Балон на имотния пазар у нас? Експерт: Такъв няма

Купувачът е млад човек, информиран, който не купува на всяка цена
128
Балон на имотния пазар у нас? Експерт: Такъв няма
Снимка: Investor.bg

На пазара на жилищни имоти в България няма балон, категорична е Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

Действително имаше много голям ръст на строителството у нас през тази година, отбеляза Стойчева и изрази очаквания през 2019 г. този ръст дори да е по-сериозен от настоящия. Като причина за това тя посочи фактът, че само по около половината от издадените през 2018 г. разрешителни строежът вече е започнал.

Още по темата
"Трябва да се уточни, че вече в продължение на 4 години България е в икономически възход. Все още обаче не сме достигнали минимума на безработица, все още не са усвоени и големите средства от Европейския съюз. Всичко това очертава продължаващ ръст и при строителството, и на пазара на бизнес имоти", посочи тя.

Стойчева заяви още, че 2018 г. е първата след предкризисната 2008, в която има ръст на цените във всички населени места у нас и на всички видове имоти. Вероятно следващата година няма да се окаже по-лоша от настоящата, изрази мнение тя.

Профилът на купувача Стойчева очерта като основно млад човек, информиран, който не купува на всяка цена.

Според нея отпускането на кредит, който на 100% покрива цената на дадено жилище, е твърде рисково.

Купуването на имот "на зелено" тя определи като добър вариант, тъй като така имотът със сигурност има по-ниска цена. "Проблемът в този случай основно е, че потребителите често не познават добре инвеститора и строителя на проекта, на който залагат", завърши Снежана Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Rock of agesЧе къв пък срив е имало 2009?Ми паднаха цените с 200евро. От 1200 на 1000. Чак пък срив.
72
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен74И кво ще правиш в Кавала? Работа ли ще си намериш свястна там? Бизнес ли ще развиваш?То и във видинско можеш да си купиш селска къща за 3000е ама за какво ти е?
71
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези дето продават имотите, съзнават ли, че за 30-40 лева отгоре на данъка на колата еднократен годишен разход, 100-200 лв на гражданската - еднократен годишен разход и 30-40 стотинки надценка на литър гориво и правителството щеше да падне, защото хората живеят на ръба. Сега като ги набутат с кредити и вноската скочи със 100-200 лв на месец какво ли ще стане? Да ви напомня ли, че първото правителство на бб падна след протести за сметки от енергото? 30-40 процента надолу отиват цените до 2 години
70
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НесторСамо Испания да беше - в Кавала, Гърция, апартаментите тръгват от 80 хил евро. В половин Европа (ако не държиш да в столицата или друг голям град), цените за малка къща са като за голям апартамент у нас.
69
5
 
18
 
! Отговори
нС преди 5 години
Стойчева не знае ли формулата за евтини и скъпи имоти ,та будалка хората . В момента поне 1 м2 е по-скъп с цели 1000 лв и това ако не е балон на имотите-то какво ще е .Нито държавата,нато АНИ ,НИТО БРОКЕРИТЕ ,А НАЙ-МАЛКО БАНКИТЕ им е изгодно цените да са нормални ,щото има много заеми за имоти и кредити теглени и ако цените падната на реалните си цени-то банките ще гръмнат и ще повлечат и икономиката нИ?а ОТТАМ БЕЗРАБОТИЦА,фалиране на банки,държавата изплаща депозитите ... .
68
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да се просълзиш....Аз на нея ли да вярвам, или на мой колега, който се тюхкаше, че взел ипотека за ново строителство миналата година, а през тази за същия апартамент цените тръгнали надолу?
67
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Населението спада с бързи темпове, всеки които може се преселва, има криза с доходите съдейки по протестите, лихвите само ще се качват, на всеки се падат по няколко апартамента, има много празни такива, но нямало балон :) Тази затова е брокер, понеже е толкова проста.
66
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балона весело лети, изпълен с брокерски мечти!Въпрос на време да имаме - ПУК!
65
6
 
39
 
! Отговори
Нестор преди 5 години
Само пълен *** може да си купи жилище в гетото София вместо доста по-евтино в слънчева Испания..
64
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе сега са се запънали и не падат много цените, но като намалеят достатъчно сделките и като зациклят всички по веригата, бих искал госпожа Стойчева пак да обясни защо в една и съща кооперация купувалите на зелено са платили значително по висока цена от закупилите си на акт 16, ще видим и инвеститорите- спекуланти и наемодатели как ги умеят нещата. Ще продадат или отдадат под наем на някой дето не е могъл да си купи на зелено евтино, но може да го купи на готово скъпо или наеме на сходна цена?
63
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало Експерта... за справка Испания по същия начин е имало подобно надуване на БАЛОН
62
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До учуденОчакваш да вземеш 40 процента от обявен за 100к евро панел от 70 кв метра, т.е. около 40 хил евро в Люлин. Цената изглежда така по-реалистична, но оферта за панелно жилище в Люлин не звучи особено атрактивно, така че ако има такива оферти ще търпят корекция и от над 60 процента. 100 кв панел за 40 хил евро звучи нормално независимо в люлин или младост, т.е. 400 евро на квадрат или да пак на 40 процента от търсените средно 1000. Иначе балон няма и дядо коледа съществува.
61
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите ми става ясно, че изобщо не знаете какво е "балон на пазара на имоти."
60
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите намаляват, апартаменти се стрят постоянно, а цените не падат дори обратно. Това ако не е балон незнам.
59
2
 
27
 
! Отговори
до Експерта преди 5 години
- Ако няма - откъде идват пре- големите Ви печалби?
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56Цените на горивата паднаха, защото шейховете се уплашиха от нашите протестиращи.
57
4
 
57
 
! Отговори
българин преди 5 години
Има балон и то какъв този експерт да ги разправя тия на шапката ми ,всички са баламурници те са най-отворените.При заплата 350евро апартаменг 120000евро- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
56
4
 
37
 
! Отговори
аха преди 5 години
що не изчакам една годинка и да си взема на менус 30% :D
55
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувам си апартамент ново строителство и знам, че след около 30 години /да съм жив и здрав/ ще имам наематели китайци или африканци. Предпочитам китайци, защото те ще са по-коректни при плащането на наема и общите разходи на входа.
54
1
 
38
 
! Отговори
Ваща мм..крадлива преди 5 години
То нямаше балон и при горивата,но кагато корумпираните и продажни управници, и олигарси усетха,че може би ще ядат " дебелия"- какво стана!?Балонът се спука и цените на гориватасе сринаха надолу.А ако бяха захвърчали и паветата пред "Коня"!?