Абсурдно ли е? Задължителна дистанция от 70 м по магистралите!

За новите правила, записани в три законопроекта - коментар пред Bulgaria ON AIR
22 май 2018 12:15, Анисия Иванова
192

Нови промени в правилата за движение по пътищата предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра. Новите правила са записани в три нови законопроекта, които трябва да заменят Закона за движение по пътищата.

Според автоинструктора Йонко Иванов всичко е направено, за да се тормозят водачите.

"Знаци и закони се правят, за да не ги спазват и да има санкции. На базата на тези санкции тези пари отиват някъде, но ние не знаем къде", категоричен беше той в студиото на "България сутрин". Иванов подчерта още, че в новия закон няма философия.

Още по темата

Автомобилният състезател Румен Дунев пък определи предложението за 70 метра дистанция между автомобилите на магистрала за абсурдно, защото на всеки човек усещането за разстояние е различно, а от друга страна е субективен и начинът, по който контролиращите органи ще мерят тази дистанция.

"Това е една предпоставка за излишно увеличаване на корупцията", каза Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни също, че има много по-добри предложения, които могат да се внесат, за да се постигне по-голяма безопасност при движение на магистрала.

"Да се вдигне минималната скорост за автомобилите, тъй като има абсурди на магистралата и оттам стават най-големите произшествия", допълни автомобилният състезател.

Двамата бяха категорични, че при правенето на законите, които да регулират правилата за движение по пътищата, трябва да се използват повече експертните мнения, а не проектите да се пишат от хора без необходимите компетенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дистанцията зависи от скоростта на движение и от намеренията на шофьора (дали скоро ще изпреварва). Много ясно, че в задръстване където се движиш с по една кола напред на тръгване, не ти трябва дистанция. Дистанция трябва най-вече когато си в по-бързо движеща се колона и най-вече по наклон. А пък при две ленти за движение по магистралите, Ганьото е този който се влачи със 110 в лявата и не пуска колите зад себе си, когато има място да се престрои в дясно.
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MON 74Колко дядовци си виждал на магистралата да пъплят, ти като си се засили. с 200 твоето място не е на магистрала Магистралата не е писта за състезатели ама като няма кой да ти тресне една глоба 20 000 бона и да ти вземе книжката за 5 год ще видиш как ще се научиш.
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вчера взех минах дестинацията София-Русе-София. за 645 км точно 11 пъти щяха да ме ударят /броих ги/. нито веднъж не беше заради дистанция - неправилно изпреварване - в насрещното, в завой, неправилна преценка и прочие. единия път даже отнесох среден пръст, защото едно деденце ме засече, тъй като ме изпреварваше на забранено място и изскочи камион пред него.никакви мерки няма да имат полза, само естествен подбор и някои да спрат да раздават СУМПС като лукчета...
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забранете магистралите. Какво си играете на дребно?! Вземете пример от "Край".
63
2
 
12
 
! Отговори
MON преди 5 години
До До 25И щом дядото кара с 80 км/ч, не му е мястото на магистралата. Хваща си стария път и си се влачи колкото си иска! Не е нормално на магистралата (малкото хубави участъци) да се движиш с 50км/ч, защото не си уверен в колата или уменията си. Заради това на магистралите има специални правила за движение. Очаквам скоро велосипедистите да протестират за допълнителна велоалея по магистралите, защото пак ще са репресирани! :D :D :D
62
1
 
3
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Закони трябват накъдето и да се обърнат да са в нарушение и да бъдат глобявани да живей милиционерщината и простотията в Байганистан.
61
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбирам защо търсят мнението на доказани плиткоумници като този на снимката и Дунев....Иначе комплексарската култура на *** е да те настигне на магистралата, докато ти самият изпреварваш, да ти се залепи за бронята и да започне да светка. Това е проява на ниска интелигентност и самочувствие, произтичащи от меките пишшки и малките топки на тези неандерталци, но за съжаление е и предпоставка за ПТП.Да не говорим за комплексарите, които си "разчистват" пътя от 3км, светкайки в несвяст
60
3
 
32
 
! Отговори
Край преди 5 години
Забранете присветкането по магистралите. Да светкаш на хора които си спазват правилата за движение а ти искаш да караш с 200-250 щото си гепил едни кинти и си си купил баварец е върховна арогантна простащина.Забранете и копчето на аварииките щото българите решиха че това копче отменя закона за движение по пътищата и си спират и паркират с него където си решат.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Uато тръгнеш да изпреварваш веднага си в нарушение. При изпреварване от 70 метрова дистанция ще се гонят 10-15 минути.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София-Бургас два дена път с тази дистанция.Това някой от бдж-то го е измислил най вероятно.
57
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сериозен е проблемът с неспазването на дистанция по българските пътища. Има все повече о-л-игофрени с книжки, без елементарна преценка за опасностите. Дистанцията се намалява само когато се готвиш да изпревариш и отпред има видимост, а не да караш така зад някой половин час, в дълга колона. Някой след завоя бутва спирачките заради препятствие и всички се накачулват отзад.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След завоя намаляш и другия не те вижда естествено и наБлижава щото се е засилил и иде куката от храсталака да го глоби кееееф като бърза за майната си какви чакмаци ще им правя. Да живее народната милиция.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да може да се приложи подобна дистанция на магистралите в България, те трябва от двулентови, да станат шест-седем лентови.
54
2
 
21
 
! Отговори
До 55 Сократис преди 5 години
Дали са 15-20 минути и кога са по-големи рисковете?Магистрала Тракия е 360 км. С 140 км/час я минаваш за 2 часа и 34 минути, а с 90 км/час я минаваш за 4 часа, т.е. разликата е почто час и половина. Кога е по-голям риска? Когато си 4 часа в движението и се движиш доста по-бавно от останалите или когато си 2 часа и 34 минути на магистралата и се движиш със скорост бликза до тази на останалите коли? Отговор не чакам. Скорост по-ниска от безопасната за пътя води до повече катастрофи - това се знае
53
10
 
6
 
! Отговори
88 преди 5 години
То е измислено в нормалните държави как да се спазва дистанцията. Само че повечето коментиращи явно са пенсионери русофили, които освен Русия друго не знаят.
52
1
 
17
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
Пак ще кажа: Няма такава държава - с толкова много корупция, мафия, наглост и беззаконие. Зарлем ни бутат към радикализъм, за съжаление.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се връща заема, най-отпред сабахлям рано пущат няколко ушеви цивилни да карат бавно и който не е на 70 метра една яка глоба хак да им е.
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще правя десен завой в една малка уличка ,ама тясна и с високи бордюри.Отделно от нея ще излиза друг автомобил. Намалям много защото няма как иначе да вляза, без да си пукна гумите в бордюра, а отзад засилени пикльовци яко дънят клаксона,въпреки че съм дал мигач и лявата лента е свободна.Просто класика.
49
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СократисИди и карай в Германия по магистралата в дясната лента с 80км/ч, да видиш какъв акт ще отнесеш.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По двулентовата козя пътека от Видин до Монтана като се наредят ония колони от тирове с по 50 км/ч и с тая дистанция Видин - София ще се пътува по 5- 6 часа. Тоя закон да си го заврат в тиквените кратуни. А с тия трапове и дупки по пътя няма как да се развие каквато и да била минимална скорост, освен ако не си с танк или БТР