Балон на имотния пазар у нас? Експерт: Такъв няма

Купувачът е млад човек, информиран, който не купува на всяка цена
128
Балон на имотния пазар у нас? Експерт: Такъв няма
Снимка: Investor.bg

На пазара на жилищни имоти в България няма балон, категорична е Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Действително имаше много голям ръст на строителството у нас през тази година, отбеляза Стойчева и изрази очаквания през 2019 г. този ръст дори да е по-сериозен от настоящия. Като причина за това тя посочи фактът, че само по около половината от издадените през 2018 г. разрешителни строежът вече е започнал.

Още по темата
"Трябва да се уточни, че вече в продължение на 4 години България е в икономически възход. Все още обаче не сме достигнали минимума на безработица, все още не са усвоени и големите средства от Европейския съюз. Всичко това очертава продължаващ ръст и при строителството, и на пазара на бизнес имоти", посочи тя.

Стойчева заяви още, че 2018 г. е първата след предкризисната 2008, в която има ръст на цените във всички населени места у нас и на всички видове имоти. Вероятно следващата година няма да се окаже по-лоша от настоящата, изрази мнение тя.

Профилът на купувача Стойчева очерта като основно млад човек, информиран, който не купува на всяка цена.

Според нея отпускането на кредит, който на 100% покрива цената на дадено жилище, е твърде рисково.

Купуването на имот "на зелено" тя определи като добър вариант, тъй като така имотът със сигурност има по-ниска цена. "Проблемът в този случай основно е, че потребителите често не познават добре инвеститора и строителя на проекта, на който залагат", завърши Снежана Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тонкатаТвойте аверчета гробаджийчета инвестират откраднатото в имоти, не обикновените хорица.Те надуват цените,щото не са работили за парите сил.
52
12
 
14
 
! Отговори
Дано има Господ преди 5 години
Защо бе,Костов,бре Бог(к)Лук,защо докара ни до тук!?Защото *** си или неук,или защото просто си Ай дук!?(Всяка пролика е случайна)
51
2
 
32
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Голяма корупция + българска маФия = престъпност + бедност = празна хазна или дългове = фалит
50
7
 
17
 
! Отговори
man преди 5 години
Купувам на небалонирани цени къща в Драгалевци; Помня, че преди кризата бяха по $35 000
49
5
 
32
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
В България, един за да е добре, други трябва да са зле.Един, ако се шири в голЕмо жилище, други ще си събират последните парички, за наема или за подръжката на панелката.
48
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като секне наплива от малките градове и селата към София, и като намалее след години населението на България, тогава тук ще дойдат другите. А другите са от Далечния Изток и Близката Африка, който изпревари. В природата празно няма.
47
3
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балон има и всички го знаем. Останалото са глупости и локуми за балъци.
46
4
 
36
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Основен въпрос: цената на РЕАЛНО сключените сделки??? Тоест, имам панелка 70 кв в Люлин и съм я сложил на пазара за 100к в евро. Да, АМА има ли кой да ми ги даде? В крайна сметка мирясвам на 40% по ниска цена, това е реалността, питайте брокерчетата
45
2
 
31
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Еми строи се за бежанците.Те ще изкупят жилищата,българите бягат.Колко милиона каза премиера ще дойдат от Африка?А и не само от Африка.Нали трябва някъде да се настанят?Затова се строи,за да има за ''новите българи''....
44
3
 
45
 
! Отговори
69 преди 5 години
Пазарът се движи от идващите от по-малките градове към София, Пловдив, Варна и Бургас. Само че този резерв от хора е драстично намалял в сравнение с 2006 г.-2008 г., което напълно срива довода, че балон няма, защото в сравнение с 2006 г.- 2008 г. строителните разрешителни били по-малко на брой и цените не били достигнали старите нива. Балон си има, просто мащабите му са по-малки.
43
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лельо Стойчева, за кого е възходът , за нас? дето ни подхвърляте от европроекти по 20 евро към заплатите на година , или за босовете ни , които грабят с милиони?балонът не съществува , той се пръсна преди 10г ,но го прикривате с кра..де..ни..те от Европа пари..какви храни ядем от родните производители, не говоря зя истинските, а за "бизнесмените" *** ни се предлагат на европейски цени дори в затворените комплекси като се настани му..тра и чал..гар -край за нормално съществуване
42
2
 
58
 
! Отговори
От 41 преди 5 години
Застаряващо население,висока смъртност,ниска раждаемост,висока емиграция и 25% празни жилища (при това в София). Нарастващи цени (в Младост средно 1300? кв.м.),нарастващи разходи,инфлация и застой на заплатите... и после ми говорете,че балон няма.
41
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новото строителство не е качествено. Мазета се пълнят с вода, мазилки външни и вътрешни падат, дограмите са от най-евтините.Цената е европейска, но няма нищо общо с доходите на българите. Дигнат ли се кредитите и балона ще гръмне.
40
14
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Социалзма ви остави собствени жилища,но дивия уродлив капитализъм ще поправи тази грешка !
39
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взимам ученик 3 пъти в седмицата в 19:30.И докато го чакам в двора на училището (в Младост) оглеждам съседните блокове (както панелки,така и сравнително нови кооперации,при това на много престижна фирма) и изненада, към 1/4 не светят.Помислих си-сигурно е случайно и започнах да снимам и като натрупах снимачен материал от около 2-3 месеца огледах снимките и няма изненада 1/4 са тъмните прозорци,включително на блок правен от Контракт Сити.
38
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бахахаха нямало :) Спомня си преди цените да стават в евро, баща ми купи едностаен за 15 000 долара щатски :) как така после същия апартамент стана 50 000 евро нямам идея :)))))
37
5
 
22
 
! Отговори
Новия Зидар преди 5 години
Ръст на цените може да има ако строителите инвестират в съвременна техника и архитектурни подходи. Но това никой в БГ не го прави защото иновацийте струват пари. Защо в София няма небостъргачи? Защото за да го построиш трябва да имаш ноухау. Не става само с три бетонни плочи и тухли. Така че за ръст на цени при това строителство и дума не може да става.
36
3
 
35
 
! Отговори
Брокеро преди 5 години
Юруш на хапартаментите...Не останаха...
35
1
 
11
 
! Отговори
Вулгарче преди 5 години
До сНяма пък, не ми се мре. Ти, ако искаш гризни дръвцето, пък ние вулгарите ще поживеем още някое друго хилядолетие....
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно е в София със спукани балони в тоя бранш. В Хърватско и Словения не е така.