Евростат: Българите – най-неудовлетворени в ЕС от живота си

Най-големите щастливци са в Белгия, Холандия, Австрия
7 ное 2019 14:50, Елка Василева
106
Евростат: Българите – най-неудовлетворени в ЕС от живота си
Снимка: архив, Reuters

Българите са сред хората с най-ниско ниво на щастие в ЕС, сочи проучване на Евростат.

През 2018 г. над 62% от хората в ЕС на 16 и повече години заявяват, че са били щастливи през цялото време (14%) или по-голямата част от времето (48%) през последните 4 седмици. Това сочат публикувани днес данни на статистическата служба Евростат.

В сравнение с 2013 г. делът на щастливите хора в ЕС се е увеличил с над 2 пункта.

Белгия, Холандия, Австрия и Финландия са страните с най-щастливо население – над три четвърти от хората (76% в всяка страна) посочват, че са се чувствали щастливи през цялото и по-голяма част от времето за последните 4 седмици. Следват Люксембург, Испания и Дания.

На обратната страна на скалата най-ниско ниво на щастие е регистрирано в Латвия (31%), следвана от България (35%), Хърватия (42%), Литва (45%), Гърция и Румъния (по 46%).

В отделно проучване Евростат отбелязва, че нивото на удовлетвореност от живота варира значително в общността, като на дъното е България, съобши БНР.

Граждани на ЕС са били запитани "Като цяло колко сте удовлетворени от живота напоследък?", като отговорът е по скала от 0 до 10, при която 0 е "изобщо не съм удовлетворен", а 10 – "напълно удовлетворен".

Най-високо ниво на удовлетвореност е регистрирано във Финландия – 8,1 пункта, следвана от Австрия (8), Дания, Полша и Швеция (по 7,8).

За сравнение България се класира последна с 5,4 точки. След страната ни е Хърватия (6,3), Гърция и Литва (по 6,4). Унгария (6,5) и Латвия и Португалия (по 6,7).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СравнениятаТук един пише за почивките. Преди 1989 ходехме поне две седмици на море, а често и за 20 дни, и поне седмица през зимата на планина. Сега масовият случай е най-много седмица на море и 3-4 дни на планина - просто хората нямат пари. Трябва ли да сме доволни, че още сме живи?
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До коментар 31,същото е и в работата ми - шефовете ме карат да се чувствам виновен, че работя извънредно и да ги покривам дори и тях !Чувствам се виновен, че ми удържат всеки месец от фиша за заплата за здравни осигуровки, а резултата е отношение все едно не съм човешко същество.Чувствам се виновен, че съм наблегнал на висшето си образование, а не съм трупал стаж през това време.
35
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зли хора не може да са удовлетворени
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв златен дъжд, бе аланкоолу? Една статия надолу пише че свинското е с 45% нагоре, а на пролет ще има и още. Ти на това залтен дъжд ли викаш?Стига сте ни убеждавали колко сме си сами виновни! Я ми каже кой и защо изби ппрасетата това лято? Кой измисли чумата, дето никой не я е чувал? Защо в Сърбия и Македония не си "загробиха" прасетата, а ? Да ти кажа ли? Щото не са в ЕС, за това.Какво да съм довлен ми кажи и къде видя златния дъжд дето ни полива?Гнусни манипулатори сте вие и предатели!
33
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме доволни от живота на базата на сравнението. Сравняваме как живяхме до 1989 година с живота си сега. Сравняваме живота в България с живота в Гърция, защото бяхме по-напред от Гърция 1980-1989 години. Сравняваме живота си с нашата професия и работа с живота на хора в други държави с нашата професия и работа и т.н. Нито едно от тези сравнения не ни прави щастливи. Сравненията ни правят недоволни.
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е за възрастните и хубавото общуването между хората е особено важен. Така поддържаме самочувствието си ,а младежите тази особено възрастова категория стават специфични партньори,те са се разделили с детството, но и възрастни все още не са станали , но те са изпълнени с вяра и сила ,носят оптимизъм.Такива генерални обобщения за най - неудоволетворени са лековати и неуважителни.
31
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първото правило на манипулаторите е да те накарат да се чувстваш виновен и тогава може да правят с теб каквото си искат. В случая ни внушават, че ние сме си виновни, че сме бедни, защото не сме били учили, не сме работили усърдно, че сме мрънкачи и т.н.
30
15
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 28Е ти просто доказа това, което казах :D За нормалните хора това означава "добър и нормален живот". О да, не си мега богат, но не си и беден. Българина обаче иска да е мега ултра богат. Задължително... Ако не е ... е мноооого беден :D
29
5
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
Как няма да реве при златен дъжд бе? Знаеш ли, колко градуса трябва да е златото, да се топи? Това не е повод за радост, това е апокалипсис.
28
14
 
12
 
! Отговори
До 16 Бау преди 4 години
Ти ме уби. Не очаквах, че критерият ти за хора с пари е толкова нисък - да можели да отидат на почивка!!!При такъв критерии разговорът е безмислен.
27
9
 
12
 
! Отговори
Мдам... преди 4 години
Пенчо бре, учи!Пенчо си мълчи.Пенчо бре, чети!Муси се, сумти.Пенчо бре, чети!Пенчо не чете.Пенчо, работи!Пенчо пак не щеПенча го мързи,гледа да лежи ходи, та се май,дири да играй.Време се мина,Пенчо порасна,иска да яде няма откъде.
26
5
 
13
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Така е защото се заминават всички нормалности и добродетели. По-лошото е, че изгледи за промяна на възпитанието няма никакви.
25
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19Ми тук в Лондон за 100 паунда пазарувам храна за една седмица за трима човека като се има предвид, че минималната заплата след данъците е 1300паунда. Ти на минимална заплата то 550 лева за колко дни можеш да напазаруваш храна за 3ма? После ми говори кой щастлив и кой не :)
24
16
 
7
 
! Отговори
Мдам... преди 4 години
Българинът златен дъжд да вали отгоре му, ще се мръщи, че времето е облачно.
23
2
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
"За сравнение България се класира последна с 5,4 точки. След страната ни е Хърватия (6,3), Гърция и Литва (по 6,4). Унгария (6,5) и Латвия и Португалия (по 6,7).""Нещо не е така.Някой бърка по-голям и по-малък.Щом България е на последно място с резултат 5,4 точки ,то тогава няма как да са "след" нея Хървания,Литва,Латвия,Гърция,които имат по-голям брой точки
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали иамаме Ай Ти сектор и всички се бият да отварят фирми, има много работа, няма кадри
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кой му пука бе до 10-15 години държавта няма да я има :)
20
4
 
4
 
! Отговори
Притеснен преди 4 години
Днесовци нещо спряхте статиите по 5 на ден за Данка l Принцеса Ромска, не плащат ли вече!?
19
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме всички основания да сме недоволни от живота си. Щастливи в нашата ситуация са само в Карлуково.
18
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че 62% от хората в ЕС били доволни и щастливи не го вярвам.