Балон на имотния пазар у нас? Експерт: Такъв няма

Купувачът е млад човек, информиран, който не купува на всяка цена
128
Балон на имотния пазар у нас? Експерт: Такъв няма
Снимка: Investor.bg

На пазара на жилищни имоти в България няма балон, категорична е Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Действително имаше много голям ръст на строителството у нас през тази година, отбеляза Стойчева и изрази очаквания през 2019 г. този ръст дори да е по-сериозен от настоящия. Като причина за това тя посочи фактът, че само по около половината от издадените през 2018 г. разрешителни строежът вече е започнал.

Още по темата
"Трябва да се уточни, че вече в продължение на 4 години България е в икономически възход. Все още обаче не сме достигнали минимума на безработица, все още не са усвоени и големите средства от Европейския съюз. Всичко това очертава продължаващ ръст и при строителството, и на пазара на бизнес имоти", посочи тя.

Стойчева заяви още, че 2018 г. е първата след предкризисната 2008, в която има ръст на цените във всички населени места у нас и на всички видове имоти. Вероятно следващата година няма да се окаже по-лоша от настоящата, изрази мнение тя.

Профилът на купувача Стойчева очерта като основно млад човек, информиран, който не купува на всяка цена.

Според нея отпускането на кредит, който на 100% покрива цената на дадено жилище, е твърде рисково.

Купуването на имот "на зелено" тя определи като добър вариант, тъй като така имотът със сигурност има по-ниска цена. "Проблемът в този случай основно е, че потребителите често не познават добре инвеститора и строителя на проекта, на който залагат", завърши Снежана Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
9
 
! Отговори
.!. преди 5 години
До Анонимен 98"... звезди ще имаи кучета ще има,виещи към тях."Помниш ли това стихотворение?
92
15
 
5
 
! Отговори
Само нагоре преди 5 години
Никой няма да позволи да паднат цените. Издадени разрешителни за строеж, влезли в строеж и т.н....Само нагоре!
91
3
 
16
 
! Отговори
11 преди 5 години
И преди 10 години така говореха :) възход? 1000лв заплата за жевеене? А ти трябват поне 3000..... Това ли ви е възхода?
90
6
 
31
 
! Отговори
11111111111 преди 5 години
Балон има!Въпрос на време е кога ще гръмне! За да няма балон ,трябва да има и пройзводство,да има деца Българчета,Да има нация,семейство и вяра!Сега какво има?
89
5
 
19
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Всичко, което се продава в Софето е измама! Не вярвам на начукана в устата експертка...!
88
1
 
33
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Всеки сам да си решава, аз лично в този момент не бих купил
87
3
 
37
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Глупости....при лихва годишно от 10лв.на 100 000лв.и такса обслужване 75лв.по-добре по 350лв.от наем .Но да си купиш жилище със заплата от 600лв.като магазинер си е направо чудо....Икономическото развитие е 0 и всички са в обслужващата сфера но до кога?
86
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТи за мен не се грижи какво ще правя в Кавала или в Испания. На мен ми трябва само интернет за да работя и заплатата ми и в момента хич не е лоша. А виж, за такива като теб, дето явно имат само средно, знаят само български и нищо друго и бачкат за МРЗ+100 лева - в София, Лозенец, е пълно с "прекрасни оферти". А и банките ще се избият да ти набутат кредит с "преференциална" лихва от 4-8%.
85
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОбективенНадявай се да паднат цените на панелките - по-качествено са строени от 80% от новото строителство. Че и квадратурата им е истинска, а не с 25% идеални части.
84
3
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Балон има на некачествено строителство, кофти локации и панелки основно. Там може и паднат цените наполовина по някое време. При останалите имоти стандартният цикличен спад е до около 20%.
83
4
 
25
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Ако нещо накара наемателите от провинцията да се върнат по родните си места,тогава ще говорим за мноого спукан балон,
82
3
 
25
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Да му пикам на експерта...
81
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтойчоИ защо се радваш, че данъците за повече от един апартамент ще се вдигнат? Не знаеш ли за кого се харчат парите от данъците?Не ти ли идва наум, че много от онези, които получават повече наеми, влагат събраните пари в полезни неща, от които обществото има полза?
80
3
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 78 преди 5 години
Още преди 15 г. мой познат строител споделяше, че 1 кв.м. на тапа и замазка струва 200 евро. Но си призна и това, че общинските и други чиновници са виртуози да измъкват подаръци и почерпки, за да дадат нужните разрешения.Не знам дали сега на строителите все още 1 кв.м. им струва 200 евро. Проблемите са други:1) Заплатите са малки. Това заробва хората с тежки кредити. Затова цените изглеждат големи.2) Има големи мошеници сред строителите, може да ви изиграят.3) Не всеки строи качествено.
79
16
 
16
 
! Отговори
Малко размисли преди 5 години
Балон сладури, беше това с биткойна ,спад с 30 % е корекция.....Балон е когато нещо се обезцени със стотици проценти. Панелките са в балон. Там наистина може да има брутално обезценяване. Цели квартали-гета като Люлин са в тази категория. Това са панелни гета ,със смърдящи входове и бани.Там какъвто и ремонт да направиш си остава лошия мирис в банята и входа. Всеки леко замогнал се бяга от там и купува ново строителство.
78
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът е мързеливо и лакомо животно, всеки иска по няколко апартамента да има, ако може да не бачка, да живее от наеми.............и задължително да живее и работи в София!!Всеки гледа да прецака другия.............така държава не се прави!!
77
5
 
21
 
! Отговори
Стойчо преди 5 години
Само изчакайте, да видим с колко по-високи ще бъдат данъците за второ, трето и т.н жилище. Не като балон, ами като дирижабъл ще се пукне
76
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим... квартирата ми струва 600лв/месец. Апартамента в който живея, би струвал (ако го сметнем по скромните 1500евро.кв) 120 000 евро или 240 000 лева. Това са 400 наема(34 години). Мерси, ще изчакам 2-3-5 години да се свлекат цените(гарантирано, циклични кризи!) и тогава ще си го купя най-много на 50% цена.Нямало балон... има ли печалба, балон винаги има. Дали ще се спука зависи от алчността на надуващите печалбите(балона). А от българина рядко има по-лаком(напр. евреите).
75
1
 
23
 
! Отговори
христо преди 5 години
има имотен бум.. бум, бум и буммммм....
74
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има не балон, а голям балон в строителството. Населението намалява с 30 000 за година и то с устойчиви темпове, и същевременно няма жилища. Ала -бала. И квадратен метър в София на зелено го продават по 1000 евро. Себестойността на кв.м. ново строителство е не повече от 200 евро и то с печалбата. Но нека се пукне и този балон, да се сринат цените, рано или късно и това ще стане.