Отбелязаха 6 години от смъртта на патриарх Максим

Панихидата се проведе в Троянския манастир
12
Отбелязаха 6 години от смъртта на патриарх Максим
Снимка: БТА

В Троянския манастир "Успение Богородично" бяха отбелязани шест години от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Митрополити, духовници и миряни се поклониха пред гроба на Негово светейшество, намиращ се в храма на манастира, зад чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Отслужена бе и заупокойна Света литургия и панихида, с участието на патриарх Неофит.

"Мир и покой за душата му и милост за нас и за светата ни църква, която Господ ни е дарил със всеотдаен и ревностен пастир, достоен монах и епископ, благ и мъдър архиерей, отдал целия си живот дълголетен на Бога и на нашия благочестив православен народ", заяви патриарх Неофит.

Той добави, че в този ден, години след раздялата ни с патриарх Максим, отново си спомняме за благия старец, който с много любов, благост и твърдост повече от четири десетилетия премъдро направляваше църковния живот в условията на всевъзможни изпитания за вярата и за единството на светата ни църква, и който с архипастирското си дело завинаги е останал в църковната и народностната ни памет като образец за истински духовник и пример за подражание за всички нас.

Патриарх Неофит припомни, че именно от Светата Троянска обител е започнал монашеският път на неговия предшественик - "манастирът, който той истински обичаше и линееше за него до сетния си дъх, заради което го бе избрал и за постоянен свой земен дом".

По думите на Пловдивския митрополит Николай, патриарх Максим трябва да го запомним със силната му вяра, непоклатимата християнска надежда и искрена любов към Бога и човеците, с достойно изпълнен архипастирски дълг на предстоятел на светата ни църква в много трудни времена на изпитания за вярата на нашия народ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8"защото Самата Пречиста Божия Майка Пресвета Богородица и Дева Мария закриля дядо Максим, и Тя е наистина Радост за всички скърбящи"Тава кога го сънува! То имаме една велика госпожа ЛЪЖА от червените ескадрони та сега и ти по нейния път! Като почнете да пеете, дърдорите и пишете глупости дали Бог наистина ви чува или просто си мълчи и кикоти под мустак!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес, на 06.11. по стар стил , се почита иконата на Пресвета Богородица и Дева Мария - Всех скорбящих Радость. Дядо Максим - истинския патриарх на БПЦ - БП , е починал с мир на тази дата, предавайки отрудената си душа на Господа, за да получи вечен мир, покой и живот в Царството Божие. Тази дата НЕ е случайна, защото Самата Пречиста Божия Майка Пресвета Богородица и Дева Мария закриля дядо Максим, и Тя е наистина Радост за всички скърбящи.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4" Доносник,агент и гей,не случайно Блага Димитрова като вицепрезидент му блъсна ръката на една среща в Ловеч."Ще ти кажа, човече: недей да пишеш такива лъжи и обиди по адрес на покойния дядо Максим, Патриарх Български. Той НЕ е доносник, нито ге.й, нито агент. Мнението на Блага Димитрова НЕ ме вълнува, защото то е погрешно. Дядо Максим НЕ е безгрешен, на него НЕ му е било лесно по онова време, НО е НЕДОПУСТИМО да се пишат лъжи и клевети по негов адрес.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от 5:Вярвам, че Патриарх Максим, който е истинския Патриарх на Родната ни БПЦ - БП, е при Христа Бога, Пресвета Богородица и Дева Мария и при светиите. Вярвам, че той е в Царството Божие, където цари вечен живот в мир, светлина и радост. Дядо Максим е добър и достоен човек и Патриарх. Мисля, че и на него НЕ му е било лесно, особено в онези трудни години за България. Но дядо Максим издържа изпитанията и с достойнство прости на личните си врагове, които без вина го намразиха.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да дарува вечен живот на починалия Божий Раб Негово Светейшество Български Патриарх Максим! Поклон пред светлата му памет!Патриарх Максим е истинския Патриарх на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия. Дядо Максим е направил много добрини за България и БПЦ. Благодарение на него, ние излязохме от икуменическия дяволски съюз на ССц. Дядо Максим показва лъжата на отцепниците - разколници , и с това държавата потвърждава каноничността и легитимността на патриарх Максим.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доносник,агент и гей,не случайно Блага Димитрова като вицепрезидент му блъсна ръката на една среща в Ловеч.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господи помилуй и прости нему всички грехове!Помилуй и нас грешниците и не ни въвеждай в изкушение, защото слаби и немощни са нашите души и тела. Но ни вдъхни увереност и ни дай просветление да се справим с всяка трудност и да следваме тебе по пътя на доброто и светлината. Амин Амин Амин!!
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според скалата на Данте в кой ли кръг е в момента?
1
3
 
12
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Сложиха ли му петолъчка на гроба?