ОмбудсМая предупреди: Готвят исторически най-високата цена за парно!

За 3 години услугата в София е скочила с 50%
4 юни 2019 15:09,
79
ОмбудсМая предупреди: Готвят исторически най-високата цена за парно!
Снимка: Омбудсман

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че готвената от КЕВР цена за топлоенергия е исторически най-високата, но това няма да подобри състоянието на дружествата.

Още по темата

Тя каза още, че подкрепя повишаването на работните заплати, но те би следвало да бъдат обвързани с конкретни икономически резултати, а финансовото състояние на топлофикациите става все по-тревожно. Манолова даде пример с "Топлофикация София", където натрупаната загуба достига близо 600 млн. лв.

В същото време единственото, предприето от КЕВР срещу "затъването" на топлофикациите, е вдигането на цената на парното, която за 3 години в София - от юли 2016 г., се е повишила с повече от 50%, изтъкна Манолова минути след откритото заседание в КЕВР за цените на тока и парното.

"Цената, която в момента се предлага за парното, е исторически най-високата. Аз твърдя, че това увеличение няма да заздрави финансовото състояние на дружествата, защото хората са в невъзможност да плащат тези цени. Те първо не могат да ги плащат, защото са много високи и второ, защото са много нечестни, защото нямат доверие в начина, по който се определят сметките, включително и в начина, по който се вдигат цените“, аргументира позицията си омбудсманът.

Манолова заяви още, че не одобрява процедурата, която е избрала Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Според мен би било нормално представители на енергийните дружества да представят своите аргументи в присъствието на граждански организации, на институциите, да има диалог. Това ще се случи реално след свършен факт, тъй като обектите на тези доклади – електроразпределителните дружества и топлофикациите, вече ще са изразили своите позиции, без да са чули възраженията, предложенията и тревогите на гражданите и на гражданските организации", заяви тя.

Скок на парното, тока и водата – необосновано

На заседанието днес стана ясно, че в петък, 7 юни 2019 г., предстои обществено обсъждане, на което всички граждански организации и институциите ще могат да вземат отношение по докладите на КЕВР. Според граждански експерти обаче, то ще е безсмислено, защото няма да е ясно дали докладите на КЕВР ще  претърпят промени, след като енергийните дружества предоставят своите становища.

Според Манолова, абсолютно сбъркана е и процедурата, тъй като КЕВР първо обсъжда цената на парното, на топлата вода и на тока, а едва след това ще се заеме с цената на природния газ

Прогнозите на регулатора са за увеличение на цените на тока и топлата вода от 1 юли т.г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амииии аз всъщност пуснах справка от ЦИК, която казва колко човека за кого са гласували в различни изборни секции. Явно Павел Гълъбов или "сводниците" му са решили, че това е престъпно и трябва да бъде цензурирано, та коментарът ми е изтрит.
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това ОмбудсМая, само я правите още повече за смях.Като е толкова загрижена, да продължи да пътува с влака (който откри чак на стари години като вид транспорт) и да си поореже сътрудниците.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега едвам се справям със сметките, а ако вдигнат още цената... ами от мен ще получат точно 0 лева! Ще спра да плащам и толкова. И предполагам, че няма да съм само аз. Така, че не знам тия и.ти ли са?! Колкото повече нереално високи са цените, толкова повече хора или няма да плащат или ще се откажат от услугите им И дълговете им вместо 600 млн. ще станат много повече.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха! Нещастници!Ами аз се топля с климатик, но ми налагат това парно, въпреки, че не го искам. Изходът е само ако всички се откажат, а тези, които отказват всъщност не си и плащат.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Санирайте се, ама който е на първия етаж лятоска ако запали една печка на *** и пусне две акумулиращи печки и лятоска ще изпукате или ще се принудите евтино да продавате и да си търсите ново жилище.
21
3
 
21
 
! Отговори
да ви е честита преди 4 години
демократичната Американска втечнена газ !като ви спрат Козлодуй от ЕС още по-прекрасно ще стане
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стамат 4Няма полза от санирането. Никой не спи на жега, щото са му опаковали блока.
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парното ще го затрият и ще се топлите на ток на братски цени от Вятърните мелници на зелените каскети.
18
11
 
4
 
! Отговори
Ха! Нещастници! преди 4 години
Тия в кой век живеят бе! Още ми се топлят с парно.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МорскиВарна - ГЕРБ 32,45 %, Бургас - 30,45%, София 23-ти МИР 27,97%, 24 МИР 30,04%, 25 МИР 31,86%....Не ти е виновна София!
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който му е скъпо да си плаща парното, да си купи една акумулираща печка като едно време! Може да си вземе и климатик бе! Хем ще му е хладничко лятоска.
15
25
 
6
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Нека е висока цената на парното,софиянци сами си го избраха Бойко!
14
1
 
17
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Да се отказват хората ,като им минава през апартамента ги избият тръбите от другаде и готово . Ще плащаш за топла вода и парно на някви крадци се1 няма бойлер и климатици, конвертори и тн. А топлофикация софия са най мизерните да не ти се налага да ходиш да се занимаваш с тях.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно ни управляват та*панари! Когато увеличават цената на тока, работодателите ще започнат да режат от заплатите - компенсират от цената на тока. Когато предприемачите продават евтини апартаменти на избрани другари, цената плащат неизбраните - компенсират от неизбраните. Когато тарикатите-мошеници си строят къщи с европейски пари, ха познайте кой ще плати? Народът, т.е. ние нали? Керванът си върви и т н. и т.н!
12
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради глупа....ците гласували за ГЕРБ ще плаща и страда целия Български народ. След изборно ГЕРБ ви го нататрузи само както те си знаят. На следващите избори пак за ГЕРБ нали бе Странджа, тонка, гледна точка и други подобни измекя.ри. Сега полицаи и пожарникари пак ще искат увеличение, а народа кучета го яли.
11
3
 
24
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Няма проблем , сега двойно , а зимата тройноБългария на три морета .Минималната 1000 евро. Бойко Борисов патриарх
10
2
 
12
 
! Отговори
доволен селянин преди 4 години
да го дигат със 200% еле язе съм си добре греем се на дръвца без паре щот госкио и он пийнува кат мене та се разбираме ток не ползвам вода пием от реката
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Манолка беше избрана с гласовете на ГЕРП.
8
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе кво парно бе.Важното е че Тиквун се снима с Рамбо.
7
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво нали искахте Фандъкова.На ви сега парно.