Свинското с рекордни цени, ще поскъпва още. А напролет – драстично!

Продава се на най-високите цени от 10 години насам, скок на цената с 45%
163
Свинското с рекордни цени, ще поскъпва още. А напролет – драстично!
Снимка: Pixabay

Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци.

Килограмът вече струва почти 8-9 лева, и то на едро.

Още по темата

Само през септември цените са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на свинското за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи равнищата на едро, съобщи Нова тв.

Търговците признават, че за месец цената на свинското е скочила с лев-два.

От свинефермите обясняват високите цени с недостига на свинско след бума на африканската чума.

Най-силно дефицитът се усеща в Китай, където и консумацията на свинско в света е най-голяма.

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалните свиневъди обясни, че в Китай се произвежда повече от половината от месото в света, в момента липсват около 40% от него. Това се отразявало на търговицията по целия свят.

Според производителите и преработвателите месото ще поскъпва още до края на годината. По-осезаем ръст обаче търговците очакват напролет.

По-скъпо ще купуваме и колбасите.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урдужоров обясни, че цените на месото, което идва от Европа от началото на година са се повишили с 50%.

"Не само, че е по-скъпо, ами и го няма",  призна той.

А родното производство не може да задоволи пазара.

Експерти, които следят борсите отблизо обаче твърдят, че няма основание за такова драстично покачване на цените.

Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите смята, че търговците спекулират с африканската чума, защото световната борса не показва недостиг на месо.

За спекула на пазара предупреждават и от Комисията по стоковите борси и тържища.

Прогнозите им са за успокояване на цените до края на годината.

А в момента, ако потребителите заместят свинското с пилешко или телешко, например, поскъпване може да се очаква и при другите меса, предупреждават търговците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
20
 
6
 
! Отговори
13 преди 4 години
Аз свинско спрях да ям преди месеци и съм си жив и здрав. Има и други меса. Американското свинско да си го яде, който го е внесъл, аз няма да му го купя, защото е 50 годишно, черно и канцерогенно. Прсъват го с химии да добие цвят и нареждат отровите по рафтовете. А *** купуват и се разболяват, което не е чак толкова лошо в световен план, един зловреден вид да намалява.
124
0
 
9
 
! Отговори
степан преди 4 години
Това е мъж на място каза ,че сланината е вредна за българина и удържа на думата си сега и хипертониците ще намалеят и на НЗК ще и остане излишък .При пенсионното осигуряване му хванаха цаката броят на пенсионерите е обратно пропорционален на нарастването на годините за пенсия чисто милиционерска задача как не се сетиха при социализма тогава бяха повече.
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрях отдавна да купувам,те взеха та го увеличиха. Ужас.
122
1
 
19
 
! Отговори
120 преди 4 години
И вегани да станем все тая. Ще се появи я спин по марулите, я туберколоза по доматите.
121
1
 
23
 
! Отговори
hei преди 4 години
Аз предлагам никой да не купува свинско,ама никой наистина,значи никой.Само след половин година рекламите,ще ни подканят да купуваме най-евтиното и здравословно свинско месо.Цената на всеки един продукт зависи от потребителите,ама ние сме си виран хора и не сме свикнали да действаме групово.
120
3
 
5
 
! Отговори
681 преди 4 години
До SHEFA Всички от герб! Според указанията на бабх трябва да се евтаназират.<etekf!
119
3
 
27
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Сега вече май на много хора им светна защо беше измислена т.н. свинска чума. Интересно е че подобно на "синя език" при кравите от 2016 г. и сега ''Африканската чума" по свинете достигна до сръбската граница и някак си не пресече границата със Сърбия. Интересно е защо тези болести панически ги е страх от сърбите та не ходят при тях.
118
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в другите страни имат тази "чума", ама цените са нормални. БГ "бизнесмена" е кожодер и нищо друго.
117
1
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
С ограничаването на консумацията на свинското ни подготвят за превръщането на България в мюсюлманска страна.
116
4
 
29
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Имаше голяма акция за избиване на прасетата и сега ....наши...хора... пълнят гушата....Скоро ще станем вегани...
115
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РАЗГЛЕЖДАЙКИ ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ/ВИЖ В ПРОМООФЕРТИ/ЦЕНАТА НА МЕСОТО Е ОКОЛО 6.80ЛВ- 8ЛВ. НЕ СИ СПОМНЯМ МЕСОТО ДА Е ПРЕДЛАГАНО НА 5ЛВ ЗА КГ АКО ТО Е ПОСКЪПНАЛО С 45%- НЯМАМ ПРИТЕСНЕНИЯ- ПРЕДЛАГАШ НА ВИСОКА ЦЕНА, НЕ СЕ КУПУВА, ВЛАГА СЕ В ПУШЕНИ МЕСА, КАЙМА, КОЛБАСИ, ПАК НЕ СЕ КУПУВА, ХЛАДИЛНИТЕ КАМЕРИ ЗАПЪЛНЕНИ И СЛЕДВА ПАДАНЕ НА ЦЕНИТЕ.
114
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На този свят не съм чул читав човек да яде свинско.В свинете се вселяват същности като духове,демони и пр,и това се знае от хиляди години.Плюс фактът че най-близкото ДНК до човешкото е свинското,плюс ниският процент на усвояемост на протеините на свиското единствено свинската мас се усвоява почти напълно от човешкият организъм.Няма смисъл ,вреди както на физическо,така и на психическо и соматично ниво.Яденето на свинско ви връща в еволюционното ви ниво.Коран и Библя казват ,,Не го яжте''.
113
7
 
28
 
! Отговори
ио преди 4 години
Ясно е и на малките деца, че мутрите си купиха изборите чрез плащане на братята роми. Справките показват това - Варна , София, масово ромски вот за ГЕРБ. Ромите ли решават какво да става, къде е гражданското общество, защо няма никой на улицата. Събудете се хора! Ясно е, че повечето читави вече не са в държавата, но няма ли да ви светне най-накрая червената лампичка и да се изрине тази *** от властта. Смучат ни като пиявици и ограбват всичко. След тях потоп ще има , не го ли осъзнавате ?!!
112
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате да оцелявате в недалечното бъдеще се научете да ядете човешко месо.
111
2
 
31
 
! Отговори
у преди 4 години
Мафията бавно, но сигурно разграбва и последното останало на българина - домашните животни, за да може да му удари джоба с вносно месо, инжектирано с какви ли не химични съставки! Да живее Боеко мутрата от Банкя и престъпната му свита. Искрено се надявам един ден всички тези мутри политици от властта да свършат на въжето, защото затворът няма да е достатъчен. Национални предатели! Гласувайте още за герб, опро.стачен народ и купен *** вот, това държи мутрите. Разумните хора си тръгнаха вече!
110
6
 
51
 
! Отговори
Щастливец 13 преди 4 години
Не ядем свинско от години, селото праща зайци и пилета, рибата си я купуваме, но само жива. ТЕЦ нямаме, външна изолация, дограма и климатици без компромис - зиме жега, лете хлад. ТВ не гледаме. Не позволявайте на тази хищна, корумпирана и безмилостна държава да ви рекетира! Карайте децата си да учат езици и да боравят с технологиите, за да се изнесат оттука с *** газ, щом станат на 18-20 г. Нека останат само мързелите, неуките и тия от гетата! Отмъстете за ограбения си живот!
109
2
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Е Зетят не продаде ли вече американското?
108
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте пасти бе!Кой ви кара да ядете свинско?То и без това е пластмасово вносното,а българското го избиха!!!!
107
1
 
21
 
! Отговори
Голям праз.. преди 4 години
Като няма свинско яжте агнешко, телешко, пилешко, пуешко, риба....
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 107Може и да се е обрязал вече, знам ли.