Жената до Боян: Ако за него битката е приключила, нека си остане в планината!

Написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!
13 май 2018 14:12, Елка Василева
144
Жената до Боян: Ако за него битката е приключила, нека си остане в планината!
Снимка: Facebook

Десет дни след изчезването на алпиниста ни Боян Петров акцията по издирването му в Хималаите продължава и днес.

Жената до него Радослава Ненова написа във Facebook, че е взела решение връх Шиша Пангма да не бъде изкачван днес.

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи", пише тя.

"Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив", обяснява Радослава.

Още по темата

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук насетне са техни", допълва тя.

"Поради големия поток от информация и коментари, която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно - написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян", пише още Радослава.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към осемхилядника Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6-ти май.

В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Днес две групи спасители продължават издирването.

Деян Петков от щаба на Боян Петров каза, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят".
 
Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз мисля че е жив
86
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До наблюдателИма си пътеки. Шерпи им носят кислородни бутилки и оборудване. Единствения проблем е времето и глупостта на желаещите да се качат.
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА като е имал опит защо се е загубил и сега не могат да го намерят. Другите не са са загубили.
84
2
 
3
 
! Отговори
к преди 6 години
дух на авантюризъм са гонили навремето с ексорцизъм.дано го намерят човека..
83
8
 
12
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам целокупния български народ който се е настанил удобно на диваните и си пие ракията да се вдигне да се катери по баирите и да стане народ от герои!
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстуканА той защо не е знаел, че в такива условия не се тръгва сам. Неопитен ли е бил, или просто е искал да се покаже много важен и недосегаем, пък то какво станало... но дано го намерят, както казваш нека това да му е за урок и повече да не се занимава с неща които не са за него.
81
1
 
3
 
! Отговори
Божееее преди 6 години
До момента не е открита и палатката му, потвърдиха от екипа на алпиниста, който е в неизвестност от 10 дни.Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят заради безопасността на спасителите, които ще са по склона.
80
1
 
3
 
! Отговори
Божееее преди 6 години
Китайските спасители, които издирват алпиниста Боян Петров, са потеглили към връх Шиша Пангма. По-рано съпругата на българина призова спасителите да не рискуват живота си и да не изкачват върха, а да търсят в по-ниските райони, където има шанс българският алпинист да е оцелял, ако е успял да се укрие.След като няколко часа в базовия лагер нямаше информация как върви издирването, сега стана ясно, че китайските спасители са претърсили сутринта района около последния височинен лагер под връх Шиша Пангма. И са открили само предмети от стари експедиции. Следи от Боян Петров няма. До момента не
79
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българино, ти който си се настанил удобно на прогнилия си диван, изтъркан от седене. Пиеш ракия, мляскаш салата, набиваш жена си, пиеш още едно питиенце и решаваш да видиш какво става във фейсбук и навинарските сайтове, за да дадеш "компетентното" си тролско мнение. Не разбирам този човек и начина му на живот, но тава не пречи да му се възхищавам! Ако нямаше хора като Боян Петров нямаше да знаем нищо за света, в който живеем! Боян е недостижим връх за всички нас!
78
6
 
8
 
! Отговори
иво преди 6 години
може би са се разминали някъде по пътя, понеже има силен вятър и може да не са се видели
77
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не е отседнал в някоя хижа и хората да го търсят, а той да не се обажда никакъв?
76
5
 
22
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До 65 Анонимен"А той защо е тръгнал да се катери по баирите на високо и да се излага на опасности без да има опит и умения за това? Някакви комплекси ли е имал?"А ти защо си тръгнал/а да пишеш по коментарите без да имаш квалификация, разбиране и образование за това? Комплекси ли имаш?
75
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е все някога ще го намерят голямия екозащитник на гущерите и костенурките по Кресненското дефиле
74
5
 
26
 
! Отговори
С голяма мъка преди 6 години
чета и се прекланям: пред Боян, пред Радостина: за силата им, духът им, за мечтите им.."Не всички мечти се сбъдват...Но важното е, че сме ги имали.."(И дълбоко в сърцето си се надявам да стане ЧУДО....)
73
2
 
8
 
! Отговори
Некой си... преди 6 години
Тотал щета...
72
9
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Абе, този супермен що не спаси Алпите след като спаси Пирин ?
71
7
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
"Трябваше да му бъде забранено да се катери с диабет......................ужас!!!" Вчера прочетох в Нета, че освен от диабет е бил болен и от рак. Имал е 2 операции. Не знам какво е било състоянието му, когато е тръгвал, но се чудя дали това няма нещо общо с изчезването му???
70
2
 
19
 
! Отговори
Истукан преди 6 години
И никой вече да не тръгва сам на планина! Това е урок за всички. Същото може да стане и в Рила. Незнайко тръгва на планина сам, после знайковци го издирват цяла седмица и не могат да го намерят.
69
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българска нация определено няма. Има едно недъгаво племе, вечно сърдито и винаги чакащо някой да му оправи мизерния живот ако може на готово. Не го интересува никой и нищо ако не го засяга лично, но е винаги готов да помогне да се направи мръсно на трети. Ако се чуди някой защо 30 години не можете да се оправите без някой отгоре да ви бие със сопата. Е за това е. Вас трябва да ви управлява диктатор в противен случай нищо не става от вас.
68
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не съм планинар нито алпинист , но не смятате ли че човек който се загуби в планината трябва да слиза надолу а не да се изкачва нагоре , не знам колко е голяма тази планина но според мен трябва да го търсят в низините а не по върховете , абсурдно е 10 дена да е оцелял в планината , поне аз така мисля