Отличниците в гимназиите ни продължават в чужбина. Учудени?

Великобритания е най-предпочитана, следват Холандия и Германия
17 сеп 2019 11:36, Красимир Ангелов
73

Отличниците на випуските искат да продължават образованието си в чужбина. Великобритания продължава да е най-предпочитана, а след нея Холандия, Германия, Дания са страните, които привличат най-много студенти, посочи директорът на агенция за образование в чужбина Ели Тончева в "България сутрин".

"Холандия е държавата, която предлага най-много програми на английски език. Страната предлага специалности като авиационното инженерство, психологията е също много търсена там", каза консултантът Таня Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Ели Тончева допълни, че в университетите с практическа насоченост има доста стажове, които развиват и конкретни умения. Но ако се говори за научноизследователските университети, по думите ѝ там образованието е голямо предизвикателство, а теорията и практиката се застъпват.

"Има изключително много незапълнени ниши в България. Важното е да виждаме проблемите като възможност. Това правят хора, които се връщат от чужбина. Те заминават с мисълта, че искат да се върнат и да приложат наученото тук в България", отбеляза Таня Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
1
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Анонимен - Искаш ли да запазиш хората - убивай евреи.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министерството на образованието трябва да издаде заповед да не се пишат шестици и петици на учениците. Тройки и четворки за най-добрите. Така ще запазим хората в България.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото, ако имаш достатъчно високи доходи, нямаш нужда от таза "осигуровка...Божичко, хора, престанете да коментирате неща, от които нямате представа. 1. Без държавна здравна осигуровка НЯМАШ ПРАВО ДА СЛЕДВАШ. Длъжен си да я плащаш. 2. Правото на студентска здравна осигуровка се губи не с достатъчно високи доходи, а с доход от 1 ЦЕНТ над прага на абсолютната бедност. Затова за много германци студенти е по-изгодно да работят под него. 3. Здравната няма нищо общо с пенсионната.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, законите са такива в България. Какво? Не го ли знаеше?...Говоря за германците в Германия, бе човек.
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти си на 17. Имаш си намислена професия.Разбираш, че в чужбина има неща, като - 7 часов работен ден, с 2, понякога и 3 почивки.- 30 дни отпуск.- Извънредните часове се заплащат.- Ако шефа не ти плати месечната ьаплата, може да го задължат, да ти плати годишната.- От 4 до 9 пъти по-високи заплати. - Възможност за ИСТИНСКО развитие, а не просто кибичене по службите.УАУ! Този 17 годишен, трябва да е много наивен или много глупав, че да си пропилява талантите в България.
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Нищо чудно ако бяха останали в България да са се реализирали по-успешно. А и за държавата щеше да е добре."Не е точно така. Търсих си работа в България, но ми предлагаха "много високи за местния стандарт" заплати. Супер - 3100 лева бруто била висока заплата. Добре, висока е. Ама не е 12500 лева. Не дава бонуси. Няма пакте акции, отпуската е само 20 дена, неплатена не дават, договора ти забранява, да работиш над каквото и да е ...А държавата ... е на пето място място
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, тя, мизерията, е нещо, не някой.Тук писаха, че родителите карали отличните ни ученици да заминават за чужбина. И че отличниците по принцип били такива, дето родителите им решавали вместо тях.Да се смееш ли, да плачеш ли...
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Никой не може да накара насила пълнолетен човек да иде да учи в чужбина, освен ако той сам не го пожелае."Мизерията е силен мотиватор.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Самите закони са такива, че родителите се задължават да издържат студента (ако откажат, собствените им деца ги съдят и печелят). А работещите студенти сме дискриминирани от системата на всички нива."Да, законите са такива в България. Какво? Не го ли знаеше? И не приятел - далече не са толкова хората, издържащи се от родителите си. ДЪржавата? Да супер - нали за това задължително ми взима такси!
62
0
 
5
 
! Отговори
60, преди 4 години
Обясни ми как реално имаме "силна" специалност със слаби или малко/никакви студенти?Това няма как да стане, пък ако ще Нютон сам да дойде да преподава и в залата да има космическо оборудване!Съзнавам, че си защитаваш мястото, но меко казано наивно звучи. След като най-добрите ни ученици заминават да учат на други места, те там, на другите места, ще допринесат за популяризирането и "засилването" на съответните специалности.
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Защо ти е да учил, за да правиш секс? ЗАПОМНИ: НЕГРАМОТНИЯТ И БОГУ НЕ Е ДРАГ "А ти запомни, че да богохулстваш и да разпространяваш ереси, не е драго, също.А и какво да направя, когато скапания аутокорект ми ги реди такива. Ако си мислиш, че ЗА ТЕБ ще се старая ... охо ... АХХААХАХАХАХАХ!И след това - Не си ЛИ СЪГЛАСЕН с това, което казвам? ММММ? Или имаш грешка - мнението ти е невалидно? Че тогава, трябваше да са те метнали в кладенеца, още като дете, бе момче!
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"1. Здравната. Ако печелиш като студент над определена сума, губиш право на студентска осигуровка, останалата печалба ти я крадат касите,Защото, ако имаш достатъчно високи доходи, нямаш нужда от таза "осигуровка"А това, че "касата ти прибирала паричките" - АМИ НАЛИ ОТ ТАМ ТИ ИДВА ОСИГУРНОВКАТА, ЗДРАВНИТЕ, ПЕНСИЯТА и всичко останало! Да си беше стал с мързеливия си *** в България, като не ти харесва!!!!!!
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 60Следователно е излишна ...
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 58Не си противореча. Специалността се определя от качеството на учебната документация (учебен план, програми на учебните дисциплини и т.н.), преподавателския състав, съвместни проекти с академични институции в страната и чужбина, материалната база, традициите в преподаването и научната дейност и т.н. Това, че няма студенти (и докторанти) е проблем, но не означава, че специалността е слаба и не предлага качествено обучение. Предлага, но не се търси.
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога да дам пример ог Германия с работещите и неработещите студенти. На нашето работно място имахме колега студент германец, на който родителите се водеха социално слаби. Имаше право на социална стипендия (BAFöG), от която половината е стипендия, а другата държавен заем. От самата BAFöG-служба го бяха посъветвали да НАПУСНЕ работа, защото печели сам и така не се води социално слаб. И той напусна по свое желание, защото се полакоми за подарената част от социала.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
55, За да е "силна" една специалност, то на първо място в нея трябва да учат силни студенти.Противоречиш си. Хем имало "силни специалности", хем нямало кой да учи в тях. Кое им е "силното" тогава на тия специалности?
55
1
 
5
 
! Отговори
55, преди 4 години
може ли да пишеш ясно? Кое е "наизуст"? Бъди конкретен, че така много свободно съчинение си написал. Хайде, да пробваме така - в кой конкретен "западен университет" бакалаврите не са "влизали в лаборатории"? Може би някоя лингвистика. Не за друго, а защото такива лаборатории не им трябват. Те ползват зали за превод, примерно.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да остават като гербаджията с 8ми клас усвоява европроекти и после ще иска същите тези отличници за 900 лева да му вършат цялата работа при нулево уважение.Колко от децата с медали от олимпиади имат среда за развитие тук?
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 53Наизуст говорите. Има силни специалности, за които няма кандидати, защото почти всички способни студенти са заминали в чужбина. Физиката например - немалко български университетски преподаватели си работят по общи проекти с ЦЕРН, което си е сериозно. Но няма кого да обучават. И в други природни науки е така. Лабораториите (може и да не са най-съвременните, но не са допотопни) стоят празни. А в немалко "качествени" западни университети бакалаври почти не влизат в лаборатории.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам коя система точно Вас Ви дискриминира...Говоря за Германия. 1. Здравната. Ако печелиш като студент над определена сума, губиш право на студентска осигуровка, останалата печалба ти я крадат касите, 2. Общежитията - на теория още с печалба от 451 евро на месец, с които не можеш да платиш квартира по никой начин, губиш право на общежитие. 3. Самите университети - предвидено е законово студентът да не работи. С работно място, колкото и часове да са, с теб не се правят никакви компромиси.