Работиш, а всъщност живееш в бедност – съдбата на 400 000 българи

Над 1,7 милиона с доход около минималната заплата, а тя не стига
Обновена: 9 окт 2018 12:21 | 9 окт 2018 12:15, Камелия Цветанова
303

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 400 хил. българи са работещите бедни, а над 1,7 млн. души живеят с доходи до 600 лв. В същото време издръжката на живота за тази година, изчислена от Института за синдикални изследвания към КНСБ, е 585 лв.

Мрачната статистика изнесе Гълъб Донев, секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев, в началото на кръглата маса, посветена на бедността и неравенствата.

Още по темата

Дори минималната работна заплата, която е 510 лева, в момента е по-ниска от нужните средства за оцеляване по разчетите на КНСБ.

Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението, живеят с месечни доходи до 1000 лв.

"Около 400 хил. българи живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лв. месечно, което по нашите разбирания ги определя като средна класа", каза Донев.

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда форума, коментира, че политиците носят отговорността да пресекат схемите, при които неравенствата и разслоението придобиват необратим характер.

Според него неравенството е заложено дълбоко в основата на общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания и умения на отделния човек, но когато той вземе прекомерни размери, социалните системи са неефективни, икономическите системи са нискоефективни и  има изкривявания в пазара, обществото и държавата абдикират от социалните си ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността.

"Бедността не е порок, но всеизвестно е, че бедността е дълбок проблем за всяко едно общество. Бедността ражда корупция и престъпност", каза държавният глава.

Радев приза, че стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване, а голяма част от тях са работили през целия си активен живот.

"Други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант, което е всъщност огромната трагедия на бедността", допълни той.

Президентът смята, че неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много сме бедни, толкова сме бедни, че няма места за паркиране, толкова сме бедни, че от сега няма места за нова година, бедност жестока, хората ходят голи, боси и гладни, препасали последни модели смартфони. И как хиляди българчета са лишени от образование не ми стана ясно? Колко *** лицемер трябва да си за да не отчиташ големия дял на сивата икономика или парите в плик? Докато си говорим глупости, останалите хора работят и се развават, а ние тук само мърморим и нищоправим.
174
8
 
16
 
! Отговори
Циник преди 5 години
За 600лв. превивате врат и гръбнак пред мутри и партийци....Самоуважението ви е 0!Сами сте си виновни!
173
9
 
27
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Някой вързал ли ви е да работите на Миньо , Бенчо, Ветко , и *** за 600лв.?
172
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 191.Могат да изгонят човек по различни начини. Не е нужно някой да му каже "махай се от страната", просто трябва да направят условията му за живот невъзможни, за да го изгонят - точно това правят.
171
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, ниски са заплатите, но и тях не заслужават някои хора. Мързеливи, неинициативни, необразовани, безотговорни.Който иска по-висок стандарт, трябва да иска първо от себе си, знания, умения, трудолюбие, инициатива, амбиция. Да, има неравенство и така трябва да бъде. Хората са различни и този, които иска да успее - учи, работи, мисли, може, усъвършенства се и следва да заботатява. Пък който напуска училище, жени се на 15 и не може качествено и една плочка да залепи - ми да си стои беден.
170
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа не в БСП не са комунисти, това са си крадци на дебело, благодарение на техния непрестанен грабеж, България е на това дередже. Кой гласува за тези зверове не мога да разбера.
169
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не бега щото никой не ги гони,просто сме в ЕС и всеки има право да работи където си поиска.Престанете с тая СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ТЪ/ПОТИЯ за бягането.бягали са преди 1989 година.Сега си взима куфарчето и си заминава съвсем ЛЕГАЛНО само с личната карта.Анадънмъ!Едни отиват за дълго,други "завинаги",трети за кратко,МНОГО СЕ И ВРЪЩАТ!Слава Богу връщащите се са повечето образовани и предприемчиви хора.Слабообразованите са там защото тука минималната е ниска,а там са на западните минималки.
168
6
 
16
 
! Отговори
До 189 преди 5 години
До АнонименАми, че те в ГЕРБ всичките са бивши комунисти, деца и внуци на такива или шофьори и охранители на комунистите.Така че, герберски ***...не разделяй нещата.ГЕРБ са същите комунисти като БСП.
167
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По ведомост може и да са ОКОЛО минималната заплата но под масата се дават ПОНЕ още толкова.Какво значи около минималната??С колко са над минималната??Или и Гадев не е чувал за СИВАТА ИКОНОМИКА У НАС която официално е около 25-30%!!Или и Гадев не знае че СИВАТА ИКОНОМИКА се поддържа от ПИШМАН "РАБОТОДАТЕЛИТЕ"другарите ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ деца и внуци на "БОРЦИ ПРОТИВ ФАШИЗЪМА И КАПИТАЛИЗЪМА"??Не го ли знае Гадев и той като какъв се явява та дава акъл??Ааа,Гадев ШЕ ПРАЙ ПАРТИЯ и ше сваля Бойко!!
166
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни бягат други се връщат, това е нормален процес, свобода.
165
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки млад човек може да скъса с неравенството, с мизерията и експлоатацията в България - достатъчно е да си купи еднопосочен билет, да се качи на самолет и да се постарае да забрави завинаги, че е българин. Не е необходимо да продължава да работи в коч.ината, за да храни с данъците си политическите негодници, които ни управляват.
164
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 185Възниква въпросът що българите бягат от България навън, а не идват оттам обратно в България? Странно е как българинът, който "изобщо не е беден", бяга към бедността.
163
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да си беден в БГ трябва да си мързелив или нещо болен, покажете се навън да видите какви коли се карат, какви имоти имат хората, как пазаруват, на какви почивки ходят, Българина изобщо не е беден, напротив много си е богат, друг е въпроса че се прави на умряла лисица и все мрънка.
162
1
 
27
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
След като е възможно човек, който получава ПАРИ да бъде съветник да твърди, че средната класа започва от 1000 лева, а богатите - от 2000 лева на месец.... Значи е време да си подаде мигом оставката. Това е безумие.
161
2
 
18
 
! Отговори
@179 преди 5 години
Подозирам, че имат предвид все пак работещото население. Или може би осреднено по домакинства. Но цифрата е вярна, ти колко хора мислиш, че имат среден месечен доход над 1000? Особен хора извън София.
160
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е важно българинът да получава добри доходи, важно е политическата класа да получава достатъчно за да задоволява всеки свой каприз.
159
14
 
15
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 5 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
158
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стегнете колана, щото рябва да има пари за субсидии, за заплати на политици, за командировки и бонуси, а напоследък държавата се оказва че плаща и заплатите на всички попове, а Бойко иска и да ги увеличи.
157
26
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
...Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението, живеят с месечни доходи до 1000 лв.... Хохохохохохоохоо, демек цялото население е 2.6 млн.Тия *** нещо яко са объркали рейса. Бедни са дъртите, мързеливи, неграмотни и бездарни ***, възхваляващи Путин!
156
4
 
23
 
! Отговори
Аденауер преди 5 години
До АнонименПрез 2010 год.Тиквата беше казал,че ако *** върнат откраднатото ПЕНСИИТЕ могат да станат и по 5 хил.лв.Това беше отговор към лъжеца Бялата Златка -Сидеров.Тогава това *** говореше за мин.пенсия от 1000 лв.и друи подобни глупости .Всичко това можеше да се постигне до сега само с пълно повтаряне на Германския модел след ВСВ.Тотална ДЕКОМУНИЗАЦИЯ на обществото,ЛУСТРАЦИЯ на 1,6 мил.червени престъпници -ЕВРОСТАТ за мин.50 год.и НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко заграбено от тези бандити