Жената до Боян: Ако за него битката е приключила, нека си остане в планината!

Написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!
13 май 2018 14:12, Елка Василева
144
Жената до Боян: Ако за него битката е приключила, нека си остане в планината!
Снимка: Facebook

Десет дни след изчезването на алпиниста ни Боян Петров акцията по издирването му в Хималаите продължава и днес.

Жената до него Радослава Ненова написа във Facebook, че е взела решение връх Шиша Пангма да не бъде изкачван днес.

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи", пише тя.

"Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив", обяснява Радослава.

Още по темата

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук насетне са техни", допълва тя.

"Поради големия поток от информация и коментари, която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно - написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян", пише още Радослава.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към осемхилядника Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6-ти май.

В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Днес две групи спасители продължават издирването.

Деян Петков от щаба на Боян Петров каза, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят".
 
Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А като е имал европейски опит защо се е изгубил и сега не могат да го намерят, дано не се е случило най-лошото и всичко да свърши добре.
66
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 67Кой нямал опит бе ***? Защо изобщо трябва да пишете без да имате и малка идея за какво става дума? Знам, че балканския селянин е компететен по всичко и знае всичко ама вече минавате границите.
65
6
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Добре де, направете по европроекти обезопасени екопътеки с подслони до тези пусти осемхилядници за да не се трепят хората.
64
3
 
7
 
! Отговори
Светла преди 6 години
НАДЕЖДА ВСЕ ПАК НЕ МЕ Е НАПУСНАЛА
63
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А той защо е тръгнал да се катери по баирите на високо и да се излага на опасности без да има опит и умения за това? Някакви комплекси ли е имал?
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон пред младежкия му интусиазъм и жаждата му за живот той вече покори върха .
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светла
60
19
 
0
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам целият целокупен български народ да се сплотим пред бедствието което е постигнало супергероя Боян и да докажем, че сме качествена нация!
59
17
 
8
 
! Отговори
Alpha преди 6 години
Като четя словоизлиянията на тази празнословно женичка и че вече мисли да пише книга ми се вижда все по-вероятно да се е самоубил. Сега разбирам защо все тичаше да катери някъде и ро все по-далече и по-далече.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До55 Ели. може" касичката " да и е пълна.Според нея това е самодостатъчност.
57
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип за качеството на една нация се разбира по време на бедствие, ама като чета коментарите то българска нация просто няма.Има едно глупаво племе което просто населява едно парче земя и живее ден за ден.
56
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A той защо е изчезнал сам? При такива условия алпинистите винаги се движат на групи поне от двама ако стане нещо с единия другия да вика помощ и да се свърже с основната група. Или Боян е бил аматьор и не го е знаел. Защо аматьори тръгват на такива рисковани и опасни авантюри?
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35 " от хайридин" Почти е същото от времето на Т. ЖИВКОВ само това, че по честни хора с способности отидоха на запад да живеят по достойно. Тези тук работещи към МВР голям% търсят келепира. За бързо и леко забогатяване или поне без труд да преживяват. НАЙ бързия начин корупция, далавера дрога, про- нс. туцВиждам ги в квартала
54
9
 
17
 
! Отговори
Ели преди 6 години
Тази пък кой я пита какво иска. Досега призоваваше да пълнят нейната сметка наивните българи а сега командва кой накъде да отива. Жалко за човека а на нея ще й останат пари за по-големи червени обеци и нова рокля с по-голямо деколте. Ама че малоумщина ....
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самоубил се е !
52
14
 
36
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Преди месеци, един ***.ло.ум.ник беше казал за българите, че сме 80% ***.или. Искрено се възмутих тогава. От 10 дни следя ситуацията около Боян Петров. Не го познавам, не съм го виждал лично, не съм алпинист, планинар и прочее. Изчетох всички статии и коментари. Потресен съм от изчетеното еснафство, про.стащ.ина, егоизъм, неуважение, нарцисизъм и де.би.лизъм. Ега ти! Не сте 80% бе! 95 сте! Само.до.волни бок.луци. Единствената асоциация за голяма част от писалите е до.битък! А до.битъка го кол.ят!
51
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох... Не е моя работа, ама си мисля - ами ако все пак се надява да бъде спасен някъде там горе??
50
2
 
20
 
! Отговори
Корнелия преди 6 години
10 дни е трудно да оцелееш в градския парк...Нека уважим близките му и да чакаме...
49
14
 
23
 
! Отговори
777 преди 6 години
зор зор за да се намери сметки пари дарения сега пък там да си остане....а ти пък на топличко да си седиш и да си вееш силикона неблагодарница
48
11
 
30
 
! Отговори
БЪЛГАРИ ТИТАНИ преди 6 години
БРЯТЯ БЪЛГАРИ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! ДА ЖИВЕЯТ ГЕРОИТЕ ПОКОРИЛИ ВЪРХОВЕТЕ В ИМЕТО НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ! ВЕЧНА СЛАВА!