Ще станат ли пътищата ни по-безопасни?

Нов доклад дава препоръки за справяне с пътни инциденти
19 сеп 2019 22:50, Нели Христова
14

Още преди години Инситутът за пътна безопасност настоявал за създаване на Държавна агенция. 

"Ние още тогава осъзнахме, че няма кой да извършва координация между отделните институции, няма кой да извършва надзора и няма кой да сложи ред в статистическата информация. И 8-9 месеца след създаването на тази агенция ние виждаме доклад, в който се казва, че предлага план на действие, който стъпва на това, че статистическите данни съдържат пропуски", обясни експертът Диана Русинова пред Bulgaria ON AIR.

В доклада има също така препоръки, които се отнасят за инцидентите на пътя - приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти, бързо и ефективно събиране на наложени санкции, одитите за пътна безопасност на всички пътища, а не само на магистралите.

По думите на Настимир Ананиев, след като е прочел доклада, той е приятно изненадан, защото в него имало включени много неща, които се говорят през последните четири години.

"Виждам в този доклад намек, че няма достатъчно статистика, за да се каже, че 96% от ПТП са свързани с човешка грешка, от което аз лично се възмутих", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
До 10 Решението преди 4 години
Не съди по себе си за другите!
10
1
 
1
 
! Отговори
😀&#1 преди 4 години
Като уволнят всички в кат, от чистачката до директора и се заменят с 18 до 20 годишни които нямат и не са имали никаква връзка с хора от ведомството и се наемат инструктори за обучение от холандия или англия. Тогава ще станат по-безопаснй пътищата.
9
1
 
2
 
! Отговори
Решението преди 4 години
Решението е само едно - да се изрине асфалта от всички пътища и да се замени с павета,или още по-добре всички пътища да са черни,с много дупки и бабуни и други неравности. Само така на шумахерите ще им се наложи да карат с 30-40км/ч и съм убеден,че смъртните случаи ще намалеят значително.Ние не сме дорасли ментално за съвременни пътища.Не сме дорасли и за нищо по-мощно от 2 живи конски сили.Това ни е проблема.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте дрънкали за тая скорост. При комшиите от север междуградските пътища са със 100 км ограничение, но няма толкова жертви. Е, скоростта ли е проблема? Какъв е процента на жертвите при ПТП на магистрала, където скоростта е винаги висока, от общия брой жертви, всеки може да види в статистиките. Пак ли скоростта Ви е виновна?
7
2
 
4
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
Докато има такива"дърдорковци",които само си" чешат" езиците нищо няма да се промени към добро!То не са институти,то не са агенции,отчети анализи,програми,комисии и още една "камара" от тоя род!И като резултат-все повече катастрофи с повече пострадали!!!
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 2-3 милиона лева + колкото ще са нужни за камри, може да се направи СИСТЕМА ПУШКА! Всяко провинение, ще се засича и отчита на секундата. След 2 седмици, като им виснат муцуните, като на бити магарета, защото са наплющели по 30-40 глоби, такова внимателно и добро каране ще има, че няма да повярвате, че преди тва са карали, като ненормални.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще гласувам против Гроб!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Краткия отговор - не!Кофти матерял сме.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Германия да гледаме? Нека видив комшиите. Те имат също пътища, за разлика от нас.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То у нас сме имали пътища ли?Да не сте случайно погледнали към Едирне и на юг?
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито един път или магистрала не оговаря на натовареният трафик. Пътищата ви не са правени за мощни и бързи автомобили а за Москвичи Лади Жигули и Волги. Които са ходили в западна европа знаят какви пътища и аутобани имат тук, не случано по немските аутобани няма ограничение на скороста. На аутобана с БМВ съм развивал до 270 км в час. Повече не посмях защото това е страшна скорост при която адреналина хвръква до небето и целият започнах да треперя.