Работиш, а всъщност живееш в бедност – съдбата на 400 000 българи

Над 1,7 милиона с доход около минималната заплата, а тя не стига
Обновена: 9 окт 2018 12:21 | 9 окт 2018 12:15, Камелия Цветанова
303

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 400 хил. българи са работещите бедни, а над 1,7 млн. души живеят с доходи до 600 лв. В същото време издръжката на живота за тази година, изчислена от Института за синдикални изследвания към КНСБ, е 585 лв.

Мрачната статистика изнесе Гълъб Донев, секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев, в началото на кръглата маса, посветена на бедността и неравенствата.

Още по темата

Дори минималната работна заплата, която е 510 лева, в момента е по-ниска от нужните средства за оцеляване по разчетите на КНСБ.

Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението, живеят с месечни доходи до 1000 лв.

"Около 400 хил. българи живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лв. месечно, което по нашите разбирания ги определя като средна класа", каза Донев.

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда форума, коментира, че политиците носят отговорността да пресекат схемите, при които неравенствата и разслоението придобиват необратим характер.

Според него неравенството е заложено дълбоко в основата на общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания и умения на отделния човек, но когато той вземе прекомерни размери, социалните системи са неефективни, икономическите системи са нискоефективни и  има изкривявания в пазара, обществото и държавата абдикират от социалните си ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността.

"Бедността не е порок, но всеизвестно е, че бедността е дълбок проблем за всяко едно общество. Бедността ражда корупция и престъпност", каза държавният глава.

Радев приза, че стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване, а голяма част от тях са работили през целия си активен живот.

"Други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант, което е всъщност огромната трагедия на бедността", допълни той.

Президентът смята, че неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
4
 
27
 
! Отговори
До 207 преди 5 години
До АнонименВероятно си "столичанин", вероятно си в някоя фирмичка и кюташ за 2 бона,а те осигуряват на минималната,но иначе разбираш от всичко... Вземи си представи,че си в далечната провинция на възраст ни за пенсия, ни за всякаква работа,а на около няма никаква, освен на смени по 12 ч, да те осигуряват на 4, и да ти дават под минималната,а работата е робска..Това е реалността извън Сф, и докато не проумее властта,че няма ли работа из првинцията, все повече "софиянци" ще идват.....
194
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИнфоКато не ти стигат 1100 лева ще си търсиш по-добре платена работа, в София има колкото искаш, но трябва да имаш и ти какво да предложиш.
193
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До211. И мойта е 1100. И тя не стига. Добре, .че бягам от работа та препечела некакви 500. А *** и те не стигат Та дам нещо под наем.За бизнес в България нестава. Системата е сбъркана. В краденето е спасението..
192
8
 
20
 
! Отговори
експлоатация преди 5 години
До Анонимен 189Даването под масата беше преди 10год. в строителството.СЕГА НИКОЙ НЕ ДАВА ПАРИ ПОД МАСАТА.ОБРАТНОТО- РАБОТИМ ПОВЕЧЕ, ПЛАЩАТ ПО-МАЛКО.
191
15
 
14
 
! Отговори
Циник до 207 преди 5 години
Паляче... когато аз съм се "хванал" на работа - ти си се учил да ходиш.Отдавна обърнах гръб на ***... за мен е въпрос на достойнство - да работя истински...и да ми плащат истински..А дървени философи , като теб - валяло...Форумни борци, и мрънкачи!Непоздрави от Франкфурт
190
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако плащаш наем 1100 са малко,но ако не плащаш извинявай но си като сина ми,на него и 11000 няма да му стигнат и си го признава.За една седмица само за неговата душица е опаткал триста лв.за както казва социален живот т.е. кафенце с приятели.
189
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АМА НЕ БЪРКАЙТЕ "ЖИВОТ" СЪС "СЪЩЕСТВУВАНЕ"!
188
5
 
11
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
Системата е сбъркана. Не крадешли с колхозниците заедно в колектива няма да имаш нищо. Но ако крадеш си оставаш беден.заедно с целокупния народ. Държавата и партията са богати. Това трябва да ви радва.За големите пари, партията казва кой може.
187
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София категорично не е 1300000 но не е и 3000000.Най-вероятно е между 1500-1800000 души.Виж АтИна е прибрала 40% от гърците и е просто един ужас.Като я видиш от Акропола свят да ти се завие.Като Кабул но в бяло,докъдето поглед стига сграда до сграда без зеленина а топ центърът на АтИна прилича на бразилско гето.Съвсем са се отпуснали атинските власти.Явно у нас е много по-равномерно развитието та не сме наистина 3000000 в София.Слава Богу.
186
11
 
11
 
! Отговори
До 206 преди 5 години
Колега в София 1 300 000 са регистраните, останалите разкарващи се из софийските улици с номера ВТ, КН, РВ, Е, ЕВ, Н и т.н., очевадно се водят че не живеят там, но физически трайно са се засилили тук. Като прибавим и ордите от Перник и останалите градчета в радиус от 50 и повече километра, се получават около 2.5 млн. работещи и живеещи в София.
185
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъркай с едната ръка на черно с другата по договор. И ако си с пенсия и ако даваш под наем. Е това е средно статистически работещ. За 500- 600 с договор.
184
7
 
22
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
Логично е че 20000 милионера колкото има в България, десет пъти повече на глава от населението спрямо Германия, че са докарали народа до просяшка тояга. Нали искахте десни управления и див капитализъм. Честито, избрахте си го, сега му се наслаждавайте. Продължавайте все така да гласувате за СТАБИЛНОСТТА.
183
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колега София е не повече от 1 300 000 така че както и да ги смяташ не е една трета, и не може да бъде критерий за останалата част от населението.
182
6
 
13
 
! Отговори
неграмотник преди 5 години
"Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението, живеят с месечни доходи до 1000 лв."!!!!!!!! Ние напрово сме се стопили бе авторе :)
181
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво има из дълбоката провинция и селата,КОЯ ПРОВИНЦИЯ И КОИ СЕЛА?Който е недоволен идва в по-недълбоката провинция,ако и там не е доволен отива в по-големия град,ако и там не става отива в големия град,оттам ако не бива в София а оттук и на запад.Който работи за малко пари сам си е виновен.Като си гледам роднините в малък град пък макари и туристически но не на море никой не е закъсал за парче хляб.Заплати,пенсии ако не те мързи от земята и туристи допълнително,ако искаш запада,никакъв проблем
180
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е това управляващите да го прочетат и да направят нещо а не само да обиждат президента.
179
13
 
10
 
! Отговори
До 198 преди 5 години
В София колега живее и работи една трета от населението на България, така че тя е измерителя, ти не си измерител.
178
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦиникАко работиш за 600 лева си превил врат пред собствения си мързел и безотговорност. Аз как мога да изкарвам в пъти повече?
177
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В ГЕРБ са повече комунисти"а да ме прощаваш но ми се чини че ней баш тъка.Са те в ГЕРБ може да са комунисти,ама са от третия ешалон защото първия и втория са БКП и СДС!!Докато Борисов е разтривАл ушите на бай ви Тошо както твърдите БАШ АПАПИТЕ ОТ ЦК НА БКП вече са били "бизнесмене" и "банкере" и са давАли пари,та са далИ и на бацето и той станАл бизнесмен.Като гледам ни Кънчо,ни КОльо,ни зализания от Разград,ни ветковци,ни Румбата електрото,ни Кире контрабандисто,ни Гришата от Ловеч са от ГЕРБ!
176
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен до 197 преди 5 години
Колега София не е критерий за финансова стабилност на Българина, я се разходи из дълбоката провинция и селата.