там няма нещо, което да ощетява Българите, по никакъв начин. Искате своя държава, подобна на Турция, но с територия от България? Това няма как да стане, по две причини: България не се дели с никого, и второ, вече си имате такава държава Турция. Отварям ви границите и " Довиждане". Довиждане им казва, не "Сбогом"
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!Шефчето се опитва да запази толерантноста в България,да не ни навлича неприятности,а Вие само го оплювате.Много си е умен и хитър.Радвате ме тия,дето само го оплюват по форумите.Като сте такива мъжкари отивайте да се биете срещу ИДИЛ.Но това не е,като да пускаш анонимни коментари.Аман от комплексирани разбирачи и "смелчаци".
24
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румена Радева, защо не е забрадена, нали така повеляват традициите на исляма