"Мотивирани учители" срещу 500 лв. отгоре - за работа с проблемни деца

Желаещите ще получават пари за наем и транспорт
14
"Мотивирани учители" срещу 500 лв. отгоре - за работа с проблемни деца
Снимка: архив, БулФото

С 500 лева ще бъде увеличена заплатата на учителите, които пожелаят да работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус.

Националната програма, в която ще се включат, е "Мотивирани учители".

Педагозите ще получават и допълнителни пари за наем в размер на 200 лева за срок от 12 месеца. Предвиждат се и средства за възстановяване на транспортни разходи за пътуващите учители за същия период, реши Министерският съвет.

Преди изменението средствата за допълнително финансово стимулиране бяха в размер на 300 лева.

Програмата разширява възможностите за включване на специалисти в едногодишните обучения за придобиване на професионална квалификация "учител" за всеки един от учебните предмети - математика, информатика и информационни технологии, чужди езици, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.

Вече ще се допускат и кандидати с образователно-квалификационна степен "бакалавър" освен специалисти със степен "магистър".

До 10 дни от публикуване на изменението на програмата на официалния сайт на МОН ще се приемат документи на кандидатите за допускане до процедурата по подбор. Национална програма "Мотивирани учители" е създадена, за да бъдат подкрепени училищата чрез комплекс от мерки за осигуряване на квалифицирани и мотивирани педагогически специалисти за справяне в реалната училищна среда.

Удължава се и срокът за кандидатстване по програма "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация". Това ще става до 15 октомври 2019 г. включително като продължителността на подадените в този срок и евентуално одобрени проекти за финансиране ще бъде до края на учебната 2019/2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Яни преди 4 години
Това се правеше преди 55-60 години ! Пак ли откривате топлата вода ?
7
0
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Тоест, който работи с бъдещия етнически електорат, получава повече, отколкото ако работи с европеидното малцинство,това ако не е дискриминация ;) !?!?
6
0
 
14
 
! Отговори
Само да отговоря преди 4 години
До "Само да попитам"Търсят се начини да получат диплома, че да ги правят началници на българите. За гавра.
5
0
 
17
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Абе, това не е ли дискриминация - учители, които учат "роми", да получават по-високи заплати.Последно Пръмова, кога беше за малко мин. на образованието опита нещо подобно - "ромчетата" за тройка, да получавали стипендия.
4
0
 
9
 
! Отговори
маларт преди 4 години
При квота 80 в предишния опит имаше 4 желаещи. Няма балами да си оставят дома и да си сложат главата в торбата за 500 лева. Вдигай мизата на поне двойно и се надявай, ама надали
3
3
 
10
 
! Отговори
мак преди 4 години
Само отговарям. Образованието е задължително за всички. Това, че в главите на някои родители е ненужно и едва ли не насилствено не означава, че не трябва да учат и да са като армия неграмотни и безработни. А мерките не са лоши, но май няма да има много желаещи учители.
2
0
 
16
 
! Отговори
Лекарството е преди 4 години
Спиране на помощите на тези, които не пускат децата си на училище. Освен това не говорят официалния държавен език. Учителят съответно не знае и не е длъжен да знае ромлянски. Идете в която и да е агенция за СП и ще видите, че 90% от тези, които не са ходили на училище даже не могат да разберат какво ги питаш /ако евентуално някой се навие да им попълни документите/. И пак ще хвърлим едни пари на вятъра с кухи и недомислени стратегии.
1
3
 
30
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо трябва да ограмотяваме насила проблемните деца?